Γεωδυναμικό: Στα 6,1R o σεισμός ανατολικά της Κρήτης – ΦΩΤΟ

Γεωδυναμικό: Στα 6,1R o σεισμός ανατολικά της Κρήτης - ΦΩΤΟ

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην υποθαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νότια της Κάσου.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 21:07 και ήταν εντάσεως 6,1 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο υπολογίστηκε 30 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης και σε άλλα νησιά.

enikos.gr

Ο Λογαριασμός της Αγάπης

Ο Λογαριασμός της Αγάπης

“Στον άνθρωπο, η ισχυρότερη αρχή της ανάπτυξης είναι η επιλογή”. – Τζορτζ Έλιοτ

Έχω καλά νέα και κακά νέα.
Τα κακά νέα είναι ότι αν θέλεις να έχεις μια ευτυχισμέ­νη σχέση, γεμάτη αγάπη, θα χρειαστεί να παραιτηθείς από κάτι: από την επίμονη σου να έχεις δίκιο. ‘Οταν επιμένεις να έχεις δίκιο, το σήμα που στέλνεις έμμεσα στο σύντροφό σου είναι ότι εκείνος έχει άδικο. Πολύ απλά, δε γίνεται να επιμέ­νεις να έχεις δίκιο (κάτι που είναι μια μορφή κατηγορίας) και ταυτόχρονα να έχεις οικειότητα. Πίστεψε με, το έχω δοκιμάσει. Είναι σαν να προσπαθείς να έχεις την ίδια στιγ­μή, στο ίδιο δωμάτιο, απόλυτο σκοτάδι και λαμπερό φως.
Τα καλά νέα είναι ότι αν είσαι πρόθυμος να αφήσεις πίσω σου την ανάγκη σου να έχεις δίκιο, μπορείς εύκολα να βιώσεις τη σχέση σου γεμάτη με άφθονη αγάπη, αρμονία και πληρότητα.
Οι διαφωνίες ανάμεσα στους ανθρώπους είναι αναπόφευκτες. Δεν υπάρχει τρόπος να τις παρακάμψουμε. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι διαφωνίες. Οι δυσκολίες με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αδύνατον να αναπτυχθεί μια βαθύτερη οικειότητα ανάμεσα στους συντρόφους αν δεν υπάρχουν κάποιες διαφωνίες που και που. Εκείνο που διαλύει τα ζευγάρια είναι η κατηγόρια. Η κατηγορία ή η επιμονή να έχουμε δίκιο εμείς και να έχει ο σύντροφός μας άδικο μοιάζει με δηλητήριο που σταλάζει αργά-αργά μέσα σε κάθε λέξη που ανταλλάσσουν οι σύντρο­φοι, μέχρι να μολυνθεί εντελώς η αγάπη που μοιράζονται.
Αφού τα προβλήματα μέσα στο ζευγάρι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ανάγκη του καθενός να έχει δίκιο, ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά αυτό το φαινόμενο. ‘Οταν βρί­σκεσαι σε τέτοια διάθεση, πιστεύεις ότι εσύ έχεις όλο το δίκιο με το μέρος σου, ενώ ο σύντροφός σου είναι εντελώς παράλογος. Απελπισμένος, προσπαθείς να του φέρεις ατρά­νταχτα επιχειρήματα για να του δείξεις πόσο άδικο έχει.
Υποθέτω ότι όλοι μας έχουμε την κρυφή ελπίδα ότι κάποια μέρα, αφού θα έχουμε αναπτύξει διεξοδικά την άποψή μας, το ταίρι μας θα πει επιτέλους κάτι του είδους: “Α, μάλιστα, τελικά κατάλαβα τι προσπαθούσες να μου πεις! Είχα εντελώς άδικο, ενώ εσύ είχες δίκιο από την αρχή! Συγνώμη που σε πλήγωσα, θα μπορούσες σε παρακαλώ να με συγχωρέσεις για το λάθος μου;” Σου έχει πει ποτέ κάποι­ος κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Ούτε κι εμένα. Είναι ξεκάθαρο ότι το παιχνίδι της κατηγόριας τελικά μας οδηγεί εκεί που θέλουμε.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχουμε καλές σχέσεις, αλλά υπάρχει ένας μόνο δρόμος που οδηγεί στις κακές σχέσεις: η κατηγόρια. Δυστυχώς, όταν επιμένουμε να έχουμε δίκιο, το καθετί ου λέμε φαίνεται λάθος, Αφού η κατηγόρια δε λειτουργεί ποτέ, όταν αισθάνεσαι έντονα άτι έχεις δίκιο, εκείνο που χρειάζεται να κάνεις πρώτα απ’ όλα είναι να αλλάξεις δραστικά τη δική σου στάση. Αν δεν το κάνεις, ο ανιχνευτής κατηγορίας του συντρόφου σου θα ενεργοποιη­θεί πολύ γρήγορα και τότε θα έχεις πραγματικά μεγάλες φασαρίες.
Πώς να βγεις από τη διάθεση της κατηγόριας
Τι μπορούμε να κάνουμε για να επικοινωνήσουμε απο­τελεσματικά όταν είμαστε αναστατωμένοι, εκνευρισμένοι και σίγουροι ότι έχουμε δίκιο; Για πολλά χρόνια, πειραματι­ζόμουν με διάφορους τρόπους για να μπορώ να βγαίνω γρή­γορα από τη διάθεση για κατηγόρια και να μπαίνω σε μια νοητική κατάσταση που οδηγεί η γεμάτη αγάπη επικοινωνία. Δοκιμάζοντας και κάνοντας λάθη ξανά και ξανά, τελικά βρήκα μια μέθοδο που λειτουργεί και για μένα και για πολ­λούς άλλους στους οποίους τη δίδαξα. Είναι μια σειρά τριών ερωτήσεων που τις κάνω στον εαυτό μου όταν νομίζω ότι η σύντροφός μου είναι εκείνη που κυρίως φταίει για το οτιδή­ποτε συμβαίνει στη σχέση μας:
– Τι είναι το πιθανότερο που θα συμβεί αν εγώ επιμένω να έχω δίκιο και να κατηγορώ τον σύντροφό μου;
– Τι προτιμώ; Να νιώσω ότι έχω δίκιο ή ότι αγαπιέμαι;
– Τι είναι αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα στη σύντροφό μου;
Για τις μικρές -ακόμα και για τις μεσαίες- αναταραχές, αυτές οι τρεις ερωτήσεις είναι πολύ αποτελεσματικές για να αλλάξεις τον τρόπο που νιώθεις. Και από τη στιγμή που θα νιώσεις διαφορετικά, μπορείς πολύ πιο εύκολα να επικοινω­νήσεις με τον άλλο, με έναν τρόπο που να οδηγεί και πάλι στην οικειότητα και στην αγάπη.
Ας κοιτάξουμε πιο προσεκτικά αυτές τις ερωτήσεις. ‘Οταν ρωτάς: Τι είναι το πιθανότερο που θα συμβεί αν εγώ επιμένω να έχω δίκιο; Το μυαλό σου πρέπει να αντιληφθεί τον πόνο και την αίσθηση της αποτυχίας που θα βιώσεις όσο βρίσκεσαι στη διάθεση της κατηγόριας. Οι συνεχείς καβγάδες δε θα σου επιτρέψουν να νιώσεις όμορφα και πάλι με τον σύντροφό σου. Πρέπει να συγχωρέσεις και να ξεχάσεις κάποια πράγματα για καλό και των δυο σας.
Η δεύτερη ερώτηση είναι η εξής: Τι προτιμώ; Να νιώθω ότι έχω δίκιο ή ότι αγαπιέμαι; Αυτή η ερώτηση δεν είναι ευφυολόγημα. Εκείνη τη στιγμή, μπορεί να προτιμάς πολύ περισσότερο να έχεις δίκιο. Σ αυτή την περίπτωση, θα σου πρότεινα να μην πεις απολύτως τίποτα, μέχρι να μη νιώ­θεις τόσο έντονο θυμό. Αν μιλήσεις και ξεσπάσεις εκείνη τη στιγμή είναι βέβαιο ότι ο καβγάς θα είναι μεγάλος. Και τι να κάνεις όταν είσαι τόσο οργισμένη;
Κάνε αυτό που συνηθίζουν και τα μικρά παιδιά. Χρησιμοποίησε την έκρηξη οργής. Έχεις δει τα μικρά παιδάκια που χτυπιούνται στο πάτωμα ξεσπούν και μετά νιώθουν μια χαρά; Πήγαινε στο άλλο δωμάτιο και χτύπα τα μαξιλάρια για δυο τρία λεπτά. Βγες μια βόλτα, πήγαινε για ένα δεκάλεπτο τρέξιμο για να ξεδώσεις. Εκτόνωσε το θυμό σου σε ένα ασφαλές περιβάλλον και όταν επιστρέψεις όλα θα είναι καλά. Αν εκτονωθεί όλη η αρνητική ενέργεια είναι πολύ πιο εύκολο να περάσεις στο τρίτο ερώτημα: Τι είναι αυτό που λατρεύω στον στη σύντροφό μου; Εστίασε τα θετικά και θα δεις ότι τίποτε άλλο δεν αξίζει περισσότερο όσο η αγάπη που νιώθετε ο ένας για τον άλλο.
Πώς να μαγέψεις ξανά την καρδιά του/ της συντρόφου σου
Η ικανότητα να μαγεύουμε ο ένας την καρδιά του άλλου έχει βοηθήσει πολύ εμένα και τη σύντροφό μου στη σχέση μας. Aλλά πώς θα κάνεις τον σύντροφό σου να νιώσει ότι τον αγαπάς; Για να γνωρίσεις τι είναι εκείνο που κάνει το σύντροφό σου να νιώσει την αγάπη σου, είναι απαραίτητο να συνειδη­τοποιήσεις ότι ο καθένας δίνει το δικό του ορισμό για την αληθινή αγάπη.
Για παράδειγμα, πριν από πολλά χρόνια, έβγαινα με μια κοπέλα που θα την ονομάσω Σέριλ. Κάποια φορά, την ώρα που της έκανα ένα χαλαρωτικό μασάζ στους ώμους, εκείνη ξαφνικά γύρισε και μου είπε απότομα:
“Κόφ’ το!” Εγώ δεν κατάλαβα τι εννοούσε και τη ρώτησα απορημέ­νος: “Ποιο πράγμα;” Εκείνη μου απάντησε ενοχλημένη: “Όλο μασάζ μου κάνεις. Δεν παίρνεις τα χέρια σου από πάνω μου. Γιατί το κάνεις αυτό; “Είχε δίκιο, της έκανα συχνά μασάζ. Έτσι, της είπα: “Μα το κάνω για να σου δείξω πόσο νοιάζομαι για σένα”. Εκείνη απάντησε αμέσως: Έ, λοιπόν, εγώ δε νιώθω να μ’ αγαπάς και πολύ. Στο κάτω-κάτω, ποτέ δε μου το λες!” Και πάλι είχε δίκιο. Ποτέ δεν της είχα πει σε αγαπώ, παρ’ όλο που εκείνη μου το έλεγε συχνά. Αυτό που ζητούσε ήταν πολύ διαφορετικό…
Η Σέριλ κι εγώ κουβεντιάσαμε αρκετή ώρα πάνω σ’ αυτό το θέμα και τελικά καταλάβαμε τι συνέβαινε. Όταν ήμουν μικρός, κάθε φορά που οι γονείς μου με τιμωρούσαν ή με έδερναν, μου έλεγαν: “Το κάνουμε επειδή σε αγαπάμε”, Επομένως, οι λέξη “σ’ αγαπώ” είχε αρνητικό νόημα για μένα.
Έτσι, συμπέρανα ότι οι λέξεις δε σημαίνουν και τίπο­τε το σπουδαίο. Για να δείξεις πραγματικά σε κάποιον την αγάπη σου ο καλύτερος τρόπος είναι να τον αγγίζεις τρυφερά. Η σύντροφός μου όμως δεν είχε την ίδια άποψη με μένα. Πολλές φορές πρέπει να ρωτάμε ο ένας τον άλλο τι είναι αυτό που έχει ανάγκη. Να διερευνούμε το τι μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή του, να αφουγκραζόμαστε τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις χωρίς να τις παρεξηγούμε.
Από τη στιγμή που ο αγαπημένος ή η αγαπημένη σου θα σου δείξει το δρόμο, άρχισε να κάνεις πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, αν ρωτήσεις τι σε πείραξε και το ταίρι σου πει: “Ήταν ο τρόπος που μου μιλούσες”, ρώτησε έπειτα: “Τι ακριβώς θα είχες ανάγκη πως θα μπορούσες να νιώ­σεις την αγάπη μου;
Είναι τα λόγια σου που θα ζεστάνουν τη σχέση; Είναι οι πράξεις; Είναι η συμπεριφορά; Σιγά σιγά, θα βρεις τι είναι αυτό που μαγεύει την καρδιά του/ της.
Αν θέλεις, μπορείς να ζητήσεις από το ταίρι σου να θυμηθεί και κάποια άλλη στιγμή που είχε νιώσει ότι αληθινά τον αγα­πάς. Και μη ξεχνάς και να πειραματιστείς. Ίσως βρεις και­νούριους τρόπους να βοηθήσεις το σύντροφό σου να νιώσει απόλυτα την αγάπη σου.
Ο λογαριασμός της αγάπης
Αυτός ο λογαριασμός μοιάζει με τον κοινό σας τραπεζικό λογαριασμό. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, υπάρχουν άφθονες καταθέσεις αγάπης που “αποταμιεύο­νται”. Όταν και οι δυο σας καταθέτετε σταθερά σ’ αυτόν το λογαριασμό, τότε απολαμβάνετε την αφθονία της αγάπης. Αν ο λογαριασμός εξανεμιστεί, τότε τα συναισθήματα που νιώθετε ο ένας για τον άλλον μπορεί να κηρυξουν πτώχευση.
Όταν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, μοιάζει συχνά σαν να κάνετε μια ανάληψη από τον κοινό σας λογαριασμό αγά­πης. Αν το πρόβλημα λυθεί εύκολα, η ανάληψη θα είναι μικρή. Αν όμως δημιουργηθεί μια μπερδεμένη και άσχημη κατάσταση, τότε, αν τα αποθέματά σας είναι πλούσια, μπο­ρείτε να κάνετε μια γενναία ανάληψη.
Όταν ο λογαριασμός σας έχει μεγάλα αποθέματα αγά­πης, είναι πολύ πιο εύκολο να χειρίζεστε τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Γι αυτό, κατάθετε συχνά σ’ αυτόν, με το να μαγεύεις την καρδιά του συντρόφου σου. Να θυμάσαι να κάνεις εκείνα τα μικροπράγματα που κάνουν μεγάλη διαφο­ρά στο πώς αισθάνεται το ταίρι σου. Αυτό θα σας φέρει αμέ­σως πολύ κοντά και όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, η αποταμιευμένη αγάπη θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τη φουρτούνα.

Κείμενο του συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Jonathan Robinson

πηγη

Ο νόμος του Μέρφι και άλλοι εννέα νόμοι της ζωής μας…

«Ο Νόμος του Μέρφυ», κοινώς ως «νόμος της γκαντεμιάς», «γεννήθηκε» το 1949 σε μια Αεροπορική Βάση στην Καλιφόρνια, όταν κάποιοι αξιωματικοί έκαναν κατ’ επανάληψη (ανεπιτυχώς) μια δοκιμή σ’ έναν τύπο αεροπλάνου, μέχρι που κάποια στιγμή ο Έντουαρντ Μέρφυ, ως μέλος της ομάδας, ανακάλυψε πως ένας τεχνικός συνέδεε ένα καλώδιο λάθος, με αποτέλεσμα να προκαλείται βραχυκύκλωμα.
Η αυθόρμητη φράση του «αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει στραβά» πέρασε στην Ιστορία, αν και ο ίδιος μάλλον δεν πρόλαβε να το μάθει ποτέ, αφού…σκοτώθηκε ως πεζός σε τροχαίο, όταν ένας οδηγός στο δρόμο, οδηγούσε σε λάθος λωρίδα…
Προφανώς δεν πρόλαβε καν να αντιληφθεί πόσο είχε δικαιωθεί, όταν ξεστόμιζε την περιβόητη πλέον φράση του…
Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη αντιφάσεις και αμήχανες καταστάσεις που μπορεί να μας εκνευρίζουν και να μας δημιουργούν μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτές οι καταστάσεις δεν είναι απλά συγκυριακές αλλά «νόμοι» που βγαίνουν σχεδόν πάντα αληθινοί.
Η φαντασία των ανθρώπων (όπως άλλωστε και η γκαντεμιά!) φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό!
Και όπως λέει ο γνωστός σε όλους νόμος του Μέρφι: Ότι μπορεί να πάει στραβά θα πάει
Αναλυτικά :
 
Νόμος του κρεβατιού: Κοιμάται πρώτος αυτός που ροχαλίζει
Νόμος του Τσέιτ: Αν βοηθήσεις φίλο που είναι σε ανάγκη, θα σε θυμηθεί σίγουρα την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε ανάγκη
Νόμος του Πάρντο: Τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή είναι ή ανήθικα ή παράνομα ή παχαίνουν
Νόμος του Ντούρκμαν: Αν κάποιος κοιτάξει το πρόβλημά του από κοντά, θα διαπιστώσει ότι και ο ίδιος αποτελεί μέρος του προβλήματος.
Νόμος του Μουρ: Όταν προσπαθούμε να απομονώσουμε κάτι, ανακαλύπτουμε ότι είναι ενωμένο με το σύμπαν.
Νόμος του Τζέιφ: Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι αδύνατον να τα ξέρεις, αλλά είναι δυνατόν να ξέρεις ποια είναι αυτά τα πράγματα.
Νόμος του Μπόκλετζ: Αυτός που γελάει τελευταίος μάλλον δεν κατάλαβε το αστείο.
Νόμος του Έντελστεν: Μην ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Είναι απασχολημένοι με το να ανησυχούν τι σκέφτεσαι εσύ γι αυτούς.

Νόμος του Τζέικομπς: Το να κάνεις λάθη είναι ανθρώπινο, το να τα φορτώσεις όμως σε κάποιο τρίτο είναι ακόμη πιο ανθρώπινο.

Αυτοΐαση & κβαντική υλοποίηση. Ζωή κόντρα στον θάνατο

Κάθε φορά που γράφω μια ανάρτηση, μετά παρατηρώ τα σχόλιά σας, ώστε να κατανοήσω καλύτερα την αλληλεπίδραση που έχω μαζί σας… και σχεδόν κάθε φορά αναγκάζομαι να δημιουργήσω ένα συμπληρωματικό άρθρο το οποίο να έχει κάποιες περισσότερες εξηγήσεις για τα θέματα που αναλύουμε… Μέσα από τα μηνύματα και στα σχόλια λοιπόν, πήρα κάποιες ιδέες για τον τρόπο που θα πρέπει να αναπτύξω το σημερινό άρθρο. Έτσι αποφάσισα να βάλω στο κεντρικό πλάνο τον άνθρωπο και γύρω από αυτόν να εξηγήσω μερικά πράγματα με περισσότερες λεπτομέρειες, πράγμα που θα βοηθούσε να γίνουν κατανοητές και άλλες συναφείς έννοιες.

Διότι φυσικά, όλοι γνωρίζουμε το ανθρώπινο σώμα, -το βλέπουμε από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι να πεθάνει-, όλοι μιλάμε για διαστάσεις και τον τρόπο που δημιουργείται, αλλά αδυνατώ ακόμη να δω μια ολοκληρωμένη περιγραφή για τη δημιουργία του, τη ζωή του, την υγεία του και τέλος το θάνατό του… Διότι αν κατανοήσουμε πως δημιουργείται το σώμα μας, τότε πιστεύω ότι όλοι θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε πως δημιουργούνται γύρω μας τα πάντα… Και πριν ξεκινήσω με το σώμα μας θα σας εξηγήσω τι βλέπουμε στο παρακάτω σχήμα…


1. Παρατηρώντας την υλοποίηση

Στο σχήμα λοιπόν που έχω σήμερα παρακάτω, βλέπετε σε μια απόδοση δύο διαστάσεων (σε επίπεδο) τη συνολική ροή της συνειδητότητας, η οποία δημιουργεί τον κόσμο μας… Στο σημείο (Α), δεξιά της εικόνας με το κόκκινο βέλος, παρατηρούμε το σημείο που υπάρχουμε εμείς… Στο σημείο το όποιο παίρνει μορφή η υλοποίηση του σώματός μας… Το επίπεδο που βλέπετε, στην κόκκινη ευθεία (ΖΘ), είναι το όριο του αισθητού κόσμου των τριών διαστάσεων… του δικού μας κόσμου τον οποίο θεωρούμε πραγματικό και μόνιμο… Στη συνέχεια παρατηρούμε τον χώρο (Β) με το κόκκινο περίγραμμα, κοντά το όριο του αισθητού κόσμου, το οποίο ονομάζεται περιοχή υλοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε μπει στο χώρο αυτό, είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί… Αριστερά από το κόκκινο περίγραμμα, εκεί στο σημείο του (Β) βλέπετε το όριο της 5ης διάστασης (της περιοχής που αφορά το πολύ βαθύ μέλλον), όπου εκεί σταματά (το πεδίο με το πορτοκαλί χρώμα) και αφήνει μονάχα την 4η να υλοποιεί. Μέσα δηλαδή στο πεδίο υλοποίησης είναι κυρίως η 4η διάσταση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις φτάνει στο (Α) η 5η

 
Αυτό συμβαίνει διότι στην περιοχή υλοποίησης, τα πάντα πρέπει είναι σχεδιασμένα και υπολογισμένα στις λεπτομέρειες ώστε να υλοποιηθούν σε τέλεια μορφή… Σε περιόδους κάποιας καταστροφής όμως τι συμβαίνει… Εκεί, μη έχοντας κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο (κάθε ολοκληρωμένο σχέδιο ανήκει στην 4ηδιάσταση), αυτό που καταστρέφεται στον κόσμο μας, καταστρέφεται και εντός του πεδίου υλοποίησης και τότε η συνειδητότητα «κατεβάζει» αυτόματα μόνη της, υλοποίηση από την 5η διάσταση (πεδίο με πορτοκαλί χρώμα) η οποία όπως έχουμε πει είναι χαοτική… Θα εξηγήσουμε πάλι σε λίγο για αυτό… Αριστερά του σχήματος, πιο μέσα, υπάρχει το πεδίο (Γ), το οποίο αποτελείται από τις πληροφορίες που αφορούν το μέλλον γενικά, δηλαδή αυτά που πρόκειται να υλοποιηθούν αργότερα στο χρόνο… Και όσο πιο αριστερά βρίσκεται, τόσο αργεί να υλοποιηθεί σε μορφή, ενώ η περιοχή κοντά στο (Β) περιέχει αυτά που πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα… Ίσως στα επόμενα λεπτά της ώρας… Έτσι, μέσα στο πεδίο (Γ) βλέπουμε στο κέντρο την 5η διάσταση (πορτοκαλί χρώμα) και γύρω της την 4ηδιάσταση (με το πράσινο χρώμα)…. Βλέπετε, ότι η μία διάσταση περιέχει την άλλη, διότι στην συνειδητότητα η μεγαλύτερη είναι πάντα εσωτερικά (δηλαδή η μεγαλύτερη περιέχεται στη μικρότερη), ενώ στον αισθητό κόσμο μας συμβαίνει το αντίστροφο…

2. Το μέλλον και το παρελθόν
Επίσης παρατηρούμε, ότι η πορεία της συνειδητότητας που πρόκειται να υλοποιηθεί σε λίγο (γκρι βελάκια) έχει κατεύθυνση προς το σημείο υλοποίησης του πεδίου (Α)… Δηλαδή ολόκληρη η ενεργειακή πληροφορία οδεύει για να φτάσει στο όριο του αισθητού κόσμου όπου και θα πάρει και μορφή… Έχουμε πει τι συμβαίνει στο σημείο (Α) όπου η ψυχή αλληλεπιδρά με τη συνειδητότητα και παράγεται αυτόματα ο αισθητός κόσμος, τη στιγμή ακριβώς που ξεκινά η αντίστροφη ροή της… Στο σημείο (Α) δηλαδή, η συνειδητότητα αντιστρέφει τη ροής της και «ξαναμπαίνει» προς τα μέσα (περιοχή του πεδίου Δ)… Τώρα, αυτό που «εμφανίστηκε» σαν μορφή στο σημείο (Α), χάνεται και περνάει μέσα, στην περιοχή του παρελθόντος (πεδίο Δ)… Ακόμη, παρατηρείτε την 4ηδιάσταση (μπλε χρώμα) να κατευθύνεται προς τα πίσω (άσπρα βελάκια) και επίσης την 5η διάσταση να στρέφεται κι αυτή μαζί με την 4η, λίγο πριν βγει στο σημείο (Α)…
Βλέπετε δηλαδή ότι η 4η διάσταση περιέχει μέσα της και μέλλον αλλά και παρελθόν, όπως και η 5η. Αυτό όμως που κάνει να διαφέρουν οι δύο αυτές διαστάσεις, είναι κυρίως, ότι η 5ηδιάσταση περιέχει πιο γενικές πληροφορίες. Όλα τα μελλοντικά σενάρια και όλες τις εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, σε πιο απροσδιόριστη και γενική μορφή, ενώ η 4η , περιέχει όλα τα «Τώρα» που θα ζήσουμε και που έχουμε ζήσει. Δηλαδή μονάχα ολοκληρωμένα σχέδια με κάθε λεπτομέρεια, έτοιμα να υλοποιηθούν στον κόσμο μας, ή που έχουν υλοποιηθεί… Έτσι λοιπόν για να ξαναδούμε την πορεία της συνειδητότητας, η πληροφορία υλοποίησης, έρχεται από το πεδίο (Γ), πλησιάζει την περιοχή (Β), εμφανίζεται στο σημείο (Α) και αντιστρέφεται ώστε να εισχωρήσει πάλι μέσα στο χρόνο του πεδίου (Δ)… Και όλα αυτά σε συνεχή και σταθερή ροή… Μια αδιάκοπη ενεργειακή ροή η οποία υλοποιεί τα πάντα… Το σώμα μας, τον κόσμο, τον πλανήτη, τις καταστάσεις, όλα, τα πάντα σε συνεχή ροή… Και μέσα σε αυτή τη συνεχή ροή της υλοποίησης των πάντων, και το δικό μας σώμα… Όχι μόνο το δικό μας… αλλά τα πάντα… όλα τα σώματα. Όλων των ειδών, αυτόματα υλοποιούνται γύρω μας με τον ίδιο πανομοιότυπο τρόπο… Η «εικόνα» του κόσμου, δημιουργείται με τον ίδιο «όμοιο» τρόπο… Πάμε να δούμε πως…
3. Η διττότητα του χρόνου
Όμως, όσο παρατηρείτε το σχήμα, βλέπετε πια ότι ενώ κάθε διάσταση από τις δύο, εμπεριέχει μέσα της και μέλλον αλλά και παρελθόν, αυτά τα δύο είναι διαχωρισμένα κι ας είναι στην ίδια διάσταση… Βλέπετε δηλαδή ότι το μέλλον προέρχεται από το μικρόκοσμο, από τον κβαντικό χώρο ο οποίος είναι αόρατος στις αισθήσεις μας και μη μετρήσιμος από αυτές επειδή είναι πάρα πολύ μικρός, ενώ το παρελθόν, φεύγει προς το βαθύ και μεγάλο διάστημα, το οποίο αν και γνωρίζουμε την έννοιά του, δυσκολευόμαστε να το αντιληφθούμε σε επίπεδο διαφορετικής διάστασης… Παρατηρούμε δηλαδή, ότι ενώ μιλώντας για την ίδια διάσταση, το μέλλον είναι εσωτερικό και αόρατο ενώ το παρελθόν εξωτερικό και ορατό μονάχα κάτω από όρους (λόγω μεγάλης ταχύτητας)… ενώ και τα δύο αποτελούν μέρη της ίδιας και αυτής διάστασης.
Αυτή είναι και η σημασία της διττότητας (δυαδικότητας) του χρόνου… Για να διευκρινίσω καλύτερα αυτό το «υπό όρους», θα σας δώσω ένα παράδειγμα της ταχύτητας της συνειδητότητας… Το κάθε «τώρα» μας που δημιουργείται στον αισθητό κόσμο γίνεται αυτόματα παρελθόν και οδεύει με την ταχύτητα του φωτός προς το βαθύ διάστημα… Αυτό το «κάθε τώρα» που ζούμε εδώ, σε πέντε (5) περίπου ώρες δικές μας, θα έχει φτάσει στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, στην τροχιά του πλανήτη Πλούτωνα, και θα συνεχίσει ώστε να χαθεί στα βάθη του διαστήματος… Όμως για να το δούμε αυτό το «τώρα» εμείς, θα πρέπει να είμαστε εκεί και όχι εδώ, διότι από εδώ, είναι αόρατο μιας και το κάθε δικό μας «τώρα» βρίσκεται αποκλειστικά στην 3η διάσταση, η οποία είναι και ορατή και μετρήσιμη από τις αισθήσεις μας…
4. Η υλοποίηση του σώματός μας
Τώρα ας επιστρέψουμε στο σώμα μας… Το σημείο που θα εξετάσουμε, είναι το σημείο (Α)… ξέρετε τι ορίζουμε σε αυτό το σημείο; Το σημείο που γεννιέται το μικρότερο οργανίδιο του σώματός μας… Κάτι μικρότερο και από ένα κύτταρό μας… Το πρωταρχικό συστατικό κάθε μορίου μας, υλοποιείται σε αυτό το σημείο… Και για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ας ορίσουμε το ριβόσωμα… το οποίο αποτελεί ένα από τα μικρότερα οργανίδια των κυττάρων μας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των πρωτεϊνών μας… Στην ουσία, το μεγαλύτερο κομμάτι του, αποτελείται από πληροφορίες για τον σχηματισμό τους, δηλαδή μοιάζει να δημιουργείται μέσα από ενεργειακά αρχεία πληροφοριών… Πάμε να δούμε πως… Και για να το κάνουμε αυτό, ας πάμε πάλι στο σχήμα… Αριστερά από την οριακή γραμμή (ΖΘ) όλη αυτή η περιοχή ανήκει στο αόρατο φάσμα…
Είναι η πληροφορία που έρχεται από την 4η και 5ηδιάσταση… Κοιτάξτε το σχήμα… Η 5η έρχεται μέσα από την 4ηκαι τελικά το σώμα που υλοποιείται στο σημείο (Α) ξεπετάγεται από «μέσα» του… Απ το πουθενά… Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι γράφω… Το κάθε συστατικό, ή μόριο που δομεί το κάθε πρωταρχικό οργανίδιο του κυττάρου μας, το ριβόσωμα, έρχεται από μέσα του, από την κβαντική περιοχή του… Από το μέλλον του, από το μέρος εκείνο της 4ης διάστασης που αφορά αυτά που «έρχονται» σε λίγο… Ρέει με τη συνειδητότητα, φτάνει στο σημείο (Α) και «τσούπ» εμφανίζεται από το πουθενά μπροστά μας… Και μιλώντας για το ριβόσωμα, μέσα μας… Τι σημαίνει αυτό αγαπητέ αναγνώστη; Σημαίνει ότι η υλοποίηση, συμβαίνει από μέσα προς τα έξω της κάθε μορφής… Η κάθε μορφή που υλοποιείται σε σχήμα στον κόσμο μας, φτάνει σε μας από μέσα της… από το αόρατο μέρος της 4ης (ή αρχικά 5ης) διάστασης και σιγά-σιγά, κατακλύζει το χώρο γύρω, «κτίζοντας» την ολοκληρωμένη μορφή που θα πάρει τελικά… Δηλαδή τι γίνεται…

5. Η ροή του «κόσμου»
Η ενεργειακή πληροφορία, μας πλησιάζει με ασύλληπτη ταχύτητα (τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός) από την κβαντική περιοχή όπως είπαμε και εμφανίζεται σαν ένα σωματίδιο ή συστατικό στο σημείο (Α)… Το επόμενο εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, το συστατικό αυτό εξαφανίζεται από την θέση αυτή και περνάει μέσα στο πεδίο (Δ) της συνειδητότητας αποτελώντας πλέον παρελθόν για τις αισθήσεις μας… Αμέσως μετά, μεσολαβεί ένα κενό το οποίο διαρκεί το 1/3 του χρόνου που εμφανίστηκε το προηγούμενο σωματίδιο… Η ροή συνεχίζεται με την ίδια ταχύτητα εισόδου (100.000 «σώματα» το δευτερόλεπτο) (η οποία είναι υψηλότερη από την ταχύτητα αντιστροφής, λόγω της εσωτερικής ενέργειας διατήρησης που περιέχει), έτσι το κενό αυτό εμπεριέχεται μέσα στη ροή… ώστε αμέσως μετά, να εμφανιστεί στο σημείο (Α) το επόμενο στοιχείο, το οποίο αποτελείται από περισσότερα στοιχεία, μιας και το πρώτο συστατικό περιέχει στη μνήμη του την «επιλογή» και τη «βούληση» της έλευσης του επόμενου… Κάθε σωματίδιο δηλαδή, είναι ο «λόγος» της έλευσης του επόμενου… Προσέξτε τι γράφω… Ο «λόγος» προϋπάρχει, σαν πληροφορία στα πάντα γύρω, πριν αυτά υπάρξουν σαν μορφή… και ο «λόγος» αυτός, είναι καθ’ ενεργειακή πληροφορία τους ή εικόνα και ομοίωση τους…
Δηλαδή η ροή υπάρχει, διότι κάθε συστατικό που εμφανίζεται, περιέχει μέσα του τη «θέληση», την «επιλογή» και την «εστίαση», το «λόγο» για την επόμενη υλοποίηση… Και έτσι εμφανίζεται το δεύτερο απαραίτητο συστατικό, το οποίο πάλι διαρκεί τον ίδιο χρόνο με το πρώτο και στη συνέχεια πάλι το κενό και πάλι το τρίτο συστατικό και ύστερα το κενό και έτσι κτίζεται το πρώτο κύτταρο μας… το οποίο εμφανίστηκε από μέσα του… Το κύτταρο δηλαδή για το οποίο συζητάμε, «ήρθε» από μέσα του, γεννήθηκε από το τίποτε, το άπειρο, του πουθενά, όπως θέλετε πείτε το διότι υπήρχε ο «λόγος»… Αλλιώς τι θα γινόταν; Θα δούμε σε λίγο… Θα ήθελα ‘όμως τώρα, ο κάθε αναγνώστης να παρατηρήσει πάλι το σχήμα και να φανταστεί νοερά όλη αυτή τη διαδικασία της συνεχούς ροής της συνειδητότητας και της εμφάνισης των κυττάρων μας στο σημείο (Α)… Να φανταστεί το ένα κύτταρο να γίνεται δύο, ύστερα τέσσερα, ύστερα οκτώ, δέκα έξη, τριάντα δύο, ένα μικρό ασχημάτιστο σώμα, έμβρυο, βρέφος, νήπιο, παιδί, έφηβος, ενήλικας ηλικιωμένος και τέλος θάνατος και ολική εξαφάνιση από τον κόσμο μας… Θα ήθελα δηλαδή όλο αυτό, να το φαντασθείτε να συμβαίνει στο σημείο (Α)… Μπορείτε; Σίγουρα μπορείτε…
6. Η αντίληψη του «μέσα» μας
Τώρα, θα ήθελα να σκεφτείτε αυτό που έγραψα παραπάνω, για την προέλευση όλων γύρω… να παρατηρήσετε το σχήμα και να δείτε τον Εαυτό σας να πλησιάζει μέσα στην πορτοκαλί περιοχή της 5ης διάστασης, να περνάει στην πράσινη περιοχή της 4ης διάστασης και να «κατακρημνίζεται» (κβαντικός όρος) τελικά στο όριο του αισθητού κόσμου, στο σημείο (Α) της νοητής γραμμής (ΖΘ) (Ζωή-Θάνατος)… Σας ζητώ να αισθανθείτε και να κατανοήσετε τη φύση του μέλλοντος, τη λειτουργία των διαστάσεων και την ευρύτερη έννοια της εσωτερικότητας… Της δημιουργίας δηλαδή από «μέσα» μας… Έτσι, θα ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά η έννοια της 4ης και 5ης διάστασης που ήθελαν να πάνε κάποιοι; Κατανοούν τώρα ότι είναι αδύνατον να υπάρχει κάποιος τρόπος που να σε μεταφέρει στην 5η διάσταση με το βιολογικό σου σώμα όπως είσαι; Διότι απλά έρχεσαι από εκεί… Πάντα ερχόσουν από εκεί… Είναι αδύνατον να υπάρξεις με άλλο τρόπο πλην αυτού… Και στο μόνο μέρος που μπορείς να πας με κάποιο μέσο (αν και πολύ δύσκολο) είναι μονάχα στο παρελθόν σου… Στο βαθύ διάστημα… Διότι το βαθύ διάστημα για τον άνθρωπο είναι το παρελθόν του… 
Όμως θέλω να το ξαναδιαβάσετε αυτό μέχρι να το κατανοήσετε… Το παρελθόν σου Είναι στο βαθύ διάστημα (ας πούμε στην Ανδρομέδα τώρα) διότι οδεύει προς τα εκεί… Ξεκίνησε από Εδώ και τώρα είναι Εκεί… Το παρελθόν σου είναι εκεί… Όχι εσύ… Εσύ έρχεσαι από το μέλλον σου… Από μέσα σου… Το παρελθόν σου είναι η «εικόνα» σου που αφού δημιουργήθηκε πρώτα στον αισθητό κόσμο, οδεύει προς το βαθύ διάστημα με την ταχύτητα του φωτός… Μέχρι να φτάσει την 5ηδιάσταση (του παρελθόντος) και να αποσυντεθεί σε ενεργειακά σωματίδια… Η εικόνα σου, όχι Εσύ… Πάντα έτσι ήταν…  Και πάντα έτσι θα είναι… Πάντα… Αν αδυνατείς να κατανοήσεις τώρα, ότι η φράση «είσαι από την Ανδρομέδα» είναι ένα ψέμα και λάθος, πότε θα το κατανοήσεις; Τη φράση «είμαι από την Ανδρομέδα» μπορεί να τη λέει μονάχα η εικόνα σου που τώρα έχει φτάσει εκεί, και θεωρεί ότι αυτός είναι ο χώρος της… Μπορεί να το λέει η «εικόνα» του σώματος που έχει την πληροφορία… Διότι μονάχα μια «εικόνα» μπορεί να θεωρεί ότι είναι από κάπου… Εσύ είσαι από «μέσα» σου… Κι όλα αυτά τα σώματα –εικόνες που φεύγουν στο διάστημα, τα ορίζεις όλα μονάχα εσύ… Μέσω της ψυχής σου… Όλα είσαι εσύ κι όλα είναι εσύ… Όλα είναι από μέσα σου δημιουργημένα και μονάχα αν η ψυχή φύγει από αυτόν τον κόσμο (όχι από τη χρονική γραμμή) τα αφήνει στα Εγώ τους, και στις πεποιθήσεις τους… Κατανοώ ότι είναι δύσκολο όλο αυτό να το λάβεις με λέξεις αλλά χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί ο κάθε αναγνώστης τι σημαίνουν πραγματικά οι λέξεις που διαβάζει τώρα…
7. Η ταχύτητα της συνειδητότητας παραμένει σταθερή
Αυτό το «μέσα» όμως, εμπεριέχει την πληροφορία για ολόκληρη τη ζωή μας… Όλο το σώμα μας, «έρχεται» από μέσα μας, γεννιέται από τη συνειδητότητα και υλοποιείται στον αισθητό κόσμο με μια καταπληκτική τελειότητα η οποία αν παραμείνει σταθερή, μας χαρίζει μονάχα ευτυχία και υγεία… Όμως η πρακτική έχει δείξει ότι και τα δύο αυτά είναι δύσκολο να διατηρηθούν στον πραγματικό κόσμο που ζούμε όλοι… Γιατί όμως; Τα σώματα από τη στιγμή που θα γεννηθούν είναι τέλεια… Ακόμη και οι όποιες ανομοιομορφίες και ελλείψεις ή ανωμαλίες είναι οι περισσότερες παρέμβασης του ανθρώπου χωρίς να το συνειδητοποιεί… Πως γίνεται αυτό; Ας πάμε πάλι στο σημείο (Α) του σχήματος… Το σωματίδιο που έρχεται από το μέλλον μας και υλοποιείται εκεί, έρχεται με την ασύλληπτη ταχύτητα του τετραγώνου της ταχύτητας του φωτός και διατηρείται για λίγο ώστε να σχηματίσει τη μορφή… Στο σημείο αυτό δαπανά ένα σημαντικό μέρες της ενέργειάς του σύμφωνα με το νόμο της σχετικότητας. Για να διατηρηθεί δηλαδή η μορφή, απαιτεί την λεγόμενη ενέργεια διατήρησης, η οποία το υλοποιεί και του διατηρεί τη τελική μορφή του… Η απώλεια της ενέργειας αυτής για τη διατήρηση του, μειώνει δραστικά την ταχύτητά του η οποία πέφτει από το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός που έχει όταν έρχεται από το μέλλον, σε απλή ταχύτητα του φωτός στο παρελθόν…
Η ταχύτητα όμως της συνειδητότητας παραμένει πάντα σταθερή… Αν όμως η ενέργεια διατήρησης μεταβληθεί τι συμβαίνει; Παρατηρήστε πάλι στο σχήμα την περιοχή ανάμεσα στο (Α) και το (Β) όπου ευρίσκεται η περιοχή υλοποίησης… Θα δείτε ότι η περιοχή κυριαρχείται από την 4η διάσταση και αυτό διότι η 4η διάσταση περιέχει ολοκληρωμένο σχέδιο υλοποίησης με λεπτομέρειες, ενώ η 5η διάσταση η οποία είναι χαοτική μένει έξω από το πεδίο υλοποίησης… Αν η «ενέργεια διατήρησης» τροποποιηθεί, και αυξηθεί ας πούμε το κενό ανάμεσα στις εμφανίσεις, τότε η συνειδητότητα, γεμίζει το κενό αυτό με υλοποίηση από την 5η διάσταση με χαοτική ενέργεια… Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι διαδοχικές εμφανίσεις του κόσμου και οι εξαφανίσεις με το κενό, είναι σαν να «αναβοσβήνει» ολόκληρος ο κόσμος… Αν η συχνότητα αυτή τροποποιηθεί χωρίς ρυθμό, τότε ολόκληρος ο κόσμος θα αρχίσει να τρεμοπαίζει μπροστά μας, μαζί με όλους εμάς μέσα… κάτι που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα παντού… Η ξαφνική απώλεια της ενέργεια διατήρησης είναι κάτι που συμβαίνει για παράδειγμα σε περιόδους καταστροφών, όπου στην ουσία καταστρέφεται το σχέδιο που υπάρχει στο πεδίο υλοποίησης και έτσι ο κόσμος γίνεται χαοτικός… Όμως τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση στο ανθρώπινο σώμα αλήθεια;
8. Ενέργεια διατήρησης
Αν για κάποιο λόγο διαταραχθεί η «ενέργεια διατήρησης» από το σώμα μας, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβούν… Η ενέργεια αυτή ελαττώνεται ή η ενέργεια αυξάνεται… Ας το δούμε με προσοχή… Πως μπορεί να ελαττωθεί «ενέργεια διατήρησης» σε ένα σώμα; Η κύρια αιτία που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι να βρεθούμε σε ένα αρνητικό και καταθλιπτικό περιβάλλον, το οποίο να μας δημιουργεί με τη σειρά του έντονα αρνητικά συναισθήματα, φόβο, άγχος, στεναχώρια ή ακόμη και μίσος. Η κατάσταση αυτή αν διαρκέσει ή αν είναι εξαιρετικά έντονη, τότε μας αναγκάζει να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας, τις οποίες το σώμα προσπαθεί να βρει από τον ίδιο του τον εαυτό με κάθε τρόπο…
Σε μια τέτοια εξαιρετικά κρίσιμη περίπτωση, όπου το σώμα θα αναγκαστεί να φτάσει σε ένα τέτοιο βάθος άντλησης ενέργειας που να επηρεάσει την ενέργεια διατήρησης… η συνειδητότητα αδυνατεί να κρατήσει την εμφάνιση των σωματιδίων για όλο τον απαραίτητο χρονικό διάστημα που απαιτείται και έτσι μεγαλώνει το κενό που μεσολαβεί ανάμεσα στις εμφανίσεις της υλοποίησης… Όμως όπως έχουμε ξαναπεί, στην υλοποίηση είναι αδύνατο να υπάρξει κενό υλοποίησης διότι τότε διαταράσσεται η σχέση της εμφάνισης/ κενού που είναι πάντα σταθερή στο 3/1… Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, τι συμβαίνει… Στην κρίσιμη περιοχή ανάμεσα στο σημείο (Β) και (Α) του σχεδίου, εισχωρεί η 5η διάσταση όπου αγγίζει το σημείο (Α) υλοποιώντας χαοτικά… Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό για το σώμα; Το «χαοτικά» σημαίνει ότι στο σημείο που εμφανίζεται το κενό, γεμίζει αυτόματα με χαοτική πληροφορία που αφορά σώμα….
9. Χαοτική υλοποίηση λόγω μείωσης της ενέργειας διατήρησης
Όμως το «γέμισμα» αυτό στερείται σχεδιασμού, ολοκληρωμένης μορφής και πληροφορίας… Δημιουργείται δηλαδή κάποιο όργανο, που ίσως μοιάζει με τα γειτονικά κύτταρα ίσως και όχι, και που αποτελεί απλή εναλλακτική μορφή ζωής η οποία όμως στερείται ορίων, αλλά απλώς υπάρχει σαν πληροφορία που βρέθηκε στην 5η διάσταση ανολοκλήρωτη… Τι μπορεί να είναι όμως ένα τέτοιο κύτταρο; Ένα τέτοιο κύτταρο για το ανθρώπινο σώμα αγαπητέ αναγνώστη είναι το αρχικό κύτταρο μιας καρκινογένεσης… το οποίο γεννιέται ξαφνικά από μέσα μας, τη στιγμή που θα βρεθούμε σε μια παρόμοια κατάσταση στιγμιαίας και ολικής απώλειας ενέργειας, για οποιοδήποτε λόγο… Αν η κατάσταση αυτή διαρκέσει στιγμιαία, τότε στιγμιαία θα είναι και η ζωή του καρκινικού κυττάρου το οποίο την επόμενη στιγμή θα έχει καταστραφεί από το ανοσοποιητικό μας σύστημα…Αν όμως η αρνητική κατάσταση που δημιούργησε το κενό διαρκέσει για σημαντικά αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να δώσει στο κύτταρο την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί και να γίνει ανθεκτικό στην επίθεση του ανοσοποιητικού μας, τότε η όλη κατάσταση γίνεται δύσκολη και περισσότερο επικίνδυνη για την υγεία του σώματος…
Εκτός από καρκινογένεση, μπορεί ακόμη να υπάρξει εμφάνιση και ανάπτυξη κάποιου άλλου είδους κυττάρου όπως ιού από εκείνους οι οποίοι υπάγονται στις ειδικές λοιμώξεις όπως για παράδειγμα του Έρπητα ή και περισσότερο πολύπλοκους… Ακόμη, στην ίδια περίπτωση συγκαταλέγονται και μηχανισμοί που οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα ή και γενετικές ανωμαλίες… Οτιδήποτε που μπορεί να υπάρχει σαν εναλλακτική μορφή ζωής, ή κυτταρικής σύνθεσης και βρίσκεται αποθηκευμένη στην διάσταση των επιλογών όπως είναι η 5ημπορεί να εμφανιστεί… Και η μόνη ασπίδα που μπορεί να υπάρξει τότε για το σώμα είναι η σωστή διαχείριση της ζωτικότητας από την ψυχή… Η ψυχή δηλαδή και η ρύθμιση της ζωτικότητας βρίσκεται στο εσωτερικό (μέσα μας) περίβλημα προστασίας πέρα ακόμη από το ανοσοποιητικό μας το οποίο συνδέεται μαζί του ενεργειακά… Κι εδώ θα πρέπει να κάνω μια παρένθεση για να σημειώσω την περίπτωση των σχιζοφρενών, όπου το Εγώ και η ψυχή έχουν διαχωριστεί ολοκληρωτικά με αποτέλεσμα η αλληλεπίδραση των δύο να είναι ανύπαρκτη… Όπου αποκομμένη η ψυχή από τις πεποιθήσεις και τη συνείδηση, λειτουργεί ανεμπόδιστα ρυθμίζοντας τη ζωτικότητα κατά άριστο τρόπο, προσφέροντας στο σώμα σχεδόν ολοκληρωτική ανοσία…
10. Χαοτική υλοποίηση λόγω αύξησης της ενέργειας διατήρησης
Αντίθετα, εκτός από την περίπτωση να υπάρξει απώλεια ενέργειας στην περιοχή της υλοποίησης, υπάρχει και η πιθανότητα να υπάρξει αύξηση… Συνήθως η περίπτωση αυτή οφείλεται σε πολύ υψηλό πυρετό ή σε «κρούση» του σώματος δηλαδή κτύπημα… Έτσι στην περίπτωση που έχουν ακραία υψηλό πυρετό ο οποίος διατηρείται για σημαντικό χρόνο, ή κατάσταση όπου το σώμα θα κτυπηθεί ξαφνικά και με δύναμη (περίπτωση βασανισμών ή ξυλοδαρμού) τότε, συσσωρεύεται ξαφνικά στην περιοχή της υλοποίησης, ποσότητα ενέργειας περισσότερη από την απαιτούμενη ενέργεια διατήρησης η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μικρύνει ο χρόνος του κενού και να αυξηθεί το χρονικό διάστημα της εμφάνισης με αποτέλεσμα να «κατακρημνιστεί» μεγαλύτερος αριθμός σωματιδίων του κανονικού…
Τότε, το ανοσοποιητικό στρέφεται κατά του πλεονάζοντος αυτού σωματιδίου που δημιουργείται ώστε να το καταστρέψει… Αν όμως υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων ο οποίος κρατάει το φαινόμενο για αρκετό διάστημα ώστε να προλάβει να καταγραφεί αυτή η καταστροφή στη συνειδητότητα, ξεκινάει μια συνολική επίθεση του ανοσοποιητικού στο όργανο πια που ανήκει το σωματίδιο, με αποτέλεσμα να έχουμε το λεγόμενο αυτοάνοσο σύνδρομο όπου ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στο ίδιο του το σώμα… Και η γένεση του καρκινικού κυττάρου αλλά και η εκκίνηση ενός αυτοάνοσου συνδρόμου δηλαδή, είναι καταστάσεις της υγείας που έχουν σχέση με το πεδίο υλοποίησης και την ενέργεια διατήρησης, για αυτό και σήμερα είναι κατανοητές μονάχα από τους γιατρούς που ασχολούνται με ενεργειακή θεραπεία…

11. Υλοποίηση και ασθένειες
Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, οι περισσότερο επιβλαβείς ασθένειες, μπορούν να παρουσιαστούν όταν υπάρχει προβληματικός συγχρονισμός του σώματος (με τα Εγώ) και της ψυχής (με πεποιθήσεις), τα οποία προβάλλουν και δημιουργούν ενεργειακές διενέξεις τέτοιες που αποδιοργανώνουν ολόκληρη την υγεία του σώματος… Όμως, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Όπου, σε μια δύσκολη ή επικίνδυνη κατάσταση της υγείας μας, ο Εαυτός αναλαμβάνει να εστιάσει πίσω από το πεδίο υλοποίησης μέσα στην κβαντική περιοχή (Γ) του μέλλοντος και να επαναφέρει το σώμα του στην αρχική φυσιολογική κατάσταση υγείας του… Τότε μιλάμε για τη λεγόμενη αυτοίαση… Πως γίνεται αυτό όμως;
Όπως σας ξαναείπα στην αρχή αυτού του άρθρου, ερχόμαστε από μέσα μας… Η πηγή μας είναι μέσα στο σώμα μας… Και η υγεία όμως και η φυσιολογική μας κατάσταση είναι μέσα μας κι αυτή, αποθηκευμένη στην ζώνη της συνειδητότητας που εμείς ορίσαμε σαν πεδίο (Γ)… Έχετε ακούσει για το «κβαντικό άλμα»; Έτσι ονομάζουμε την απότομη και ξαφνική μεταβολή από μια κατάσταση σε μια εντελώς διαφορετική χωρίς να μεσολαβήσουν ενδιάμεσα στάδια… Ένα τέτοιο κβαντικό άλμα στην αυτοίαση συμβαίνει στις περιπτώσεις ολοκληρωτικής εξαφάνισης σημαντικής διαμέτρου καρκινικών όγκων, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, χωρίς άλλη θεραπεία… Πως γίνεται αυτό… Θα σας εξηγήσω…
12. Αυτοίαση
Κβαντικό άλμα στην αυτοίαση λοιπόν… Σας είπα πριν, ότι σε κάθε λιγότερο από εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, ολόκληρο το σώμα μας αναδύεται από μέσα μας,  από το μέλλον μας, μέσα από το πεδίο υλοποίησης και εμφανίζεται στον υλικό κόσμο για να εξαφανιστεί στη συνέχεια μέσα στο χώρο του παρελθόντος και να χαθεί σαν εικόνα πια στο βαθύ διάστημα… Ολόκληρο το σώμα εμφανίζεται και εξαφανίζεται μα μια ασύλληπτα αστραπιαία ταχύτητα…. Και μαζί με το σώμα, όλη η κατάσταση στην οποία βρίσκεται… Μερικά δευτερόλεπτα πριν από το «Τώρα» δηλαδή, ολόκληρο το σώμα μας και οι (ενεργειακές) καταστάσεις που κουβαλάει, υπάρχουν στον αόρατο χώρο που ονομάζουμε «κβαντικό χώρο» της 4ης διάστασης και ετοιμάζεται να πάρει σειρά να «απογειωθεί»… Ένας καρκινικός όγκος δηλαδή, υπάρχει κι αυτός εκεί μέσα στον κβαντικό αυτό χώρο σχηματισμένος ενεργειακά μερικά δευτερόλεπτα πριν, έτοιμος να «βγει» κι αυτός στον κόσμο μαζί με το υπόλοιπο σώμα μας… Άπειρες τέτοιες ενεργειακές εικόνες η μία μετά την άλλη παίρνουν σειρά για να κάνουν την εμφάνισή μας… Όμως ο χώρος αυτός, ο κβαντικός χώρος της 4ηςδιάστασης είναι ο χώρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού υλοποίησης… Και έχουμε πει ότι αυτός ο σχεδιασμός λειτουργεί νοητικά… δηλαδή ενεργειακά…
Εξαρτάται δηλαδή από την δική μας εστίαση σε αυτόν και την απόλυτη και θετική βούληση μας για αυτό που θέλουμε να υλοποιήσουμε… Και εμείς τι θέλουμε… τι σκεφτόμαστε… Σκεφτόμαστε θετικά μονάχα, ένα σώμα καθαρό, υγιές, φυσιολογικό, γεμάτο ζωτικότητα και ζωντάνια… Θέλουμε και ζητάμε, τόσο δυνατά ώστε να το αισθανόμαστε και να το βιώνουμε ήδη σαν πραγματικότητα, να το βλέπουμε μπροστά μας ότι ήδη έχει υλοποιηθεί… να ζούμε το αποτέλεσμα… στο χώρο όπου υπάρχει τώρα ο καρκινικός όγκος, να είναι μονάχα τα φυσιολογικά όργανα του σώματος που θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, και μόνον αυτά… Μέσα σε ένα σώμα δυνατό και ασφαλές από παντού και από τα πάντα… Αυτό θέλουμε και ζητάμε και αυτή τη θέληση την εστιάζουμε σαν τη μοναδική μας επιλογή στο χώρο εκείνο του πεδίου υλοποίησης… Και ξαφνικά αισθανόμαστε ότι είμαστε υγιείς… και το ζούμε… με όλη τη δύναμη της ψυχής μας η οποία μας εφοδιάζει πια με απόλυτη πίστη… Κι ο όγκος εξαφανίζεται… Χάνεται… εμπρός στα έκπληκτα μάτια όλων… Αυτό σημαίνει κβαντικό άλμα στην αυτοίαση… Αυτός είναι ο μοναδικός μηχανισμός αυτοίασης του σώματός μας… Και ο μόνος που μπορεί να τον αδρανοποιήσει, είναι οι δικές μας αρνητικές σκέψεις ελέγχου, πεποιθήσεις, αμφιβολίες, φόβοι, ή ακόμη και η ίδια μας η θέληση να αγγίξουμε το θάνατο και να χαθούμε…
13. Ζωή κόντρα στο θάνατο
Έτσι νομίζουμε… Ότι αν πεθάνουμε θα χαθούμε… Όμως ο μόνος που ζητά το θάνατο είναι οι πεποιθήσεις μας και τα ηττοπαθή Εγώ μας… Μόνο αυτά θέλουν να ησυχάσουν και να απομονωθούν στο αόρατο μέρος του κόσμου μας… Ο Εαυτός μας θέλει να ζήσει και να χαρεί αυτό που επέλεξε από την αρχή όταν αποφάσισε να δοκιμάσει την εμπειρία της ζωής… Γνωρίζει το αθάνατο και το άφθαρτο της ψυχής και ζητά με δύναμη να κατορθώσει να γευτεί αυτό το δώρο της αυτοίασης στο σώμα που φιλοξενείται… Είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει στο σώμα του… κι όμως αυτό αρνείται… Κυριευμένο από τις φοβικές και αρνητικές σκέψεις της καταστροφής, της αδυναμίας επιβίωσης, της ήττας ή της υποταγής σε πεδία που τα Εγώ νοιώθουν τον εξευτελισμό, την απόρριψη, την εγκατάλειψη ή την αδικία, αποφασίζει να πεθάνει, θεωρώντας ότι τελικά αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να απαλλαγεί από τον αβάσταχτο εσωτερικό πόνο του… Καταφέρνει και «εισάγει» στο σώμα του καταστάσεις όπως ο καρκίνος και αποφασίζει να αποχωρίσει από τον κόσμο μέσα στον σωματικό πόνο… Αποφασίζει, να μετατρέψει τον εσωτερικό πόνο σε κάτι που φαίνεται, ελπίζοντας οτι κάποιος θα καταφέρει και τον απαλύνει… Κάποιος απ έξω…
Όμως εμείς ερχόμαστε από μέσα μας κι εκεί έξω είναι μονάχα το παρελθόν μας… Ο γιατρός που μας δίδαξε ότι οτιδήποτε και να κάνουμε, αυτός θα είναι εκεί για να μας σώσει, τώρα αποτυγχάνει… Διότι ο καρκίνος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το ευαίσθητο μικρόβιο που μάθαμε σχολείο… Ο καρκίνος φέρει μέσα του την πληροφορία της αθανασίας… Είναι το κύτταρο που από τη φύση του είναι αθάνατο… κι αυτό για τον σημερινό άνθρωπο έχει τη δική του σημειολογία… Το καρκινικό κύτταρο, βρίσκεται σαν επιλογή αθανασίας μέσα στην χαοτική διάσταση, σχεδιασμένο από τα σώματά μας… τις πεποιθήσεις μας, εμάς οι οποίοι ζητούμε να αλλάξουμε το σχεδιασμό της ζωής, αγνοώντας όλα όσα χρειάζονται για αυτό… Κυριευμένοι από τα Εγώ μας, ζητάμε την αθανασία του σώματος, την αφθαρσία της εικονικής ύλης και καταφέρνουμε στο τέλος να το πραγματοποιήσουμε… Γεμάτοι από αρνητική ενέργεια καταφέρνουμε στο τέλος να καλέσουμε από το χαοτικό χώρο του δικού μας μέλλοντος, ένα κύτταρο αθάνατο που ελπίζουμε να μας απαλλάξει από τον πόνο της ζωής… διότι τη ζωή τη ζούμε σαν πόνο και μόνο με πόνο γνωρίζουμε να τη χάνουμε… Όμως ο καιρός που ζούσαμε στη σκιά έχει περάσει… ο χρόνος που η άγνοια φάνταζε σαν γνώση μαγική έχει παρέλθει πια… Ο δρόμος που φοβόμασταν να πάρουμε, τώρα γνωρίζουμε ότι είναι ο μόνος δικός μας… Ο δρόμος που έρχεται από μέσα μας και οδηγεί μέσα μας… Ο υπέροχος δρόμος του Εαυτού του μέλλοντός μας, ξεπροβάλει από τη δική μας πραγματική αθανασία, μέσα μας «Εδώ και Τώρα».
Αλκιρέας

Τοξικό φως: Η σκοτεινή πλευρά των λαμπτήρων οικονομίας

Θα αποφασίζατε ποτέ να εκθέσετε τον εαυτό σας στον κίνδυνο του υδραργύρου, ενός ιδιαίτερα τοξικού δηλητηρίου; Σίγουρα όχι.
Και όμως εδώ και 15 χρόνια κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει για μας, πάντα για το καλό μας, ότι θα πρέπει να καταργήσουμε τους αποδεδειγμένα ασφαλείς λαμπτήρες πυρακτώσεως και να χρησιμοποιούμε τους δήθεν λαμπτήρες «οικονομίας» CFL.

Χωρίς να ρωτηθούμε και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση για τους κινδύνους, οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες της ΕΕ μας επέβαλαν τον τεράστιο κίνδυνο του υδράργυρου σε κάθε σπίτι και εργασιακό χώρο. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι το 2020 που υποτίθεται ότι θα απαγορευτεί η χρήση υδραργύρου θα υφιστάμεθα μια τοξική πολιορκία με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για την υγεία μας.
Ουσιαστικά μας επιβάλλεται να ζούμε εν αγνοία μας μέσα σε ένα νέφος υδραργύρου αφού στους χώρους που επισκεπτόμαστε (σπίτια, καταστήματα, δημόσιοι χώροι, κλπ) δεν γνωρίζουμε το ιστορικό του χώρου και αν έχει προηγηθεί μόλυνση από σπασμένη λάμπα φθορισμού CFL.
Όμως το απόλυτα εγκληματικό είναι ότι σε χώρους ανακύκλωσης αυτών των λαμπτήρων που πολλές φορές είναι σχολεία οι λάμπες πετιούνται σε ένα ανοιχτό κάδο και πολλές σπάνε απελευθερώνοντας υδράργυρο και είναι εκτεθειμένες ώστε να αγγίζονται από τους μαθητές. (Στην Αγγλία οι εργάτες καθαριότητας αρνούνται να παραλάβουν τις λάμπες CFL.)
Το ντοκιμαντέρ «Τοξικό φως – η σκοτεινή πλευρά των λαμπτήρων οικονομίας» μας δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι οι νέοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και τι να κάνουμε σε περίπτωση που σπάσουν.
Επίσης περιγράφει όλο το σκηνικό της διαπλοκής που προηγήθηκε ώστε οι λάμπες CFL να βγουν στην αγορά από τα λόμπι των εταιρειών και τις διαπλεκόμενες ΜΚΟ αναπαράγοντας τα γνωστά ψέματα περί δήθεν παγκόσμιας θέρμανσης (και κατόπιν κλιματικής αλλαγής) και με πρόσχημα δήθεν την οικονομία και την φιλικότητα στο περιβάλλον.

 Πηγή: allnewz.gr

Με την Διαλογιστική Αυξάνει το μέγεθος του Εγκεφάλου και της Νοημοσύνης


Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρέχουν σε κάθε είδους γυμναστήρια για να μεγαλώσουν τους μυς τους. Τι μπορούν όμως να κάνουν για να μεγαλώσουν τον εγκέφαλό τους; Διαλογιστική, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), οι οποίοι “ανακάλυψαν” τα αυτονόητα και πασίγνωστα εδώ και χιλιάδες χρόνια !


Μια μελέτη, με επικεφαλής την Αϊλίν Λούντερς, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο NeuroImage, χρησιμοποίησε υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες μαγνητικές τομογραφίες για να παρακολουθήσει τους εγκεφάλους εθελοντών σε φάση εκπομπής κυμάτων Α και Δ όπως αυτά προκύπτουν από την Διαλογιστική. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών, που Διαλογίζονταν εδώ και πολλά χρόνια (κατά μέσο όρο 24), είναι σημαντικά μεγαλύτερες, σε σχέση με την ομάδα ανθρώπων που απλώς προσεύχονταν.

Οι περιοχές των ανθρώπων που διαλογίζονται συστηματικά, είναι κυρίως ο δεξιός ιππόκαμπος, ο δεξιός θάλαμος και η αριστερή κάτω κροταφική έλικα, περιοχές όλες σχετιζόμενες με τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Καμία περιοχή του εγκεφάλου των μη διαλογιζομένων κι όσων προσεύχονται, δεν είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν των διαλογιζομένων.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτή η διόγκωση των συγκεκριμένων περιοχών οφείλεται στο ότι οι διαλογιζόμενοι, μεταξύ άλλων, έχουν μια μοναδική ικανότητα να καλλιεργούν θετικά συναισθήματα και να παραμένουν συναισθηματικά σταθεροί, μόνιμα και σε διάρκεια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει τα πολλαπλά οφέλη του διαλογισμού. Πέρα από τον καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων, πολλοί άνθρωποι που διαλογίζονται τακτικά, έχουν μειωμένο επίπεδο στρες και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νέα έρευνα -που εστιάστηκε στις μορφές διαλογιστικού του ΖΕΝ και του Βουδιστικού- διαπίστωσε το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου των διαλογιζομένων, και θα χρειαστούν πιο αναλυτικές έρευνες στο μικροσκοπικό επίπεδο, για να διαπιστώσουν αν η αύξηση αυτή του μεγέθους του εγκεφάλου, οφείλεται στη δημιουργία νέων νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων), στην αύξηση του μεγέθους των υφισταμένων νευρώνων ή σε κάποια ξεχωριστή «καλωδίωση» των νευρώνων μεταξύ τους. Το βασικό αποτέλεσμα από τις έρευνες τους; Ο εγκέφαλος των διαλογιζόμενων ανθρώπων σε σχέση με αυτή των προσευχόμενων, είναι πως οι πρώτοι έχουν καλύτερη συναισθηματική διαχείριση και μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, προς το παρόν, δεν αποκλείουν και την πιθανότητα να ισχύει η αντίστροφη σχέση, δηλαδή οι εθελοντές να είχαν ήδη μεγαλύτερες ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που τους τράβηξε στην διαλογιστική. Είναι το λεγόμενο Σημείο Εκκίνησης και θα αναφερθούμε σ’ αυτό εν ευθετώ χρόνο.

Όμως επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αξιοσημείωτη πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα του περιβάλλοντος να εμπλουτίζει και να διευρύνει τις νευρωνικές δομές του εγκεφάλου.

Μια άλλη έρευνα, που βασίστηκε σε μελέτη χιλιάδων Αμερικανών βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (ο οποίος εξαρτάται και από το μέγεθος του εγκεφάλου) έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους έχουν υψηλότερη νοημοσύνη (και μεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου). Ποτέ δεν διαλογίζονται και συνήθως οι πιο λογικοί απ αυτούς, προσεύχονται. Είναι γκρινιάρηδες μόνιμα, με χαμηλή αίσθηση του χιούμορ, στεναχωρημένοι, με άσχημα συναισθήματα, διαστροφές, παρεκκλίσεις και σπάνια είναι ευχαριστημένοι με οτιδήποτε. Η έρευνα έγινε από τη Ροζαλίντα Αρντένιου, ψυχολόγο και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Intelligence.

Όπως είπε η ερευνήτρια, η ερμηνεία είναι ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι κάνουν καλύτερες επιλογές στη ζωή τους σε σχέση με την υγεία τους (π.χ. κάνουν φυσική άσκηση, τρώνε πιο υγιεινά, προσφέρουν με χαρά κλπ ). Όμως ως πιθανότερη αιτία προβάλλεται η ύπαρξη γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά τη νοημοσύνη. Η ίδια ερευνητική ομάδα, μελετώντας τους ίδιους βετεράνους του Βιετνάμ, είχε πρόσφατα διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) παράγουν πιο υγιές σπέρμα, είναι πιο χαρούμενοι σε συνεχές μεγάλο χρονικό διάστημα κι αν στεναχωρηθούν είναι εντελώς επιφανειακά και για πολύ λίγο και γενικά έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα σε ό,τι σκέφτονται και σε ό,τι κάνουν, βλέπουν περισσότερες επιλογές και ανακαλύπτουν μεγαλύτερες ευκολίες σε όσα εμπόδια κι αν τους βάλουν.

Το παραπάνω άρθρο αποτελεί απόσπασμα ομώνυμου άρθρου από το terrapapers. Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ  www.terrapapers.com 

Συνδημιουργώ στο Σύμπαν, στο Πεδίο της Καθαρής Δυνατότητας

  Αν έχετε την ικανότητα να φανταστείτε κάτι, ή έστω να το σκεφτείτε, αυτό το Σύμπαν διαθέτει την ικανότητα και τους πόρους να υλοποιήσει απολύτως τη φαντασία σας, επειδή αυτό το Σύμπαν είναι σαν μια καλά εφοδιασμένη κουζίνα η οποία σας παρέχει απλόχερα κάθε υλικό που μπορείτε να φανταστείτε. 
Και μέσα σε κάθε μόριο αυτού του Σύμπαντος υπάρχει ότι επιθυμείτε – και η έλλειψή του. Αυτή η προοπτική της αφθονίας και η έλλειψή της αποτελεί το περιβάλλον όπου είναι δυνατή η εστίαση – και η εστίαση ενεργοποιεί τον Νόμο της Έλξης.
Αν δεν έχετε την ικανότητα να γνωρίζετε τι θέλετε, δεν θα έχετε ούτε την ικανότητα να γνωρίζετε τι δεν θέλετε. Και χωρίς την ικανότητα να γνωρίζετε τι δεν θέλετε, δεν μπορείτε να ξέρετε τι θέλετε.
Έτσι, οι φυσιολογικές προτιμήσεις σας γεννιούνται από την έκθεσή σας στην εμπειρία της ζωής. Για την ακρίβεια, αυτές οι προτιμήσεις εκπέμπονται από σας κάθε στιγμή κάθε μέρας, σε πολλά επίπεδα της Ύπαρξής σας. Ακόμα και τα κύτταρα του φροντισμένου σώματός σας έχουν τη δική τους εμπειρία και εκπέμπουν τις δικές τους προτιμήσεις – και κάθε προτίμηση αναγνωρίζεται από την Πηγή και εισακούεται άμεσα, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.
Πρέπει να επιτρέψετε τα ανεπιθύμητα, για να λάβετε τα επιθυμητά.
Μερικές φορές, οι υλικοί φίλοι μας εκφράζουν την επιθυμία για ένα λιγότερο πολύμορφο Σύμπαν.
Λαχταρούν ένα μέρος όπου δεν θα υπάρχουν τόσα ανεπιθύμητα πράγματα, ένα μέρος όπου τα περισσότερα πράγματα θα είναι ακριβώς όπως τα θέλουν. Και τους εξηγούμε πάντα ότι δεν εμφανιστήκατε σε τούτη την υλική εμπειρία για να γευτείτε όλες τις εμπειρίες που υπάρχουν και να τις περιορίσετε σε μια χούφτα καλών ιδεών, στις οποίες θα συμφωνείτε όλοι – επειδή μια τέτοια κατάσταση θα οδηγούσε σ’ ένα τέλος, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί.
Βρισκόμαστε σε ένα διαστελλόμενο Σύμπαν, άρα πρέπει να επιτρέπονται όλα τα πράγματα. Με άλλα λόγια, για να κατανοήσουμε και να βιώσουμε **ότι θέλετε**, πρέπει να κατανοήσουμε **αυτό που δεν θέλουμε** – επειδή, για να μπορέσουμε να επιλέξουμε και να εστιάσουμε, και οι δυο περιπτώσεις πρέπει να είναι παρούσες και κατανοητές.
Δεν ήρθαμε για να επισκευάσουμε έναν χαλασμένο κόσμο.
Όταν πήραμε με ενθουσιασμό την απόφαση να εμφανιστούμε με το συγκεκριμένο υλικό σώμα και να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο, καταλαβαίναμε από το Μη Υλικό παρατηρητήριό μας ότι αυτός ο υλικός κόσμος δεν ήταν χαλασμένος και δεν χρειαζόταν επισκευή – και δεν ήρθαμε για να τον επισκευάσουμε.
Είδαμε αυτόν τον υλικό κόσμο σαν ένα δημιουργικό περιβάλλον όπου εμείς και όλοι οι άλλοι θα εκφράζαμε δημιουργικά τον εαυτό μας. Δεν ήρθαμε για να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους άλλους να σταματήσουν να κάνουν ό,τι κάνουν προκειμένου να κάνουν κάτι, διαφορετικό. Ήρθαμε κατανοώντας την αξία των αντιθέσεων και την ισορροπία της ποικιλομορφίας.
Κάθε υλικό Πλάσμα στον πλανήτη μας είναι συνεργάτης μας στη δημιουργία και αν το αποδεχτούμε και εκτιμήσουμε την πολυμορφία των πεποιθήσεων και των επιθυμιών, όλοι μας θα έχουμε περισσότερες εκτεταμένες, ικανοποιητικές και συναρπαστικές εμπειρίες.
Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν σεφ σε μια πολύ καλά εξοπλισμένη κουζίνα η οποία περιέχει κάθε υλικό που μπορείτε να σκεφτείτε. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια σαφή ιδέα για τη γαστρονομική δημιουργία που επιθυμείτε, και ότι ξέρετε πώς να συνδυάσετε αυτά τα άφθονα υλικά ώστε να εκπληρώσετε την επιθυμία σας. 
Και καθώς ξεκινάτε, υπάρχουν πολλά υλικά που δεν είναι κατάλληλα για τη δημιουργία σας. Δεν τα χρησιμοποιείτε, λοιπόν, αλλά δεν αισθάνεστε δυσφορία για την ύπαρξή τους. Απλώς χρησιμοποιείτε τα υλικά που θα ενισχύσουν τη δημιουργία σας – και αφήνετε τα υλικά που δεν είναι κατάλληλα για την πίτα σας.
Μερικά από τα υλικά αυτής της καλά εξοπλισμένης κουζίνας εναρμονίζονται με τη δημιουργία σας και μερικά δεν εναρμονίζονται. Αλλά ακόμα κι αν η προσθήκη μερικών από αυτά τα υλικά θα κατέστρεφε την πίτα σας, δεν αισθάνεστε την ανάγκη να τα μισήσετε ή να τα διώξετε από την κουζίνα – επειδή καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν στην πίτα σας, εκτός αν εσείς το θελήσετε. 
Και επειδή γνωρίζετε ξεκάθαρα ποια υλικά ενισχύουν τη δημιουργία σας και ποια δεν την ενισχύουν, δεν αισθάνεστε καμιά ανησυχία για τη μεγάλη ποικιλία υλικών που υπάρχουν.
Υπάρχει αρκετός χώρος για όλες τις διαφορετικές σκέψεις και εμπειρίες από τη Μη Υλική προοπτική σας, απ’ όπου παρατηρούσατε την τεράστια ποικιλία εμπειριών, πεποιθήσεων και επιθυμιών που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους του κόσμου σας, δεν αισθανθήκατε καμιά ανάγκη να εξαλείψετε ή να ελέγξετε μερικές από αυτές. 
Καταλαβαίνατε ότι υπάρχει αρκετός χώρος σε αυτό το αναπτυσσόμενο Σύμπαν για κάθε είδος σκέψης και εμπειρίας. Είχατε κάθε πρόθεση να ελέγξετε δημιουργικά μόνο τη δική σας εμπειρία ζωής και μόνο τις δικές σας δημιουργίες – και δεν είχατε καμιά πρόθεση να προσπαθήσετε να  ελέγξετε τις δημιουργίες άλλων.
Η ποικιλία δεν σας τρόμαζε – αντιθέτως, σας ενέπνεε, επειδή γνωρίζατε πως ο καθένας σας ήταν ο δημιουργός της δικής του εμπειρίας και γνωρίζατε ότι η έκθεσή σας στις αντιθέσεις θα ενέπνεε συγκεκριμένες κατευθύνσεις μέσα σας. Γνωρίζατε, επίσης, ότι ακόμα και αν οι άλλοι επέλεγαν διαφορετικά από σας, αυτό δεν σήμαινε πως εσείς είχατε δίκιο και οι άλλοι άδικο, ή πως οι άλλοι είχαν δίκιο κι εσείς άδικο. Καταλαβαίνατε την αξία της πολυμορφίας.
Αυτή είναι η διαδικασία διαστολής του Σύμπαντος.
Έτσι, οι προτιμήσεις ή οι επιθυμίες σας γεννιούνται από την πολυμορφία ή την αντίθεση. Και τη στιγμή που η επιθυμία σας αρχίζει να υπάρχει, αρχίζει να ελκύει προς το μέρος της, μέσω του Νόμου της Έλξης, την ουσία του αντικειμένου που εναρμονίζεται με εκείνη – και μετά ξεκινά μια άμεση επέκταση. 
Και καθώς δίνετε σημασία στον τρόπο που αισθάνεστε και συνεχίζετε να επιλέγετε σκέψεις που σας κάνουν να νιώθετε ευθυγραμμισμένοι μαζί της και τώρα η υλοποίηση αρχίζει, άνετα και εύκολα, στην εμπειρία σας : έχετε εκπληρώσει την επιθυμία σας. Αλλά τούτη την προσφάτως υλοποιημένη επιθυμία συνοδεύει μια εξελιγμένη προοπτική. 
Έτσι, τα δονητικά χαρακτηριστικά του εαυτού σας και όλων γύρω σας αλλάζουν λίγο καθώς μεταφέρεστε σε μια νέα κατάσταση αντικρουόμενων συνθηκών που και πάλι θα σας εμπνεύσουν νέες προτιμήσεις – και τώρα, ένας νέος πύραυλος επιθυμίας εκτοξεύεται από το σώμα σας.
Τη στιγμή που υπάρχει αυτή η νέα επιθυμία, αρχίζει να δονείται και να επεκτείνεται. Τώρα, λοιπόν, καθώς συνεχίζετε να δίνετε προσοχή στον τρόπο που αισθάνεστε και επιλέγετε θετικές σκέψεις γύρω από τούτη τη νεογέννητη προτίμηση, παραμένετε δονητικά ευθυγραμμισμένοι μαζί της. 
Επομένως, εμφανίζεται άνετα και εύκολα στην εμπειρία σας. Και πάλι, έχετε εκπληρώσει την επιθυμία σας. Και πάλι, έχετε δημιουργήσει ένα ισχυρό σημείο σαφήνειας όπου μια νέα σειρά αντικρουόμενων παραγόντων σάς περιβάλλει – η οποία, με τη σειρά της, θα προκαλέσει την εκτόξευση ενός καινούριου πυραύλου επιθυμίας 
Έτσι διαστέλλεται το Σύμπαν και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στην Ηγετική Αιχμή της διαστολής. Η πολύτιμη αντίθεση εξακολουθεί να προσφέρει τη γέννηση ατέλειωτων νέων επιθυμιών και καθώς γεννιέται κάθε νέα επιθυμία, η Πηγή ανταποκρίνεται. Είναι μια ατέρμονη, αστείρευτη, αγνή, θετική επέκταση Ενέργειας. Δεν θα φτάσετε ποτέ εκεί, γι’ αυτό απολαύστε το ταξίδι σας.
Μόλις παρατηρήσετε συνειδητά, από τη δική σας δημιουργική προοπτική, ότι κάθε νέο επίτευγμα οδηγεί σε μια νέα επιθυμία, θ’ αρχίσετε να κατανοείτε προσωπικά τον ρόλο σας σε τούτο το διαστελλόμενο Σύμπαν. 
Και με το πέρασμα του χρόνου, θα θυμηθείτε πως η διαδικασία αυτή είναι ατέρμονη, επειδή δεν θα σταματήσετε ποτέ να συνειδητοποιείτε την αντίθεση από την οποία γεννιέται πάντα μια νέα ιδέα, ή μια νέα επιθυμία. Ολόκληρο το Σύμπαν είναι φτιαγμένο με αυτόν τον τρόπο.
Και καθώς αρχίζετε να χαλαρώνετε και να αποδέχεστε την ιδέα ότι είστε μια αιώνια Ύπαρξη, πως οι επιθυμίες σας δεν θα σταματήσουν ποτέ να ρέουν και πως οποιαδήποτε νέα επιθυμία διαθέτει τη δύναμη να ελκύει (χάρη στον Νόμο της Έλξης) ότι είναι αναγκαίο για την επέκταση και την εκπλήρωσή της, τότε μπορεί να θυμηθείτε την τεράστια Ευημερία πάνω στην η οποία στηρίζεται αυτό το σύμπαν. 
Τότε θα χαλαρώσετε πραγματικά, συνειδητοποιώντας την αιώνια φύση» της ύπαρξής σας και θ’ αρχίσετε να απολαμβάνετε το ταξίδι σας. Αν στόχος σας είναι να αποκτήσετε τελικά, μια για πάντα, όλα όσα επιθυμείτε δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε ποτέ αυτόν τον στόχο, επειδή η επεκτεινόμενη φύση αυτού του Σύμπαντος αντιτίθεται σε μια τέτοια ιδέα. 
Δεν μπορείτε να το κάνετε ποτέ, επειδή δεν μπορείτε να σταματήσετε να υπάρχετε και δεν μπορείτε να τερματίσετε τη συναίσθησή σας. Από τη συναίσθησή σας θα γεννιέται πάντα άλλο ένα αίτημα και κάθε αίτημα προκαλεί άλλη μια απάντηση.
Η αιώνια φύση σας είναι μια φύση επέκτασης – και σε αυτή την επέκταση υπάρχει η προοπτική της απερίγραπτης χαράς.
Νιώστε την ισορροπία και την τελειότητα του περιβάλλοντός σας.
Έτσι, λοιπόν, η αντίθεση προκαλεί τη γέννηση νέων επιθυμιών μέσα σας. Οι νέες επιθυμίες δονούνται μέσα σας και καθώς εκπέμπετε τη δόνηση κάθε νέας επιθυμίας, η επιθυμία εισακούεται. Κάθε φορά. Όταν ζητάτε, παίρνετε.
Σκεφτείτε τώρα την τελειότητα αυτής της διαδικασίας: Νέες ιδέες για τη βελτίωση της εμπειρίας σας εκπέμπονται από σας διαρκώς και εισακούονται διαρκώς.
Σκεφτείτε την τελειότητα αυτού του συμπαντικού περιβάλλοντος : κάθε σημείο Συναίσθησης βελτιώνει την κατάστασή του με τον ίδιο τρόπο όπως εσείς, όπου κάθε επιθυμία γίνεται κατανοητή και εισακούεται, και κάθε προοπτική γίνεται δεκτή με σεβασμό και ανταπόκριση.
Νιώστε την ισορροπία και την τελειότητα του περιβάλλοντός σας :  κάθε σημείο Συναίσθησης, ακόμα και η Συναίσθηση ενός κυττάρου του σώματός σας, μπορεί να ζητήσει μια βελτιωμένη κατάσταση ύπαρξης – και να την αποκτήσει. 
Επειδή όλες οι επιθυμίες πραγματοποιούνται, δεν υπάρχει ανταγωνισμός.
Κάθε άποψη έχει σημασία` κάθε αίτημα εισακούεται και καθώς αυτό το συναρπαστικό Σύμπαν διαστέλλεται αλάνθαστα, δεν υπάρχει τέλος στους πόρους που διαθέτει για την εκπλήρωση των αιτημάτων. Και δεν υπάρχει τέλος στις απαντήσεις που δίνονται στην αστείρευτη ροή ερωτημάτων – και, γι’ αυτό τον λόγο, δεν υπάρχει ανταγωνισμός.
Δεν μπορεί να πάρει κάποιος άλλος τους πόρους που προορίζονταν για σας και δεν μπορείτε να σπαταλήσετε με εγωιστικό τρόπο πόρους που προορίζονταν για άλλους. 
Όλες οι επιθυμίες εκπληρώνονται` όλες οι ευχές πραγματοποιούνται και κανένα αίτημα δεν μένει αναπάντητο, παραγκωνισμένο ή ανικανοποίητο. Όταν παραμένετε συντονισμένοι με τη Ροή Ενέργειας κερδίζετε πάντα – και δεν χρειάζεται να χάσει κάποιος άλλος για να κερδίσετε εσείς.
Υπάρχουν αρκετά για όλους.
Μερικές φορές, οι υλικοί φίλοι μας δυσκολεύονται να θυμηθούν αυτή την αλήθεια, επειδή μπορεί να βιώνουν κάποια έλλειψη στην εμπειρία τους ή να την παρατηρούν στην εμπειρία άλλων. 
Αλλά αυτό που παρατηρούν δεν είναι απόδειξη έλλειψης ή απουσίας πόρων, αλλά η απαγόρευση εκ μέρους τους της αποδοχής πόρων που έχουν ζητήσει και οι οποίοι έχουν ήδη αποσταλεί. Το Στάδιο 2 έχει ολοκληρωθεί: το αίτημα εισακούστηκε. Αλλά το Στάδιο 3, η έγκριση παραλαβής εκ μέρους τους, δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αν κάποιος δεν λαμβάνει αυτό που ζητά, το γεγονός δεν οφείλεται στην έλλειψη πόρων` απλώς, το άτομο που εξέφρασε την επιθυμία δεν είναι συντονισμένο με το αίτημά του. Δεν υπάρχει έλλειψη. Δεν υπάρχει στέρηση. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός για την εξασφάλιση πόρων. Υπάρχει μόνο η έγκριση ή η άρνηση παραλαβής του αντικειμένου που ζητήσατε.

Ερευνητές εξαφανίζονται την στιγμή που εντοπίζουν ένα μυστηριώδες μεταλλικό αντικείμενο σε μια Καταβόθρα στη Σιβηρία!!!

Μερικοί ερευνητές έχουν αναφέρει πρόσφατα την παρουσία ενός μεταλλικού αντικειμένου μέσα σε ένα κρατήρα. Το εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι η ερευνητική ομάδα εξαφανίστηκε μετά την υποβολή εκθέσεων σε μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο. Στη συνέχεια το μυστήριο της Καταβόθρας, βαθαίνει. Τι πραγματικά συμβαίνει στη Σιβηρία;


το ελικόπτερο που εξαφανίστηκε πρόσφατα, ήταν επί του σκάφους με την ομάδα των ερευνητών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών
Καταβόθρα στη Σιβηρία
Τον Ιούλιο του 2014, κάποιες Καταβόθρες (πραγματικές κρατήρες ή λάκκους που σχηματίζονται στο έδαφος) έχουν εμφανιστεί στη χερσόνησο Γιαμάλ στη Σιβηρία βόρεια. Η επιστημονική κοινότητα αμέσως ρωτήθηκε για αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο και προσπάθησε να ψάξει την προέλευσή του.
Ερευνητές επιθεωρούν την πρώτη τρύπα στην Σιβηρία, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνέβη μια έκρηξη από μέσα, και προκάλεσε την καταβόθρα . Πολλοί επιστήμονες μίλησαν για το φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στο υπέδαφος. Το μυστήριο λύθηκε;

Αυτή η επιστημονική θεωρία απαξιώθηκε από μερικούς κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν παρατηρήσει κάποιες λάμψεις φωτός στον ουρανό δίπλα στον κρατήρα. Ορισμένοι επιστήμονες, στις αρχές του 2015, βρήκαν τέσσερις μεγάλους κρατήρες στην ίδια περιοχή, αυξάνοντας και πάλι το θέμα. Το μυστήριο , αυτές τις μέρες, έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο, χάρη σε μια ανακάλυψη που έγινε από μια ομάδα ερευνητών.
Η Καταβόθρα στη Σιβηρία: νέα περίπτωση της παρατήρησης
Πριν από λίγο καιρό μια ομάδα ερευνητών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ερευνούσε το μυστήριο της Καταβόθρας στη Σιβηρία . Κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης με το ελικόπτερο, η ομάδα είχε αναφέρει την παρουσία ενός μεταλλικού αντικειμένου, όπως ένα διαστημόπλοιο, που περιέχεται σε έναν από τους μεγαλύτερους κρατήρες. Όπως αναφέρθηκε από το «Σιβηρίας Times» αυτοί οι ερευνητές ανέφεραν μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου, ότι είχαν δει ένα είδος «διαστημικής κάψουλας» στον κρατήρα.


Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι οι τρεις ερευνητές ξαφνικά έχασαν το σήμα μετά την αποτυχία της επικοινωνίας. Τι συνέβη; Αυτή είναι δήλωση του υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων της Ρωσίας:
» Ξαφνικά έχουμε χάσει την επαφή με τους τρεις ερευνητές και η κλήση διακόπτεται απότομα. Στείλαμε αμέσως ένα ελικόπτερο διάσωσης, αλλά δεν υπήρχε ίχνος από τους ερευνητές. Ήταν σαν να είχαν κυριολεκτικά εξαφανιστεί και ο κρατήρας ήταν άδειος. Οι Δορυφορικές εικόνες έδειξαν φυσιολογικά επίπεδα του χιονιού και του ανέμου . «
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες των ΑΤΙΑ δείχνουν ότι πρόκειται σαφώς για μια περιοχή «ειδική» και ότι το μεταλλικό αντικείμενο θα μπορούσε να είναι Άγνωστης προέλευσης. Από του τοπικούς πολίτες φαίνεται, ότι σε αυτούς τους κρατήρες εμφανίζονται περίεργες λάμψεις φωτός. Τι βρήκαν οι ερευνητές; Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια περίπτωση απαγωγής.

anekshghta-fainomena

Αποδράστε από την »παγίδα» τους και ελευθερώστε την ψυχή σας + video

 

Οι παρακάτω πληροφορίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για εκείνους που έχουν προχωρήσει αρκετά και μπορούν πραγματικά να καταλάβουν . Για πολλούς, δεν θα είναι εύκολο να τις αφομοιώσουν και οι περισσότεροι θα αρνηθούν να τις πιστέψουν. Ωστόσο, για κάποιους από εσάς, οι ακόλουθες πληροφορίες είναι ακριβώς αυτές που περιμένατε – πιθανώς για αιώνες.

Στις περιοδικές ενδοσκοπικές συνεδρίες μου πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα: οι ψυχές του ανθρώπινου είδους είναι παγιδευμένες σε μια διάσταση ελέγχου (δηλαδή αυτό που λέμε «πραγματικότητα») και η μετά θάνατον ζωή είναι απλώς ένα μικρό διάλειμμα πριν ανακυκλωθούν πίσω στο χάος.

(Παρόμοιο με το πώς οι πληγωμένοι στρατιώτες αποστέλλονται στο νοσοκομείο για θεραπεία, προτού σταλούν στην πρώτη γραμμή για άλλη μια φορά).

Είτε θέλετε να συντονιστείτε με τις πληροφορίες είτε όχι, παρακαλώ να το διαβάσετε στο σύνολό του.

Απόσπασμα από το Level Four Paper Fifteen

Wes Penre μέσω In5D

Μπορώ να καταλάβω ότι αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, να επιλέξετε να μην προχωρήσετε στο Φως, επειδή πολλοί από εμάς φοβούνται το άγνωστο. Επιπλέον, το Φως μας μεταδίδει μια «ασφάλεια», επειδή έχουμε πάει εκεί τόσες πολλές φορές, και «όλοι οι άλλοι» που πήγαν εκεί φαίνεται να τα έχουν πάει μια χαρά.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι είστε πολυδιάστατα όντα κάθε βράδυ που πηγαίνετε για ύπνο και ονειρεύεστε. Αυτή είναι μια γεύση του τι να αναμένουμε αφού πεθάνουμε – με εξαίρεση ότι, αφού πεθάνουμε, είμαστε υπεύθυνοι των «ονείρων» μας και μπορούμε να δημιουργήσουμε συνειδητά αυτό που δημιουργούμε ασυνείδητα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Ωστόσο, αυτό δίνει μια μερική μόνο εικόνα, οπότε ας μπούμε λίγο περισσότερο σε λεπτομέρειες για το τι έχω μάθει πρόσφατα για τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διαφυγή από την παγίδαAfterlife (AIF) για πρώτη και τελευταία φορά.

Ο David Icke μιλάει για το Matrix του ελέγχου και για την προβολή μίας ψεύτικης πραγματικότητας μέσα από το ηλιακό μας σύστημα:


 
Όσοι από αυτούς που έχουν φτάσει στο σημείο αφύπνισης και διαβάζουν αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως «κολλήσουν» στον αιθέρα και γίνουν μια «χαμένη ψυχή.» Ο αναγνώστης αυτού του υλικού είναι πολύ πέρα ​​από αυτό, επειδή γνωρίζει πάρα πολλά.

Αντ ‘αυτού, όταν θα πεθάνετε, πιθανότατα θα προσεγγιστείτε από τον οδηγό σας των οδηγών, ως συνήθως, και αυτός ή αυτή θα θέλει να σας βοηθήσει να «περάσετε πάνω,» και αν το επιτρέψετε, θα σας οδηγήσει μέσω της σήραγγας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν οδηγοί στην αρχή, και η σήραγγα θα ανοίξει μπροστά σας, αλλά σε μια απόσταση.
Κανονικά, οι ψυχές αισθάνονται την έλξη της βαρύτητας από το τούνελ και αρχίζουν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, συνειδητά ή ασυνείδητα – όπως ένα φύλλο παρασύρεται από μια ηλεκτρική σκούπα.
Εδώ, πιστεύω, είναι μια καλή ιδέα να σας παρουσιάσω έναν κατάλογο, ώστε να απορροφήσετε ευκολότερα τις πληροφορίες που είμαι έτοιμος να σας δώσω:
1 Αντί να αφήσετε τον εαυτό σας «υπνωτισμένο» από την έλξη της, γυρίστε και κοιτάξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση (θα έχετε οπτικό πεδίο 360 °, και επικεντρωθείτε στην αναζήτηση μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης) και απομακρυνθείτε από τη σήραγγα (μπορείτε να το κάνετε αυτό με το να «σκέφτεστε» ότι κινείστε – είναι όλα θέμα σκέψης και πρόθεσης σε αυτήν την διάσταση). 
Θυμηθείτε, εσείς, ως ψυχή της Φωτιάς, είστε πολύ ισχυρότερη από τη φυγόκεντρο δύναμη που τραβά προς τη σήραγγα. Μην προσπαθήσετε να την καταπολεμήσετε – αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το κάνετε. Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε τον εαυτό σας μακριά από αυτήν! 
Η σήραγγα με το Φως από την άλλη πλευρά είναι ένα εξελιγμένο ολόγραμμα, και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκεφτείτε τον εαυτό σας σε μια άλλη κατεύθυνση, και η σήραγγα θα ξεθωριάσει.
2. Σύντομα θα δείτε το πλέγμα ως θολό «φράγμα» μπροστά σας, ή από πάνω σας (δεν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα ή αριστερά και δεξιά στο διάστημα). Θα δείτε επίσης ότι έχει τρύπες πάνω του – όπως ένα ελβετικό τυρί. Μετακινηθείτε μέσα από μία από αυτές τις τρύπες. 
3. Θα δείτε τώρα το Σύμπαν με τον τρόπο που είναι, δηλαδή, μπορείτε τώρα να είστε πραγματικά υπερδιάστατοι. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν από ό, τι έχετε συνηθίσει. Αυτό είναι δυνατό επειδή είστε έξω από το Δίκτυο, και δεν είστε σε ένα προγραμματισμένο σώμα – έρχεστε σε επαφή με το Σύμπαν ως ένα καθαρό πνεύμα Φωτιάς μέσω ενός Avatar, το οποίο είναι το μυαλό σας. 
Όταν οι αστροναύτες τους επιτρέπεται να βγουν έξω από το Δίκτυο, εξακολουθούν να περιορίζονται από το σώμα τους και παραμένουν σε 3-D κατάσταση, αλλά με μια ελαφρώς υψηλότερη δόνηση, επειδή η Γη έχει κλίση και το Δίκτυο δεν κάνει καλά τη δουλειά του σε αυτούς τους αστροναύτες. 
Αυτό που ζεις έξω από το Δίκτυο, ως ένα άυλο πνεύμα, μπορεί να είναι αρκετά σπουδαίο και εντυπωσιακό. Ίσως για πρώτη φορά, θα δείτε το σύμπαν όπως πραγματικά είναι, με την KHAA και τα πάντα. 
                   Guerilla war in the Sirius star system.
Όταν διαβάζετε αυτό, θα εξακολουθείτε να είστε περιορισμένοι στις πέντε αισθήσεις σας, αλλά μια καλή ιδέα είναι να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το τι υπάρχει εκεί έξω. Δεν πρόκειται καθόλου για μια αρνητική εμπειρία, απλά πολύ διαφορετική! 
Θα δείτε επίσης το διαστημικό πόλεμο που συμβαίνει στο ηλιακό σύστημα, και θα παρατηρήσετε τους στρατιώτες να αγωνίζονται σε άλλες διαστάσεις, στις οποίες τώρα έχετε την ευκαιρία να έχετε πρόσβαση.
4. Ως Φωτιά που ιππεύεται ένα avatar, είστε τώρα ελεύθεροι να μετακινηθείτε περισσότερο ή λιγότερο οπουδήποτε στο Σύμπαν. 
Μίλησα νωρίτερα για «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» -. Ότι ορισμένα συστήματα αστέρων λειτουργούν όπως τα πανεπιστήμια που έχουμε εδώ στη Γη 
Μπορείτε να πάτε εκεί και να διερευνήσετε τι έχουν να προσφέρουν, για να δείτε αν σας ενδιαφέρει, αλλά ο πιο κατάλληλος ή ο πιο εύκολος τρόπος θα ήταν να γνωρίζετε αμέσως τι θέλετε να κάνετε ή τι θέλετε να μάθετε. 
Ας πούμε ότι θέλετε να μάθετε για το πώς να οικοδομήσετε υπερδιάστατα διαστημόπλοια. 
Στη συνέχεια σκέφτεστε τον εαυτό σας σε ένα πανεπιστήμιο που διδάσκει αυτό το θέμα, και θα ταξιδέψετε (nanotravel) εκεί πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζετε. 
Όπως το βλέπω εγώ, θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε αυτή τη σκέψη, έτσι ώστε να γίνει κυρίαρχη σε σχέση με άλλες σκέψεις σας εκείνη τη στιγμή – αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε. 
Έχω μιλήσει με μερικούς ανθρώπους που είναι σε θέση να »ταξιδεύουν» (nanotravel) – ένας από αυτούς κέρδισε την ικανότητα αυτή μετά από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα. 
Είπε ότι δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα – από τη στιγμή που βρισκόμαστε ελεύθεροι από το σώμα μας, γνωρίζουμε αυτόματα πώς να το κάνουμε αυτό. 
Στην αρχή, όχι μόνο θα είμαστε αποσβολωμένοι αλλά και εντυπωσιασμένοι. Θα σκεφτούμε ότι είναι διασκέδαση και πιθανότατα να θέλουμε να παίξουμε με αυτό. 
Ο φόβος και το άγχος που μπορεί να έχουμε στο σώμα μας φεύγουν από τη στιγμή που θα μπούμε στον κόσμο του πνεύματος. 
Μόλις μπείτε σε ένα πανεπιστήμιο, θα συναντηθείτε με όντα των άστρων που θα σας ρωτήσουν τι θέλετε να κάνετε. Αν η αύρα σας και τα τσάκρα σας είναι ανοιχτά σαν ένα βιβλίο, θα γνωρίζουν ήδη γιατί επικοινωνούν τηλεπαθητικά, αλλά αν είναι κλειστά – είτε λόγω φόβου, είτε σκόπιμα, για να προστατεύσετε τις σκέψεις σας – δεν θα ξέρουν. 
Από τη στιγμή που θα τους πείτε, αυτοί θα σας συμβουλεύσουν αν πληρείτε τις προϋποθέσεις ή όχι. Αν δεν το κάνετε, μπορείτε να ζητήσετε που θα πρέπει να πάτε πρώτα ώστε να αποκτήσετε τελικά τις προϋποθέσεις των διαστάσεων τους. 
Αν θέλετε να πάτε στον Ωρίωνα, σκεφτείτε τον εαυτό σας εκεί και θα βρεθείτε ενώπιον των «Πυλών της Αυτοκρατορίας του Ωρίωνα ,» και μια παρόμοια διαδικασία θα λάβει χώρα. 
Μπορεί να θέλετε να τους πείτε ότι είστε μια ανθρώπινη ψυχή, και ίσως πιο πιθανό να πληρείτε τις προϋποθέσεις για να μπείτε σε υψηλότερες διαστάσεις της KHAA, αλλά όταν μπείτε «μέσα», θα μάθετε ποιου πανεπιστημιακού επιπέδου καλύπτετε τις προϋποθέσεις, ανάλογα με την τρέχουσα γνώση σας ως πνεύμα, τι θέλετε να κάνετε, και την προσωπικότητά σας. 
                   Etheric beings in an “Island of Beliefs.”
5. Ίσως απλά να θέλετε να ταξιδέψετε γύρω στο Σύμπαν σαν ψυχή / Avatar και να το εξερευνήσετε, πριν αποφασίσετε να βρείτε ένα νέο «σπίτι». Θα παρατηρήσετε ότι μπορείτε να σκεφτείτε τον εαυτό σας οπουδήποτε και θα βρίσκεστε εκεί, αλλά επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας περιβάλλον όπως εσείς επιθυμείτε – παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Q στο Star Trek.
Μπορεί να θέλετε να διασκεδάσετε με αυτό για λίγο, επίσης, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε πραγματικά να χαθείτε γιατί αν δεν ξέρετε πού βρίσκεστε, μπορείτε να σκεφτείτε τον εαυτό σας να είναι οπουδήποτε – Ακόμη και πίσω στο ηλιακό σύστημα, αν θέλετε 
6. Θα συναντήσετε σίγουρα και άλλα όντα. Μπορείτε να τους πείτε ότι δεν ενδιαφέρεστε (με ευγενικό τρόπο), ή μπορείτε να τα συναντήσετε. 
Πρώτα, όμως, αισθανθείτε τις ενέργειές τους και εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας! 
Εάν έχετε ακόμα αμφιβολίες, ρωτήστε τους από πού προέρχονται και γιατί θέλουν την παρέα σας. Να προστατεύετε πάντα τον εαυτό σας με μια χρυσή αύρα, με το να σκέφτεστε ότι υπάρχει γύρω από τον εαυτό σας, και φροντίστε να μην έχετε οποιεσδήποτε τρύπες σε αυτήν. Θα ανακαλύψετε και μόνοι σας ότι λειτουργεί! 
Να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή οι ​​δημιουργοί σας τυχαίνει να είναι από τον Ωρίωνα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε εκεί, αν δεν το θέλετε . 
Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει, και μπορείτε πάντα να πάτε εκεί αργότερα, όποτε θέλετε. Μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα όντων που σας αρέσει και να συν-δημιουργήσετε μια υπερδιάστατη πραγματικότητα -. Είτε σε χώρο, σε έναν πλανήτη, σε ένα αστέρι, ή σε ένα νεφέλωμα. 
Οι επιλογές είναι ατελείωτες, περιορίζονται μόνο από τη δική σας δημιουργικότητα. Θα παρατηρήσετε ότι το Σύμπαν υποκλίνεται στη θέλησή , τις σκέψεις, και τις προθέσεις σας. 
Οποιοδήποτε από αυτά ακούγονται πολύ καλύτερα από το να πρέπει να ανακυκλωθείτε στη δουλεία και πάλι, έτσι δεν είναι; Έχουμε τη φωτιά της Μητέρας Θεάς, έτσι έχουμε το προνόμιο αυτό – περισσότερο από ό, τι άλλες φυλές εκεί έξω. 
Αυτοί εκεί έξω που έχουν πρόσβαση στο KHAA (ακριβώς όπως κι εσύ) μπορούν επίσης να δημιουργήσουν χωρίς τεχνολογία, αλλά ως ανθρώπινη ψυχή, έχετε αυτόματα πρόσβαση στο KHAA και στην Αυτοκρατορία του Ωρίωνα, εκτός και αν έχετε κάνει πράγματα που είναι υπερβολικά επιβλαβή για την αυτοκρατορία, τους συνανθρώπους σας, ή για άλλες φυλές. 
Άλλες φυλές θα πρέπει να «κερδίσουν» το δρόμο τους για τον Ωρίωνα, ενώ εσείς μπορείτε να έρθετε χωρίς προϋποθέσεις, εκτός από αυτές που μόλις ανέφερα. 
Αυτό που θα χάσετε (ίσως μόνο προσωρινά) είναι η απώλεια του ανθρώπινου σώματος σας, σε περίπτωση που αποφασίσετε να μην μετενσαρκωθείτε και πάλι. 
Από τη στιγμή που σας έχουν εξηγήσει και θέλετε να επιστρέψετε πίσω στη Γη στην επόμενη ενσάρκωση κατοικώντας σε ένα από αυτά τα σκάφη(ανθρώπινο σώμα) και πάλι – αυτή τη φορά με ένα υψηλότερο επίπεδο γνώσης – μπορείτε να το κάνετε. Δεν χρειάζεται να μπείτε στη σήραγγα για να το κάνετε αυτό. 
Μπορείτε να μετενσαρκωθείτε στη Γαία χωρίς «βοήθεια» από την παγίδα »Afterlife» (AIF), αλλά θα εξακολουθήσετε να έχετε αμνησία. 
Ωστόσο, θα λειτουργείτε σε υψηλότερο επίπεδο εδώ στη Γη από ό, τι έχετε κάνει μέχρι τώρα και, με τον καιρό, θα επεκτείνετε την ευαισθητοποίηση και συνείδησή σας ακόμη περισσότερο. 
Αν επιλέξετε αυτό το μονοπάτι, θα βοηθήσετε στην ανοικοδόμηση της Βιβλιοθήκης, και η ανταμοιβή θα είναι ένα σώμα για το οποίο θα μιλήσω αργότερα. Η επιλογή είναι δική σας, και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή εδώ – εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εσάς. 
Το μόνο πράγμα που σας συμβουλεύω όλους να κάνετε είναι να αποφύγετε τη σήραγγα και το Φως! 
Συμπέρασμα – Ας οργανωθούμε! 
Ανεξάρτητα από το αν πιστέψατε ή όχι, σας ευχαριστώ όλους που διαβάσατε μέχρι εδώ!
Τώρα, για όσους από εσάς είστε έτοιμοι να ξεφύγετε από τη μήτρα του ελέγχου , παρακαλώ να οργανωθείτε πριν προχωρήσετε με την «απόδραση».
Μοιραστείτε αυτή την πληροφορία με τους στενότερους φίλους σας (π.χ. αδελφές ψυχές) και οργανώσετε τα σημεία συνάντησης στην «άλλη πλευρά.»
Ο »Χρόνος» θα » περάσει » με διαφορετικό τρόπο αμέσως μόλις ξεφύγετε από την φυλακή του ανθρώπινου σας οχήματος, έτσι δεν πρέπει να ανησυχείτε για την ύπαρξη και για τον «πάρα πολύ καιρό.» 
Δίνοντας τις δυνατότητες ενός nanotravel, θα επανενωθείτε με τις αδελφές ψυχές σας το συντομότερο στην άλλη πλευρά. Να είστε προσεκτικοί και να μην σπεύσετε σε μια άλλη ενσάρκωση, ανεξάρτητα από την τοποθεσία.
Προσωπικά, δεν θα περιφέρομαι γύρω για πολύ καιρό, πριν αποφασίσω να κάνω κάτι για όσους εξακολουθούν να είναι σκλάβοι του Γήινου Matrix Ελέγχου. 
Το να μετενσαρκωθώ εδώ προκειμένου να αυξήσω το επίπεδο της ανθρώπινης ευαισθητοποίησης (αφύπνισης) μπορεί να ακούγεται σαν μια καλή ιδέα (ίσως και μερικοί από εκείνους που διαβάζουν αυτό το έχουν κάνει ήδη), αλλά δεν είναι κάτι περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε από την «άλλη πλευρά», ως ελεύθερα και άπειρα όντα; 
Επιμέλεια Κειμένου dorieas

7 Τρόποι για να Εμπιστευθείτε την Διαίσθησή σας

Διαίσθηση· όλοι μιλούν γι’ αυτή αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πότε έχουν διαισθητική επιφοίτηση. Είτε το ονομάσουμε «ακούω το ένστικτό μου» ή «αξιοποιώ την διαίσθησή μου» ή «ακολουθώ το ένστικτό μου», η κατανόηση να προσέχεις την φυσική επίγνωση, είναι ζωτική ικανότητα για επιτυχία στην δουλειά και στην ζωή.


Στην πραγματικότητα, ακόμα και τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων ή σημαντικοί άνθρωποι όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Στηβ Τζομπς, ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Όπρα Γουίνφρει και ο Γουόρεν Μπάφετ, αποδίδουν μέρος της επιτυχίας τους στις στιγμές «α-χα!». Ο Άλμπερτ Άινσταϊν είπε κάποτε ότι πρόκειται για το πολυτιμότερο προσόν μας και μια απο τις λιγότερο χρησιμοποιούμενες αισθήσεις μας.

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχετε το δώρο της διαίσθησης αλλά αυτό δεν αληθεύει. Όλοι έχουμε πρόσβαση στην διαίσθηση. Είναι η φυσικότερη βιολογική μας λειτουργία. Ο καθένας από μας έχει την δική του «αίσθηση» αυτού που αξίζει τον κόπο και είναι σωστό για την ζωή μας και σίγουρα θα θέλατε να μάθετε πώς να αξιοποιήσετε την απέραντη δύναμη της διαίσθησής σα αλλά δεν γνωρίζετε πώς. Ιδού επτά μέθοδοι για να συντονιστείτε με το ένστικτό σα.

1. Ακούστε κάποια φυσική αντίδραση

Έχετε πεταλούδες στο στομάχι; Ανατριχιάσατε; Μήπως εμφανίζετε φυσιολογικές αντιδράσεις όπως αναγούλα, λαχάνιασμα, φτέρνισμα ή πονοκέφαλο;

Το σώμα σας είναι ένας ισχυρός αναμεταδότης διαίσθησης. Υπάρχει λόγος που ονομάζεται «ένστικτο». Αν αντιμετωπίζετε κακόκεφες σκέψεις, αίσθημα καχυποψίας, ανησυχία, αμφιβολία ή αναρωτιόσαστε για κάποια συγκεκριμένη κατάσταση, εξαρτάται από σας να τις ακολουθήσετς και να δείτε πού θα οδηγήσουν. Ακούγοντας τα ανεπαίσθητα σήματα του σώματός σας, είναι κρίσιμο κομμάτι στην εξάσκηση της ενστικτώδους αίσθησης.

2. Διαλογιστείτε

Κλείστε την πόρτα, απενεργοποιείστε το τηλέφωνο, σβύστε το κομπιούτερ και πάρτε λίγες βαθειές, αργές ανάσες για να χαλαρώσετε το σώμα σας. Ο διαλογισμός είναι μια από τις πιο δυνατές παρακτικές που οποιοσδήποτε άνθρωπος πάνω στον πλανήτη θα έπρεπε να εφαρμόζει. Ο πρώτος λόγος γιατί οι περισσότεροι από μας δεν μπορούμε να ακούσουμε την διαίσθησή μας, είναι επειδή το μυαλό μας μοιάζει με μεθυσμένη τρελλή μαϊμού.

Το καθάρισμα του μυαλού σας από επαναλαμβανόμενες σκέψεις και έγνοιες, είναι από τους καλύτερους τρόπους για να ακούσετε την εσωτερική σας φωνή. Όταν διαλογίζεστε, μείνετε ακίνητοι ενώ βυθίζεστε πλήρως στην ροή τού ίδιου τού μυαλού σας. Αφήστε τις σκέψεις σας να περιπλανηθούν και μείνεται ανοιχτοί σε ιδέες και λύσεις που σας έρχονται.

3. Ζητείστε καθοδήγηση από την εσωτερική σοφία σας

Είτε το αποκαλείτε Θεό, Σύμπαν ή Κοσμική Συνείδηση, καθένας μας έχει πρόσβαση σε μια απεριόριστη και άπειρη πηγή σοφίας. Άρα, όταν βρίσκετε τον εαυτό σας εγκλωβισμένο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, απλώς ζητείστε καθοδήγηση. Θέσετε μια ερώτηση στον εαυτό σας και προσέξετε πραγματικά τα σημάδια και τις ενδείξεις που διαφαίνονται. Παραμείνετε ανοιχτόμυαλοι.

Ρωτείστε ενδόμυχα τον εαυτό σας κάτι όπως «Γιατί βρίσκομαι εδώ; Ποιό μήνυμα ήλθα να μοιραστώ με άλλους ανθρώπους; Είναι αυτό το μονοπάτι ζωής το σωστό για μένα;». Παραμείνετε ανοιχτοί σε αναλαμπές, αισθήσεις ή εντυπώσεις που λαμβάνετε.

4. Συνονιστείτε με τις ανώτερες δονήσεις

Κάθε μια σκέψη και λέξη που φθάνει στο μυαλό και έξω από το στόμα σας ένει έναν αντίκτυπο στο κόσμο γύρω και εντός σας. Κάθε σκέψη ή συναίσθημα έχει μια δόνηση που μπορεί να μετρηθεί. Μαθαίνοντας να αυξάνετε αυτές τις δονήσεις θα μπορέσετε να συνδεθείτε με την εσωτερική σοφία σας. Οι άνθρωποι που μιλούν σχετικά με τις δονήσεις τους και την διαίσθησή τους με άνεση, το βιώνουν συχνά.

5. Σταματείστε και βιώστε την στιγμή

Ο στόχος είναι να διαθέσετε μια στιγμή για να ησυχάσετε το μυαλό σας και να φέρετε τον εαυτό σας στην παρούσα στιγμή. Με το να κάθεστε στο γραφείο προσπαθώντας να καταλήξετε σε μια λύση κάποιου προβλήματος, δεν επιτρέπετε στο ένστικτό σας να λειτουργήσει, ενώ αν απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή, βγείτε από το γραφείο και κάνετε κάτι άσχετο με την υπόθεση, μπορεί να σας βοηθήσει να συντονίσετε τις δυνάμεις τής διαίσθησης.

Ο Steve Jobs ήταν γνωστός για τους μεγάλους περιπάτους που έκανε όταν είχε κολλησει με κάποιο πρόβλημα, ώστε να δοκιμάσει στιγμές πραγματικής διαύγειας. Αυτή η διαύγεια είναι σαν μια δροσερή αναπνοή καθαρής έμπνευσης. Άρα, ανεξάρτητα με τι ασχολείστε, κάνετε ένα διάλειμμα και χοροπηδήξτε, χορέψτε, πηγαίνετε για τρέξιμο ή για μια ωραία μεγάλη βόλτα.

6. Δώστε προσοχή στα όνειρά σας

Η διαίσθηση είναι η γλώσσα των ονείρων. Έρευνες δείχνουν ότι κατά την διάρκεια του χρόνου των ονείρων το μυαλό επιδίδεται σε δημιουργική λύση προβλημάτων, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την σωστή επιλογή στην ξυπνητή ζωή σας. Πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ, αναλογιστείτε τα ερωτήματα και τα ζητήματα για τα οποία δεν μπορούσατε να βρείτε λύσεις στη διάρκεια της μέρας, όπως «Πώς μπορώ να διορθώσω αυτό το πρόβλημα;»

Σκεφτείτε και διερευνείστε δυνατότητες. Αυτό θα πυροδοτήσει την φαντασία σας και θα θέσει σε λειτουργία το υποσυνείδητο προκειμένου να σας παράσχει δημιουργικές λύσεις ενώ κοιμόσαστε. Αν είσαστε συντονισμένοι με τα όνειρά σας, μπορείτε να συλλέξετε πολλές πληροφορίες σχετικά με το πώς να ζείτε την ζωή σας. Το επόμενο πρωί, γράψτε αμέσως όποια όνειρα ή λαμπρές ιδέες θυμόσαστε, πριν σηκωθείτε απ’ το κρεβάτι. Στη συνέχεια, δείτε αν και πώς τα όνειρα απάντησαν στο ερώτημά σας.

7. Κρατάτε ένα ημερολόγιο διαίσθησης

Ο διαλογισμός, τα όνειρα και οι μεγάλοι περίπατοι μπορούν να προκαλέσουν πλήθος ιδεών, άρα είναι καλή ιδέα να καταγράφετε κάθε σκέψη ή «συναίσθηση» δοκιμάζετε. Γράψτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μετά πάρτε μια βαθειά αναπνοή και περιμένετε απάντηση από την εσωτερική σας σοφία. Αφήστε τον εαυτό σας να γράφει αυτόματα.

Την επόμενη φορά που θα έχετε δυσκολία να πάρετε μια απόφαση, πάρτε μολύβι και χαρτί και αφήστε τις λέξεις να βγουν από μέσα σας. Αναλογιστείτε την κατάσταση, εξερευνείστε τα συναισθήματα και εξετάστε την γενική εικόνα. Καταγράφοντας συστηματικά τις σκέψεις σας μπορεί να αποβεί ένας υπέροχος καταλύτης για την άρση των εμποδίων και για να επιτρέψετε στην φωνή την διαίσθησης να σας δείξει τον δρόμο.

Η διαίσθηση είναι ο εσωτερικός οδηγός σας. Αν δεν την ακούτε, δεν ζείτε με το πλήρες δυναμικό σας. Η διαίσθηση απελευθερώνει την δημιουργικότητα και την φαντασία σας, σας φέρνει σε επαφή με την υποσυνείδητη δύναμή σας και σας βοηθά να πάρετε καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες αποφάσεις. Αναπτύσσοντας την διαίσθησή σας είναι σαν να αποκτάτε μια νέα δεξιότητα. Όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο καλύτεροι θα γίνετε σ’ αυτή. Να είστε υπομονετικοί. Τα αποτελέσματα δεν έρχονται αμέσως. Όπως όταν εξασκείτε μύες, ξεκινείστε αργά και σταδιακά χτίστε τον «διαισθητικό μύ».

Απόδοση: womaneveryday
Πηγή: Pick the Brain

Ζεις και γνωρίζεις με τον νου ; Μήπως να το ξανασκεφτείς ;

               
 
Λες πως σε ενδιαφέρει η αυτογνωσία : να γνωρίσεις ποιος στ’ αλήθεια είσαι.
Το μόνο που χρειάζεται να κατανοήσεις είναι όλα αυτά που ΔΕΝ είσαι!
Δεν είσαι οι σκέψεις σου, οι υποτιθέμενες «γνώσεις» σου, τα συναισθήματα σου, το «εγώ» σου.
Ότι πρόβλημα αντιμετωπίζεις είναι το αποτέλεσμα του τρόπου που κατανοείς & βιώνεις εσένα, τους άλλος, και την ζωή.
Το βασικό εργαλείο με το οποίο καταλαβαίνεις τον κόσμο και λειτουργείς – εντελώς προβλέψιμα – στην καθημερινότητά σου είναι η ατομική και συλλογική σου μνήμη.
Ό,τι διδάχτηκες από μικρός από τους γονείς σου, την εκπαίδευση, τα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης. Η τεράστια δεξαμενή πληροφοριών απ’ την οποία δανείζεσαι την γνώση των αιώνων της ανθρώπινης ιστορίας, όλα, έχουν εγγραφεί στον «σκληρό δίσκο» του εγκεφάλου σου και καθορίζουν τις σκέψεις, την εικόνα που έχεις για τις δυνάμεις σου, τα όνειρα και την εμβέλεια των επιθυμιών και των ικανοτήτων σου για αυτοπραγμάτωση.
Έχεις ταυτιστεί τόσο ολοκληρωτικά με το μαζικό «όραμα» της μηχανιστικά κινούμενης ανθρωπότητας, που, στ’ αλήθεια, κοντεύεις τελείως να ξεχάσεις ποιος πραγματικά είσαι, και τις δυνατότητές σου.
Η γνωσιολογική προσέγγιση της εκπαίδευσης έχει τόσο διαποτίσει τους τρόπους με τους οποίους σκέπτεσαι και λειτουργείς, που έχεις καταντήσει α βιώνεις τον εαυτό σου περισσότερο ως «πιθηκίζουσα» μηχανή, παρά ως μοναδικό, αυτόβουλο κι αυτοδιάθετο πλάσμα…
Το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί απ’ το «εργοστάσιο» είναι για όλους το ίδιο :
Όλοι ολοκληρώνουμε την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια και – πολλοί – την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις όποιες επιπλέον σπουδές κι εξειδικεύσεις, βρίσκουμε – στην καλύτερη – δουλειά, και μετά, για να ολοκληρώσουμε το ξένο όνειρο, πρέπει λέει να ερωτευθούμε, να αγαπήσουμε, και να παντρευτούμε…
Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει ζωή, γνώση, έρωτας, αγάπη, δημιουργικότητα, κι ολοκλήρωση…
Την στιγμή που δεν ξέρουμε καν τι είναι η γνώση. Που δεν γνωρίζουμε.
Η όντως γνώση πάντα εμφανίζεται ως επίγνωση.
Αν και διευκολύνεται, δεν στοιχειοθετείται από μνήμες που έχουν την ρίζα τους στο παρελθόν.
Προϋπάρχει σαν σπίθα που κοιμάται στον πυρήνα της ψυχής, κι ενεργοποιείται τις στιγμές που, σύσσωμη η ενότητα του ψυχοσωματικού οργανισμού αφυπνίζεται από ένα γεγονός στον παρόντα χρόνο.
Την ώρα που ο νους είναι αμέτοχος.
Η ενασχόλησή του με το παρελθόν και το μέλλον απουσιάζει.
Την ώρα που το υποκείμενο γίνεται μάρτυρας επιγνώσεων, η λειτουργία της μνήμης έχει επικουρικό ρόλο, ποτέ τον κυρίαρχο.
Ο χρόνος, ως πεδίο μνήμης, σταματά.
Η αμφιβολία, ως ελεγκτικός μηχανισμός του νου, απουσιάζει.
Η ασφάλεια και η σιγουριά της όντως γνώσης είναι τότε εκεί, παρούσα και ισχυρή.
Η αληθινή γνώση που ενεργοποιείται στο παρόν, ενώ ταυτόχρονα είναι άχρονη, αν και συμβατικά είναι δυνατόν να περιοριστεί σε λεκτικά σχήματα, επειδή είναι συνήθως προλεκτική ή υπέρλογη, είναι αδύνατον να δομηθεί, να βιωθεί, και να αποδοθεί ολοκληρωμένα μέσω του λόγου.
Οι περισσότεροι από μας, έχοντας χάσει προ πολλού την πρόθεση και τη δυνατότητα ψυχικής επένδυσης στην βιωματική εκδοχή της ζωής, εξαρτιόμαστε ανεπιφύλαχτα από το εργαλείο που έχει δημιουργήσει – με την συγκατάθεση μας – την πλειοψηφία των προβλημάτων μας: τον νου μας και τις κατασκευές του.
Φοβόμαστε το «τώρα», και το βίωμα, αφού αυτά υπονομεύουν τις νοητικές μας επενδύσεις.
Αμφισβητούν τον κυριαρχικό ρόλο του νου στον ορισμό της πραγματικότητας, εστιάζοντας στο παρελθόν και το μέλλον.
Η βίωση του παρόντος ανατρέπει την αξία των νοητικών υποσχέσεων, γιατί ανοίγει τον άνθρωπο στην δημιουργικότητα του, και από πειθήνιο πρόβατο που οδηγείται προς σφαγή τον κάνει σχεδιαστή, οραματιστή της ζωής του.
Τον απαλλάσσει από τις ψυχαναγκαστικές ιδέες μεγαλείου που έχει για τον εαυτό του ως επίκεντρο της ζωής και του σύμπαντος, αποκαθιστώντας την σχέση του με τον δημιουργό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΣΩΣΤΑ

Ένας στους επτά ερωτηθέντες απάντησε ότι τα στοιχεία στον περιοδικό πίνακα είναι ταξινομημένα κατ’ αλφαβητική σειρά, ενώ το 16% δήλωσε πως ο…
Dr Emmett Brown (ναι, αυτός του «Επιστροφή στο Μέλλον») ανακάλυψε τη ραδιενέργεια! Όταν σταματήσετε να γελάτε με την αμάθεια των κατοίκων της Γηραιάς Αλβιόνας, δείτε ποια είναι τα 10 πράγματα που ξέρουμε λάθος!

1. Οι θάλασσες και οι λίμνες δεν είναι μπλε επειδή αντανακλούν το χρώμα του ουρανού, αλλά επειδή το νερό είναι μπλε –απλώς σε μικρές ποσότητες το ανθρώπινο μάτι δεν το αντιλαμβάνεται.

2. Τα νύχια και τα μαλλιά δεν συνεχίζουν να μεγαλώνουν μετά το θάνατο. Το δέρμα είναι που αφυδατώνεται και υποχωρεί, δημιουργώντας αυτή την εντύπωση.

3. Το Σινικό Τείχος δεν φαίνεται από το φεγγάρι. Για την ακρίβεια, καμία ανθρώπινη κατασκευή δεν φαίνεται από το φεγγάρι. Η πεποίθηση αυτή διαδόθηκε από τον Richard Haliburton, πολύ πριν την πρώτη αποστολή στη σελήνη.

4. Η μνήμη του χρυσόψαρου διαρκεί πολύ περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

5. Οι νυχτερίδες δεν είναι τυφλές. Μπορεί τα περισσότερα είδη να χρησιμοποιούν τον ήχο για να προσανατολιστούν, αλλά όλα τους έχουν μάτια και μπορούν μια χαρά να δουν. Μάλιστα, πολλές εξ αυτών βλέπουν τέλεια και στο σκοτάδι.

6. Οι οικιακές μύγες δεν ζουν μόνο 24 ώρες. Ζουν κατά μέσο όρο από 20 έως 30 μέρες.

7. Δεν θα βλάψετε έναν υπνοβάτη ξυπνώντας τον. Αντιθέτως, εκείνος μπορεί να βλάψει τον εαυτό του σκοντάφτοντας πάνω σε αντικείμενα ή πέφτοντας από σκάλες καθώς περπατά ενώ κοιμάται.

8. Η μυωπία δεν προκαλείται από το διάβασμα ή από την τηλεόραση, ούτε επηρεάζεται από τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος πρόληψής της.

9. Ο κεραυνός μπορεί μια χαρά να χτυπήσει το ίδιο σημείο δύο φορές – και τρεις και τέσσερις και εκατό.

10. Δεν χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Η φράση αποδίδεται στον Αμερικανό ψυχολόγο και φιλόσοφο William James, που -απ’ ό,τι φαίνεται- τη χρησιμοποίησε μεταφορικά.

ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΠΡΙΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ!

 

Το 1898, Αμερικανός συγγραφέας έγραψε για το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο όλων των εποχών, το οποίο χτύπησε σε παγόβουνο και βούλιαξε στον Ατλαντικό ωκεανό.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε 14 χρόνια πριν σαλπάρει ο Τιτανικός. Είναι ένα από τα μεγάλα γεγονότα που με κάποιο τρόπο είχαν προβλεφθεί.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, αλλά και αρκετές τεχνολογικές εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας, όπως γράφει η Daily Mail.

DVD, Netflix, Apple TV
Πρόβλεψη: 1987
Πραγματικότητα: 2007
Το 1987, ένας κριτικός προέβλεψε την άνοδο του Netflix και του Apple TV, πριν καν το ίντερνετ διαδοθεί.
Σε μία συνέντευξη για τις ταινίες που θα έβγαιναν το 1987, ο κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Εμπερτ είπε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν «υψηλής ευκρίνειας, μεγάλες τηλεοράσεις, με σύστημα »παραγγελίας» της ταινίας που θες να δεις, τη στιγμή που θες.
Επίσης, προέβλεψε ότι στο μέλλον τα βίντεο όπως τα γνώριζε τότε ο κόσμος θα είναι παρωχημένο και ότι στο μέλλον θα παρακολουθεί κανείς ταινίες από CD.

iPad

Πρόβλεψη: 1968
Πραγματικότητα: 2010
Ο συγγραφέας Αρθουρ Κλαρκ και ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ συνεργάστηκλαν στην «Οδύσσεια του διαστήματος», το 1968. Σε αυτό γινόταν η πρόβλεψη για αυτό που τώρα γνωρίζουμε ως iPad. Στην ταινία, οι αστροναύτες χρησιμοποιούν τα Newspads τους.

Κινητά τηλέφωνα, ψηφιακή φωτογραφία
Πρόβλεψη: 1900
Πραγματικότητα: 1973
Σε μία στήλη στο Ladies Home Journal το 1900, με τίτλο «Τι θα γίνει τα επόμενα 100 χρόνια», ο πολιτικός μηχανικός Ρζον Ελφραθ Γουάτκινς έκανε αρκετές ακριβείς προβλέψεις, ανάμεσά τους τα κινητά τηλέφωνα και η ψηφιακή έγχρωμη φωτογραφία.
«Οι φωτογραφίες θα στέλνονται από οποιαδήποτε απόσταση. Αν θα γίνεται μία μάχη στην Κίνα, στιγμιότυπά της θα δημοσιεύονται στις εφημερίδες μία ώρα αργότερα. Οι φωτογραφίες θα αποτυπώνουν όλα τα χρώματα της φύσης», έγραφε. Επίσης, προέβλεψε ασύρματα τηλέφωνα.

Πιστωτικές κάρτες
Πρόβλεψη: 1888
Πραγματικότητα: 1950
Στο μυθιστόρημά του «Looking Backward», το 1888, ο Εντουαρντ Μπέλαμι προέβλεψε την κυκλοφορία των πιστωτικών καρτών ή της «καθολικής πίστωσης», όπως το ανέφερε. Στο βιβλίο, οι πολίτες μίας μελλοντικής ουτοπίας είχαν μία κάρτα που τους έδινε πρόσβαση σε πίστωση από μία κεντρική τράπεζα.

Το ναυάγιο του Τιτανικού

Πρόβλεψη: 1898
Πραγματικότητα: 1912
Ο συγγραφέας Μόργκαν Ρόμπερτσον το 1898 έγραψε το βιβλίο «Futility, Or the Wreck of the Titan». Σε αυτό, ένα υπερωκεάνιο με όνομα «Τιτάνας», που ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που είχε κατασκευαστεί ποτέ, έπεφτε σε παγόβουνο και βυθιζόταν.
Το βιβλίο γράφτηκε πριν σχεδιαστεί ο Τιτανικός, που είχε την ίδια τραγική μοίρα, 14 χρόνια αργότερα.

Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου

Πρόβλεψη: 1555
Πραγματικότητα: 1666
Ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει το γεγονός. «Αίμα θα ζητηθεί στο Λονδίνο, που θα καεί το έτος 66», έγραψε. Το 1666 η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου κατέστρεψε περίπου 70.000 σπίτια.
Ακόμη, ο Νοστράδαμος είχε γράψει: «Κτήνη με άγρια πείνα θα διασχίσουν τα ποτάμια. Το μεγαλύτερο μέρος της μάχης θα είναι κατά του Χίστερ». Αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη αναφορά στον Αδόλφο Χίτλερ.

Δολοφονία του Κένεντι

 

Πρόβλεψη: 1960
Πραγματικότητα: 1963

Η Τζιν Ντίξον έγινε διάσημη γιατί προέβλεψε ότι ο Τζον Κένεντι θα δολοφονηθεί. Το Μάιο του 1956 έγραψε στο Parade Magazine ότι τις προεδρικές εκλογές του 1960 θα κερδίσει ένας δημοκρατικός, που θα δολοφονηθεί ή θα πεθάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Κένεντι κέρδισε τις εκλογές για τους Δημοκρατικούς και δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963.
 

Ύλη: Το φάντασμα της ανθρώπινης αυταπάτης (Μάνος Δανέζης)

 
Δρ Μάνος Δανέζης – Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής – Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ

Από τα παιδικά μας χρόνια, πολλές φορές, η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε και αποκτούμε εμπειρίες, δημιουργεί μέσα μας ένα πλήθος εννοιών και πεποιθήσεων τις οποίες δεν μπορούμε να ορίσουμε επακριβώς και να αποδείξουμε με ένα χειροπιαστό και πρακτικό τρόπο αλλά απλά τις καταλαβαίνουμε διαισθητικά.
Κάποια από τα διαισθητικά αυτά υπονοούμενα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ένας πολιτισμός αντιλαμβάνεται κάποιες θεμελιώδεις επιστημονικές έννοιες. Μέσα σ’ αυτές τις έννοιες συγκαταλέγεται και η έννοια της ύλης η οποία ναι μεν είναι διαισθητικά παρούσα παντού γύρω μας, αλλά ωστόσο κανένας μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να της δώσει έναν επιστημονικά αντικειμενικό ορισμό.
Όπως λέει και ο καθηγητής φιλοσοφίας Ευτύχης Μπιτσάκης: «H έννοια της ύλης είναι ένα φιλοσοφικό κατηγόρημα και όχι κάτι χειροπιαστό και αντικειμενικά προσδιορισμένο».
Και όμως πάνω σ’ αυτή την μη αντικειμενικά προσδιορισμένη έννοια δομήθηκαν οι θετικές επιστήμες. Όπως είναι φυσικό λοιπόν αν οι απόψεις μας για το τι είναι ύλη αλλάξουν, θα αλλάξει συγχρόνως ολόκληρο το οικοδόμημα των θετικών επιστημών. Αυτή η μεγάλη αλλαγή της επιστημονικής άποψης μας για το τι είναι ύλη έχει συντελεστεί και πάνω σ’ αυτή τη νέα αντίληψη για το τι είναι ύλη έχει στηριχτεί η μεγάλη επιστημονική επανάσταση του 20ου αιώνα. Μια επανάσταση που όταν γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό είναι σίγουρο ότι θα ανατρέψει την σημερινή κλασική «Ανθρώπινη κοινή λογική».
Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που η ψευδαίσθηση των ανθρώπινων αισθήσεών μας ονομάζει και αντιλαμβάνεται ως ύλη.

Η κλασσική έννοια της Ύλης

Αρχικά η αντίληψη μας για το τι είναι ύλη υπήρξε πολύ πρακτική, εφόσον με τον όρο αυτόν περιγράφονταν τα φυσικά αντικείμενα τα οποία είχαν την δυνατότητα να τα επεξεργάζονται οι τεχνίτες και οι καλλιτέχνες.
Ύλη ήταν αυτό που μπορούσα να βλέπω, να ακουμπάω, να σμιλεύω και να χρησιμοποιώ για τις καθημερινές μου ανάγκες. Ύλη ήταν ένα βουνό, ένα λουλούδι, ένα τραπέζι, ένα σύννεφο, το σώμα ενός ανθρώπου, το νερό που κυλάει στο ποτάμι. Μπορούσαμε να υποδείξουμε άπειρα υλικά αντικείμενα και να συμφωνήσουμε όλοι για την υλικότητά τους όμως λίγοι συνειδητοποιούσαν ότι κανένας δεν μπορούσε να δώσει έναν αντικειμενικό ορισμό του τι είναι ύλη. Η ύλη είχε γνωστές και υπολογιζόμενες ιδιότητες, είχε όρια καθορισμένα, χρώμα, βάρος, σκληρότητα δεν είχε όμως έναν επιστημονικά αντικειμενικό ορισμό. Οριζόταν μόνο έμμεσα μέσω των ιδιοτήτων που γίνονταν αντιληπτές από τις ανθρώπινες αισθήσεις και τα όργανα μέτρησης.
Με βάση αυτές τις αντιλήψεις συγκροτήθηκε το οικοδόμημα των θετικών επιστημών στη δύση αλλά και ένα σύνολο φιλοσοφικών ρευμάτων τα οποία με ένα κοινό όνομα ονομάζουμε υλιστικά. Ολόκληρο δηλαδή το οικοδόμημα της επιστήμης και της τεχνολογίας στηρίχθηκε πάνω σε ένα φιλοσοφικό κατηγόρημα και όχι σε κάτι πρακτικά καθορισμένο. Έτσι η ύλη αποτέλεσε μία από τις πιο θεμελιώδεις έννοιες του Διαλεκτικού Yλισμού, του φιλοσοφικού συστήματος που θεμελίωσε ο Kάρολος Mαρξ.
H ύλη στον Mαρξισμό αντιπροσωπεύει την αντικειμενική πραγματικότητα, η οποία είναι διάφορη και ανεξάρτητη από την ανθρώπινη συνείδηση.

Η Ύλη της Ατομικής Φυσικής και των Στοιχειωδών Σωματιδίων

Οι ιδέες για το τι είναι ύλη άλλαξαν ριζικά τον εικοστό αιώνα μετά την ανάπτυξη της ατομικής φυσικής και της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων. Ήταν η εποχή που μάθαμε ότι αυτό που ονομάζαμε ύλη, δεν είναι συνεχές, αλλά αποτελείται από επιμέρους δομικά συστατικά, τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια και τα νετρόνια.
Mε την πάροδο όμως του χρόνου ανακαλύφθηκε ότι οι δομικοί λίθοι του υλικού κόσμου δεν ήταν τα πρωτόνια ή τα νετρόνια. Ως βάση της δημιουργίας των υποατομικών συστατικών μπορούσαμε να διακρίνουμε νέες ομάδες μικρότερων σωματιδίων, που ονομάστηκαν στοιχειώδη σωμάτια. Τα στοιχειώδη αυτά σωμάτια ονομάστηκαν φερμιόνια και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες τα κουάρκς και τα λεπτόνια.
Tα κουάρκς είναι έξι τον αριθμό και φέρουν τις ονομασίες: «επάνω, κάτω, γοητευτικό ή μαγευτικό, παράξενο (ή παράδοξο), κορυφή ή αληθινό, πυθμένας ή όμορφο».
Tα έξι λεπτόνια φέρουν τις ονομασίες ηλεκτρόνιο, νετρίνο ηλεκτρονίου ή ηλεκτρονικό νετρίνο, μιόνιο, νετρίνο μιονίου ή μιονικό νετρίνο, ταυ ή τ-λεπτόνιο και τ-νετρίνο ή νετρίνο ταυ.
Σήμερα πλέον διατυπώνεται η άποψη ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην ουσιαστική δομική ρίζα της ύλης και ότι και τα στοιχειώδη σωμάτια θα πρέπει και αυτά να δημιουργούνται από ένα άγνωστο ακόμα πρωταρχικό και μοναδικό δομικό συστατικό, το οποίο ίσως είναι η βάση της συμπαντικής δημιουργίας.
Αυτό το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε είναι το γεγονός ότι τελικά τα στοιχειώδη σωμάτια δεν είναι τίποτα άλλο από ρεύματα ενέργειας το οποίο ξεχύνεται έξω και πέρα από αυτό που ονομάζουμε αισθητό όριο των αντικειμένων.

Η Ύλη στη Θεωρία της Σχετικότητας

Η Θεωρία της Σχετικότητας έφερε μιαν επανάσταση στις ιδέες μας για το τι είναι ύλη. H ύλη πλέον σύμφωνα με πολλούς ερευνητές είναι ένα πύκνωμα κάποιου ενεργειακού ρεύματος, ως εκ τούτου αποτελεί μια μορφή ενέργειας.
Στο πλαίσιο του χωρόχρονου του Aϊνστάιν η ύλη δεν αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα, αλλά είναι απλώς μια ιδιομορφία του πεδίου. Ειδικότερα η πυκνότητα κάθε υλικού ταυτίζεται ως έννοια με μια καμπυλότητα του μαθηματικού χώρου, και εκφράζεται με έναν καθαρό αριθμό, έναν αριθμό δηλαδή χωρίς μονάδες μέτρησης. Έτσι το στοιχειώδες σωμάτιο για τον σπουδαίο φυσικό είναι ένα είδος στροβίλου, που μεταδίδεται μέσα στο πεδίο και έχει την ιδιότητα κάτω από κάποιες συνθήκες να αυξάνει η να μειώνει την ταχύτητα στροβιλισμού του. Επειδή όμως η έννοια της ταχύτητας συνδέεται άμεσα με την έννοια της καμπυλότητας, η μεταβολή του στροβιλισμού δεν αποτελεί παρα μια μεταβολή της καμπυλότητας του χώρου.
Το σωματίδιο στρόβιλος θα πρέπει να παρουσιάζει σφαιρική συμμετρία. Ουσιαστικά μιλάμε για έναν τετραδιάστατο μη Ευκλείδειο άρα και μη αισθητό σφαιρικό στρόβιλο. Η ανθρώπινη πρακτική λογική θα μπορούσε να αντιληφθεί έναν τέτοιο περίεργο σφαιρικό στρόβιλο σαν μια απειρία κλασικών κωνικών στροβίλων, προσανατολισμένων προς όλες τις διευθύνσεις, με κοινή όμως κορυφή.
Έτσι αυτό το οποίο εμείς ανιχνεύουμε μέσω των οργάνων μας σαν στοιχειώδες σωμάτιο δεν είναι παρά η προβολική σκιά αυτού του μη αισθητού σφαιρικού στροβίλου πάνω στον τρισδιάστατο Ευκλείδειο χώρο (χώρος Μινκόφσκι) που μπορεί να γίνεται αντιληπτός από τις αισθήσεις μας.
Τελικά σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας το Σύμπαν, είναι μια ενιαία μη αισθητή οντότητα η οποία διατρέχεται από μη αισθητούς σφαιρικούς στροβίλους πυκνότητας (καμπυλότητας). Οι προβολές αυτών των στροβίλων στον τρισδιάστατο Ευκλείδειο χώρο των αισθήσεών μας γίνεται αντιληπτή από τις ανθρώπινες αισθήσεις ως υλική αντικειμενική πραγματικότητα.
Αυτή την νέα άποψη για το τι είναι ύλη εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο ο Tσάρλς Mιούζες στο βιβλίο του «Συνείδηση και πραγματικότητα». Όπως αναφέρει: «…ένα δέντρο, ένα τραπέζι, ένα σύννεφο, μια πέτρα. Όλα αυτά διαλύονται από την επιστήμη του εικοστού αιώνα σε κάτι που συνίσταται από το ίδιο υλικό. Aυτό το κάτι είναι ένα συνονθύλευμα στροβιλιζόμενων σωματιδίων που υπακούουν στους νόμους της κβαντικής φυσικής. Tούτο σημαίνει ότι όλα τα αντικείμενα που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι τρισδιάστατες εικόνες που σχηματίζονται από κύματα, στάσιμα ή κινούμενα κάτω από την επίδραση ηλεκτρομαγνητικών και πυρηνικών διαδικασιών».
Ενδιαφέρουσες όμως είναι οι απόψεις του Gaston Bachelard περί της ουσίας της έννοιας «ύλη» όπως αυτές παρουσιάζονται στο έργο του «Το νέο Επιστημονικό Πνεύμα». Γράφει ο πολύ γνωστός αυτός Φυσικός:
«Ποια από τα φαινομενικά γνωρίσματα της ύλης θα θεωρηθούν σημαντικότερα; Μα βέβαια αυτά που αφορούν την ενέργειά της. Η ύλη πρέπει πριν από όλα να αντιμετωπίζεται ως ένας ενεργειακός μετασχηματιστής, ως μία πηγή ενέργειας.
Μια ολόκληρη επιστημονική σχολή ισχυρίζεται άλλωστε πως η έννοια ύλη της είναι περιττή. …Έτσι η μελέτη της ενέργειας προκαλεί, πιστεύω, μίαν κατάργηση του υλισμού. Θα έλθει η ώρα όταν θα μπορούμε να μιλάμε αντί για ύλη για αφηρημένη διάταξη ενέργειας, για ένα σχηματισμό χωρίς σχήμα».

Η ανακάλυψη της Αντιύλης

Ο Φυσικός Κόσμος φαινόταν αρκετά τακτικά φτιαγμένος από λεπτόνια και κουάρκς όταν το 1929 ο Άγγλος θεωρητικός φυσικός P. A. Dirac, λύνοντας τις μαθηματικές εξισώσεις του πρόβλεψε την ύπαρξη ενός αγνώστου μέχρι τότε σωματιδίου το οποίο ήταν σαν κατοπτρικό είδωλο του ηλεκτρονίου. Ενώ δηλαδή το ηλεκτρόνιο ήταν αρνητικά φορτισμένο, το νέο αυτό σωμάτιο ήταν θετικά φορτισμένο
Tο σωμάτιο αυτό ονομάστηκε ποζιτρόνιο (ή θετικό ηλεκτρόνιο), μολονότι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε αντιηλεκτρόνιο. Βέβαια, ήταν πάρα πολλοί οι διαπρεπείς επιστήμονες εκείνης της εποχής που χλεύασαν τον Dirac. Όμως το 1932, ο C. Anderson, μπόρεσε να επιβεβαιώσει και πειραματικά την ύπαρξη ποζιτρονίων που θεμελίωσε την έννοια της αντιύλης. Από εδώ και πέρα οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές αφού το 1955 ανακαλύφθηκε το αντιπρωτόνιο και το φθινόπωρο του 1956 το αντινετρόνιο.
Από τότε, είναι κοινή η πεποίθηση μεταξύ των θεωρητικών φυσικών ότι για κάθε σωμάτιο της ύλης που υπήρχε στο Σύμπαν ή παραγόταν τεχνητά, υπήρχε και το αντισωμάτιό του, συνεπώς στην ύλη αντιστοιχούσε μια άλλη κατοπτρική ύλη με περίεργες ιδιότητες, η αντιύλη.
H ανακάλυψη του ποζιτρονίου, αντιπρωτονίου και αντινετρονίου δημιούργησε στην επιστημονική κοινότητα μια σειρά ερωτημάτων. H βασική ερώτηση ήταν: «Εφόσον υπάρχουν τα αντίστοιχα αντισωμάτια, γιατί να μην είναι δυνατή η συγκρότηση αντιστοιχείων, όπως αντιυδρογόνου, αντιηλίου κ.ά., και γενικότερα αντιύλης;»
Bεβαίως εξαρχής ήταν γνωστό ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει ύλη και αντιύλη, αφού η σύγκρουση σωματίου με το αντισωμάτιό του επιφέρει τον εκμηδενισμό της μάζας τους και τη μετατροπή της σε τεράστια ποσά ενέργειας. Και στο πρόβλημα αυτό δόθηκε απάντηση όταν το 1995, ο καθηγητής Walter Oelert και οι συνεργάτες του κατόρθωσαν να παρασκευάσουν για πρώτη φορά αντιυδρογόνο. Ήταν η πειραματική επιβεβαίωση της αντίστοιχης θεωρίας.
Για ιστορικούς λόγους, αναφέρουμε την άποψη του M. Goldhaber γύρω από το πώς δημιουργήθηκαν αρχικά τα σύμπαντα ύλης και αντιύλης.
O Goldhaber, αντί του αρχικού υπερατόμου τού Lemaitre υποστήριξε την άποψη ότι πρωταρχικά υπήρχε ένα μοναδικό υπερσωμάτιο, το universon. To υπερσωμάτιο αυτό διαιρέθηκε αμέσως σε δύο σωματίδια, το cosmon και το anticosmon. Από τα δύο σωματίδια ξεπήδησε αντίστοιχα ο γνωστός μας αισθητός κόσμος της αισθητής ύλης και ο αντικόσμος της αντιύλης, που είναι μη αισθητός και παρατηρήσιμος.
Για το θέμα της αντιύλης, ο αείμνηστος καθηγητής Aστρονομίας του Πανεπιστημίου Aθηνών Δημήτριος Kωτσάκης έγραφε σε άρθρο του το 1963:
«O κόσμος της αντιύλης θα πρέπει να έχει τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δικού μας κόσμου.
Aν υπάρχουν λογικά όντα, υλικώς θα αποτελούνται από αντιύλη, η μορφή όμως του κόσμου και η έρευνά της από αυτά θα ακολουθεί την πορεία την οποία ακολουθούν οι πειραματικοί και θεωρητικοί επιστήμονες του δικού μας κόσμου, εφόσον θα βρίσκονται στο αυτό σημείο προόδου και πολιτισμού».

Η Ύλη στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία

Όμως το ότι η έννοια της ύλης δεν είναι κάτι το απτό και αντικειμενικά ορισμένο αλλά έξω από την εποπτεία των ανθρώπινων αισθήσεων, το διατύπωσαν πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες της κλασικής περιόδου.
Ο Αναξίμανδρος θεωρεί ότι αρχικά υπήρχε μια πρωταρχική υλική ουσία, έξω από την εποπτεία των ανθρώπινων αισθήσεων η οποία ήταν αθάνατη, και ανώλεθρη. Από την ουσία αυτή δημιουργείται η υλική αντικειμενική πραγματικότητα η οποία αφού διατρέξει έναν κύκλο ζωής επιστρέφει σ’ αυτήν. Την πρωταρχική αυτή ουσία την ταύτισε με την έννοια του απείρου.
Ο Πλάτωνας δίδασκε ότι αρχικά υπήρχε μια πρωταρχική αγαθοποιός ουσία η οποία δεν ήταν δυνατόν να γίνει αντιληπτή από τις ανθρώπινες αισθήσεις παρά μόνο από τον Νου. Την ουσία αυτή την ονόμασε Πρώτη Ιδέα η οποία εκδηλώνεται πρωτογενώς μέσα σε έναν μη αισθητό αλλά νοητικά προσεγγίσιμο Κόσμο των Ιδεών.
Από αυτήν την Πρώτη Ιδέα μέσω κάποιων αιτίων γεννήθηκε η εμπειρική και αντικειμενικά προσεγγίσιμη από τις ανθρώπινες αισθήσεις ύλη.
Τέλος η ύλη κατά τον Αριστοτέλη ήταν κάτι διάφορο από την πραγματωμένη και αισθητή μορφή του κάθε αντικειμένου και αποτελούσε το ακαθόριστο και μη αισθητό στοιχείο που ενυπάρχει δυνάμει μέσα του
Τι είναι λοιπόν αυτό που οι αισθήσεις μας αντιλαμβάνονται σαν υλική πραγματικότητα?
Κάθε τι γύρω μας το οποίο ονομάζουμε υλικό αντικείμενο δεν είναι τίποτα άλλο από έναν ωκεανό στροβιλιζόμενης μη αισθητής ενέργειας η οποία ξεχύνεται πέρα από τα όρια του σχήματός του μέχρι το άπειρο.
Η ενέργεια αυτή ενώνεται και μπλέκεται με την ενέργεια όλων των σωμάτων του σύμπαντος δημιουργώντας μια ενιαία και αδιάσπαστη ενότητα.
Τα όρια των υλικών αντικειμένων που τα διακρίνουν μεταξύ τους, το χρώμα τους, η σκληρότητά τους, η γεύση τους δεν είναι παρά κατασκευάσματα των ατελών αισθήσεών μας. Μια πλάνη των αισθήσεων.
Το Σύμπαν κι εμείς είμαστε ένα.
Ευτυχισμένες οι γενιές που θα νιώσουν με την ψυχή και το Νου αυτή την ενότητα. Μια ενότητα Ειρήνης, Γαλήνης και συμπαντικής Αγάπης.
 
 Από τα βιβλία των Μ. Δανέζη και Σ. Θεοδοσίου: «Το Σύμπαν που Αγάπησα», «Η Κοσμολογία της Νόησης» και «Έτσι βλέπω τον Κόσμο», Εκδόσεις Δίαυλος

πηγη

Όλη η αρρώστια τους σε μια φωτογραφία. Βάλανε καρφιά σε δέντρα έξω από τα Goody’s και Εverest

https://meresparaxenes.wordpress.com/wp-content/uploads/2015/04/72fa4-ccuwqdkveaaygbg1.jpg

Καρφιά φαίνεται να έχουν τοποθετήσει πάνω σε δέντρα για να μην κάθονται τα πουλιά, τα εστιατόρια Goody’s και Εverest στην Κηφισιά επί της οδού Λεβίδου, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο φωτογράφος N. Γεωργίου.
Όπως σωστά επισημαίνει τα δέντρα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός εκ των δυο εστιατορίων και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε εάν ο δήμος Κηφισιάς γνωρίζει το γεγονός ή αν έχει δώσει την άδεια του για να γίνει κάτι τέτοιο.

Πηγή
Πηγή 

Η μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Η μουσική είναι ένας αρχαίος Ελληνικός όρος που στις μέρες μας έχει αλλοιωθεί ολοκληρωτικά. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Μουσική, την τέχνη των Μουσών. Ο όρος σήμαινε αρχικά το τραγούδι και την οργανοπαιξία, την Ποίηση, το Μέλος και τον Χορό, ως αδιάσπαστη ενότητα, και στη συνέχεια αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα «πνευματική καλλιέργεια».

Με τον όρο Μουσική, όλοι κατανοούμε σε πρώτο επίπεδο, την Τέχνη του συνδυασμού ήχων με έναν ευχάριστο για το ανθρώπινο αυτί τρόπο. Τι σημαίνει όμως πραγματικά ο όρος Μουσική;

Αν θέλετε να δείτε πότε καταρρέει μια κοινωνία, δείτε τι μουσική ακούει.(Κομφούκιος)

Σε όλες σχεδόν τις γνωστές καθομιλούμενες γλώσσες του κόσμου η Ελληνική λέξη Μουσική, περνάει αυτούσια σ’αυτές, πχ music, musica κ.α.

Στην Ελληνική γλώσσα η έννοια Μουσική ετυμολογικά προέρχεται από την έννοια Μούσα. Η έννοια Μούσα προέρχεται από την αρχαιοελληνική ρίζα «μω», η οποία σημαίνει «ερευνώ, ζητώ να μάθω σε βάθος». Κατά μερικούς άλλους, από τη ρίζα «μας» ή «μους» που σημαίνει «γενιά, παραγωγή, ανάπτυξη έξω από μια αρχή, μύηση».

Η Μουσική όπως την εννοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι η επιστήμη των αρμονικών σχέσεων του σύμπαντος που βασίζεται σε σταθερές αρχές που τίποτα δεν μπορεί να τις αλλάξει καθώς και η γνώση της τάξης όλων των πραγμάτων. Η Μουσική για τους αρχαίους δεν ήταν απλά η τέχνη του συνδυασμού τόνων ή το ταλέντο της αναπαραγωγής τους με έναν ευχάριστο για το ανθρώπινο αυτί τρόπο. Αυτή είναι μόνο η πρακτική της πλευρά από την οποία απορρέουν οι εφήμερες μορφές της Μουσικής σήμερα. Ήταν νόηση, διάνοια, πνευματική καλλιέργεια και γνώση.

«Οι Έλληνες δια του λόγου τραγουδούσαν και δια του τραγουδιού ομιλούσαν».

Η Μουσική είναι η επιστήμη που για να γίνει κατανοητή από την ανθρώπινη διάνοια χρησιμοποιεί στο εξωτερικό επίπεδο δύο βασικά δομικά στοιχεία, τον ήχο και το χρόνο, θεωρώντας το ένα σαν ύλη και το άλλο σαν ρυθμιστή της μορφής που την προσδιορίζει και ως τέχνη.

Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα οι επιστήμες ήταν τρεις. Φιλοσοφία, Αστρονομία και Μουσική, και η υστάτη των επιστημών αυτών ήταν η Μουσική, όλες οι υπόλοιπες επιστήμες θεωρούνταν «τέχνες». Σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η μουσική θεωρείται «τέχνη» και οι υπόλοιπες «επιστήμες».
Η έννοια Μούσα και Μουσική εκφράζανε έναν τρόπο ύπαρξης και ζωής. Έναν τρόπο αυτογνωσίας, αυτοπραγμάτωσης, βελτίωσης και εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας γενικότερα. Σήμερα, ο όρος Μούσα χρησιμοποιείται συχνά για να δείξει ότι κάποια νέα εμπνέει κάποιον άνδρα.
Οι Μούσες ήταν θυγατέρες του Δία-Ζευ (δηλαδή της αιώνιας ζώσης θείας πνευματικής οντότητας), και της Μνημοσύνης, δηλαδή της ιδιότητας διατήρησης τους στην μνήμη των ανθρώπων, άρα αιώνιες διαχρονικές αξίες. Συνεπώς μια μουσική είναι μουσική μόνο όταν έχει ως αποτέλεσμα την πνευματική καλλιέργεια, τον εξευγενισμό και τη διατήρηση στην μνήμη άρα την Α-λήθεια και χωρίς την ζεύξη με την πνευματικότητα και την διατήρηση στην μνήμη καμιά μουσική δεν υφίσταται.

Οι μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι εννέα αρχαίες θεές. Τα ονόματά τους είναι:

Καλλιόπη (επική ποίηση)
Ευτέρπη (μουσική)
Κλειώ (ιστορία)
Ερατώ (λυρική ποίηση)
Μελπομένη (τραγωδία)
Πολυμνία (Πολύμνια) (ιερή ποίηση)
Τερψιχόρη (χορός)
Θάλεια (κωμωδία)
Ουρανία (αστρονομία)

Ο Παυσανίας υποστηρίζει ότι υπήρχαν δύο γενιές Μουσών, όπου στην πρώτη γενιά ήταν 3 και ήταν κόρες του Ουρανού και της Γαίας, και στη δεύτερη, ήταν 9 και ήταν κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. (Ελλάδος Περιήγησις, 9, 29, 1).

Οι αρχαιότερες Ελικωνιάδες Μούσες ήταν οι εξής:
• Μνήμη (μνήμη)
• Μελέτη (μελέτη)
• Αοιδή (τραγούδι)

Η ποιητική τέχνη χρειάζεται και τις τρεις αυτές Μούσες, χρειάζεται τον συνδυασμό του τραγουδιού, της μνήμης και της μελέτης. Γιατί για να τραγουδήσεις χρειάζεται πρώτα μνήμη, και μετά μελέτη (άσκηση).

Ενώ στους Δελφούς λάτρευαν 3 άλλες μούσες, την Νήτη, την Μέση και την Υπάτη, οι οποίες παραλληλίζονται με τις τρεις χορδές της λύρας.

Οι Μούσες, συνόδευαν, συντρόφευαν και αναγνώριζαν σαν ηγέτη τους τον Θεό του φωτός και της Μουσικής, τον Απόλλωνα τον συμπαντικό γεννήτορα, (Απόλλων Μουσηγέτης). Ο Απόλλων ήταν επίσης και πατέρας του Ασκληπιού του Θεού της Ιατρικής, και από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε την σχέση που έχει η μουσική με την ιατρική. Δεν ήταν τυχαία η χρήση της μουσικής στις εγκοιμήσεις στα αρχαία ιερά, στα οποία δίδονταν μουσικές συνταγές για θεραπεία ψυχικών ασθενειών, πολύ πριν η σύγχρονη επιστήμη ξαναανακαλύψει την μέθοδο της μουσικοθεραπείας.
Ο Πίνδαρος υμνεί τον Ασκληπιό, που θεραπεύει όλες τις ασθένειες με τραγούδια, ενώ ο Θεόφραστος χρησιμοποιούσε μελωδίες του Φρύγιου ήχου για να «επικουφίζει τα άλγη».

Οι Μούσες ήταν θεότητες – προστάτιδες της πνευματικής δημιουργίας και αντιστοιχούσαν σε είδη δημιουργίας όλων των τεχνών που σχετίζονται με τη μουσική, την τέχνη, την ποίηση, το τραγούδι, το χορό, το θέατρο αλλά και την αστρονομία αφού η διάρθρωση του σύμπαντος είναι αρμονική.

Ο Πλάτων λέει πως ο κόσμος είναι σαν επτάχορδη λύρα. Για τους Πυθαγόρειους η μουσική κλίμακα είναι ένα κοσμολογικό πρόβλημα κι η αστρονομία είναι η θεωρία της ουράνιας μουσικής που θα μιλήσουμε παρακάτω.
Στα έργα του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, οι Μούσες, ως θεές της ποίησης, κατέχουν πολύ σημαντική θέση. Όταν ο ποιητής αρχίζει την αφήγηση του κάθε έπους, ζητά από τη Μούσα να τον βοηθήσει. Οι Μούσες τα ξέρουν όλα και τα έχουν δει όλα, πρέπει λοιπόν να τον βοηθήσουν να θυμηθεί γεγονότα του παρελθόντος, που ο ίδιος έχει μόνο ακουστά και που ο νους του αδυνατεί να συγκρατήσει. Στα ομηρικά έπη, λοιπόν, εμφανίζονται, πάνω απ” όλα, ως θεότητες της Μνήμης.
Είτε όλες μαζί, ως μια ενιαία ομάδα, είτε η καθεμιά ξεχωριστά, οι Μούσες συμβόλιζαν το μεγαλείο της τέχνης, το ωραίο όχι μόνο στη μορφή, μα και στο περιεχόμενο. Είναι φωτεινές και ήπιες μορφές που μέχρι σήμερα προσωποποιούν την παρηγοριά που φέρνει η τέχνη και η ηθική στη ζωή των ανθρώπων, καθώς και την ομορφιά που της δίνει.

Η μουσική

Είναι τόσο παλιά όσο και η Γλώσσα. Ουσιαστικά εξελίχθηκε παράλληλα με τον άνθρωπο. Όμως ο έναρθρος λόγος, ποτέ δεν μπόρεσε να αποδώσει επακριβώς, στον κόσμο των τριών διαστάσεων που ζούμε, όλες τις αποχρώσεις των υποκειμενικών, προσωπικών, ανθρώπινων σκέψεων και συναισθημάτων. Για αυτό και ο άνθρωπος ανέπτυξε ένα άλλο μέσο για να εκδηλώνεται και να εκφράζεται: Τον Μουσικό Λόγο. Όπως η Γλώσσα χρησιμεύει για την έκφραση των παραστάσεων, των εννοιών, για την ονομασία των πραγμάτων και την επικοινωνία, έτσι και η Μουσική, αποδεικνύεται μία απαραίτητη ανάγκη της ζωής, διερμηνεύοντας την ανθρώπινη ύπαρξη σε περισσότερες από τρεις διαστάσεις και χρησιμεύει για την επικοινωνία με το Θείο ή το Θεϊκό.

Η μουσική λοιπόν, το άλλο όνομα της «πνευματικής καλλιέργειας», δεν είναι απλά «γούστο» όπως πολλοί αδαής θέλουν να πιστεύουν στις μέρες μας. Δύο ακροατές με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, είναι δύσκολο να εξάγουν τα ίδια συναισθήματα ακούγοντας ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής. Το «γούστο» είναι ένας χαρακτηρισμός που μπορεί να εφαρμοστεί και να εμφανιστεί μόνο σε ίδιες μορφές πνευματικής καλλιέργειας ή πολιτιστικού επιπέδου, δηλαδή μόνο αν οι δύο ακροατές του παραδείγματος έχουν παρόμοια πνευματική καλλιέργεια, πολιτιστικό επίπεδο ή επίπεδο νόησης.

Η Μουσική δεν ανήκει στους «ειδικούς». Είναι πανανθρώπινη, παγκόσμια, διαχρονική πολιτισμική αξία και ανήκει σε όλους ανεξαρτήτου εθνικότητας και φρονημάτων. Δεν έχει εθνική ταυτότητα και σημαία. Γιατί δεν αναφέρουμε ποτέ την κλασσική μουσική ως Γερμανική ή ως Ιταλική αλλά ως «κλασσική». Γιατί, πώς θα λεγόταν η μουσική σε μπουζούκι που συνθέτει για παράδειγμα ένας Ολλανδός λάτρης του μπουζουκιού; Ελληνική ή Ολλανδική; Γιατί η Rock μουσική παιγμένη από Έλληνες να ονομάζεται Ελληνική Rock;

Το ίδιο ισχύει για τα μεγάλα πνευματικά έργα, που μας χάρισαν οι πιο προικισμένοι από τους δημιουργούς αυτής της «Θεϊκής τέχνης». Δεν υπάρχουν «δικά μας» και «ξένα», δεν υπάρχουν «κοντινά» ή «μακρινά». Όλα ανήκουν στο σύνολο της ανθρωπότητας, στον κάθε ένα από εμάς, αποτελούν κληρονομιά μας. Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει το μουσικό του αισθητήριο. Αρκεί να στρέψει το ενδιαφέρον του. Να εμπιστευτεί τις αισθήσεις του. Να αφιερώσει λίγες ώρες για να ακούσει, συγκεντρωμένος, ότι πιο όμορφο δημιούργησε ποτέ ο ανθρώπινος νους.

Όταν αλλάζουν οι νόμοι της μουσικής, αλλάζουν και οι νόμοι της πολιτείας.(Πλάτωνας).

Θα δανειστώ μερικά λόγια του Λιαντίνη για να περιγράψω με λίγα λόγια το νόημα όσων θα ακολουθήσουν:

«Όταν είσαι μέσα στο μάτι του κυκλώνα, είναι δύσκολο να έχεις εικόνα για τα γύρω σου. Και ζώντας μέσα στη χώρα δεν έχουμε εικόνα για τη σημερινή Ελλάδα».

Τα τρία κύρια συστατικά στοιχεία της μουσικής, δηλαδή η μελωδία, η αρμονία, και ο ρυθμός, περνάνε και αυτά αυτούσια παγκοσμίως με τις Ελληνικές τους ονομασίες melody – harmony – rhythm.


Ο Ρυθμός απευθύνεται στο υλικό σώμα του ανθρώπου ως κινητική ενέργεια. Η έννοια ρυθμός προέρχεται από το ρήμα «ρέω». Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία η διάσπαση και η κατάρρευση των κοινωνιών, των οποίων έχει κλονιστεί ο συνεκτικός κρίκος της μουσικής, δηλαδή η διάσπαση της τάξης που υποβάλλει ο ρυθμός με την αρχέγονη αρχετυπική δύναμή του. Στις μέρες μας δεν μετασχηματίζεται απλώς η μουσική μας παράδοση, αλλά θίγεται άμεσα η καρδιά του μουσικού μας συστήματος (κλίμακες και ρυθμοί), αφού αλλοιώνεται η δομή του, άρα και η Ελληνική φιλοσοφία και αντίληψη περί της «υστάτης των επιστημών», της μουσικής.

Η έννοια Αρμονία για τους αρχαίους Έλληνες, σήμαινε γενικά την αρμογή, την σύνδεση, το ταίριασμα των μερών ενός δομημένου συνόλου όπως π.χ. των ουράνιων σωμάτων στο σύμπαν. Στη νεότερη μουσική ορολογία η λέξη αρμονία χαρακτηρίζει γενικά το σύνολο των κανόνων που διέπουν το ταυτόχρονο άκουσμα δύο ή περισσότερων φθόγγων, την συνήχηση ή αλλιώς τη συγχορδία.
Η Μελωδία για τους αρχαίους Έλληνες θεωρούνταν ακόμα πιο πρωταρχικό σημείο της μουσικής γιατί απευθύνεται στο ψυχικό μέρος της ανθρώπινης υπόστασης. Για τον Πυθαγόρα η μουσική ήταν πάνω απ΄όλα μια μαθηματική επιστήμη που η ουσία της ήταν ο αριθμός, και η ομορφιά της, η έκφραση των αρμονικών σχέσεων των αριθμών. Κατά τους Πυθαγορείους, οι πλανήτες καθώς περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους και γύρω από τον Ήλιο, παράγουν διάφορους μουσικούς ήχους «ουράνια μουσική», που δεν μπορεί να τους συλλάβει το ανθρώπινο αυτί. Το σύνολο αυτών των ήχων αποτελεί την «αρμονία των σφαιρών». Για τον Πυθαγόρα η μουσική ήταν η εικόνα της ουράνιας αρμονίας και για τον Πλάτωνα, η αστρονομία και η μουσική ήταν αδελφές επιστήμες.
Σήμερα, αν ανατρέξει κανείς στα τελευταία δημοσιεύματα της ΝΑΣΑ ή της ΕΣΑ, για τον Ήλιο, με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι η σύγχρονη επιστήμη έχει ανακαλύψει την «Ουράνια Μουσική» που παράγει ο Ήλιος κατά την κίνησή του, που είναι μάλιστα διαθέσιμη για τους χρήστες του διαδικτύου ώστε να ακούσουν πλέον αυτή την θεία Μουσική.

Η λέξη «τραγούδι», όπως χρησιμοποιείται σήμερα, δεν έχει και πολύ σχέση με την αρχαία έννοια του όρου κατά την οποία «τραγουδέω – τραγουδώ» σημαίνει παριστάνω τραγωδία, δηλαδή τραγωδώ. Κατά τον Αριστοτέλη η τραγωδία συνδέεται με τους αοιδούς των διθυράμβων προς τιμή του Διονύσου. Πρόκειται για «Μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας…», η οποία με «Οιδησμένο Λόγο» οδηγεί τον ακροατή – θεατή μέσω του «ελέους» και του «φόβου» στην «Κάθαρση».

Η έννοια λοιπόν «τραγωδία», δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με την σημερινή έννοια του «τραγουδιού».

Πως έχουν όμως τα πράγματα στη χώρα μας σήμερα;

Τι είναι αυτό που αποκαλούμε σήμερα Ελληνικό τραγούδι;


Είναι ένα ψευδεπίγραφο κατασκεύασμα που έχει να κάνει με την οικτρή κακοποίηση της Ελληνικής γλώσσας.

Αποκαλούμε ορχήστρα συμφωνική, (λες και οι λοιπές είναι ασύμφωνες), αυτό το μουσικό σύνολο που μας ακινητοποιεί στην καρέκλα, όταν «όρχησις εστί χορός».
Αποκαλούμε «έντεχνη μουσική» και «έντεχνο τραγούδι» σαν να λέμε πως το είδος αυτό είναι έντεχνο ενώ όλα τα άλλα άτεχνα. Οι δημιουργοί του όμως και οι ακροατές του χορεύουν αλλότριους χορούς.

Να λοιπόν όταν η χυδαία αντιγραφή αποκτάει αυτοσυνείδηση και προχωράει προς την αυτοδιοίκησή της.

Από την άλλη το λαϊκό λεγόμενο τραγούδι, βουτηγμένο στην κυριολεξία μέσα στην Αραβοτουρκική κολυμπήθρα και πρόσφατα και στην Αγγλοσαξονική, να βρίθει από χυδαίους στίχους και αλλότριους χορούς.

Αλλά και οι ποιητές μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία απαξιούν να γράφουν τραγούδια, όντες άμουσοι και άρρυθμοι, αποφεύγοντας στην ποίηση τους τον ρυθμό, το κατεξοχήν αυτό Ελληνικό στοιχείο, ο οποίος καθιστά τουλάχιστον την ποίηση δεκτική στην απαγγελία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι όποιο ποίημα έχει ρυθμό κατ’ανάγκη είναι και καλό.

Η ανελλήνιστη όμως αυτή μουσικοχορευτική κατάσταση δεν έχει σταματημό ούτε τελειωμό: Η Ελλάδα είναι σήμερα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, και από τις ελάχιστες στον κόσμο, που δεν έχει ακόμα καθιερώσει τα μαθήματα της μουσικής και του χορού στη δημόσια εκπαίδευση, όταν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια τουλάχιστον «αι των Ελλήνων πόλεις πρώτιστα και μάλιστα δια της μουσικής παιδεύουσιν τους νέους», όπως μας πληροφορεί ο Στράβων ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος.

Γιατί άραγε οι αρχαίοι Έλληνες έστελναν τα παιδιά τους πρώτα στη μουσική και κατόπιν στα γράμματα; Όταν η Τουρκία διαθέτει Ανώτατη Ακαδημία Τουρκικής Μουσικής, η χώρα μας δεν διαθέτει τίποτα ανάλογο και συνεχίζει στην ίδια πολιτική αδιαφορώντας εγκληματικά το Ελληνικό κράτος.
Η Ελλάδα, κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης και ιστορικών συγκυριών, ήταν ανέκαθεν μια πολιτισμικά σύνθετη χώρα. Είναι συνεπώς δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να οριστεί η ελληνική μουσική με μια συνολική χειρονομία. H ρήση «ελληνική μουσική είναι η μουσική των Ελλήνων», δεν συνιστά λύση του προβλήματος.
Ποιος είναι Έλληνας; Ο σημερινός κάτοικος της σημερινής Ελλάδας ή ο μετέχων ελληνικής παιδείας;
Και ποια γεωγραφική περιοχή εννοείται ως «Ελλάδα»; Η αρχαία, η μεσαιωνική, η βυζαντινή ή η νεότερη Ελλάδα;

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ωδείων στην Ελλάδα -σήμερα- είναι μαγαζάκια που ΠΟΥΛΑΝΕ πτυχία. Άλλοτε ουσιαστικά, γεμίζοντας τον τόπο χαρτιά… και άλλοτε μεταφορικά: Μονόφθαλμοι ή εντελώς αστοιχείωτοι δάσκαλοι διαιωνίζουν την ημιμάθεια ή την αμάθειά τους, μοιράζοντας πτυχία χωρίς αντίκρισμα και καταδικάζουν τους μαθητές τους σε έναν μουσικό μεσαίωνα… Οι χιλιάδες λοιπόν ημιμαθείς-στραβοδιδαγμένοι απόφοιτοι των «Ωδείων-μπακάλικων», μετά την απόκτηση του πτυχίου-διπλώματός τους, ακολουθούν συνήθως την εξής πορεία:
Ουδέποτε ξαναμελετούν το όργανο-μουσικό αντικείμενο που σπούδασαν, αντιθέτως κλείνονται σε ένα μίζερο δωμάτιο (με ένα συνήθως ξεκούρδιστο όργανο), παραδίδοντας κατ΄οίκον μαθήματα (χωρίς έλεγχο-πρόγραμμα) σε δύστυχα παιδιά.

Αλλά η μουσική σήψη δεν περιορίζεται στους χώρους της κλασσικής μουσικής μόνο! Κάποτε (μέχρι πρόσφατα) η μουσική για χαλαρή διασκέδαση (έντεχνη ή και λαϊκή) συνδεόταν με συνθέτες του βεληνεκούς ενός Χατζιδάκι… και στα βραδινά κέντρα απολάμβανες ερμηνευτές σαν την Γαλάνη και την Αλεξίου… Τώρα τα πρώτα ονόματα είναι άφωνα αγόρια που διαθέτουν νέας τεχνολογίας διορθωτικά μικρόφωνα και οπίσθια αρεστά σε διεστραμμένους μάνατζερ… και κορίτσια που αντί για ωραίες φωνές και σπουδές διαθέτουν ωραίες μεσούλες-μπουτάκια και στόλους υπηρετών (για μακιγιάζ, ντύσιμο, σκηνικά και χορευτικά), συνήθως δωρισμένους από τους γοργά εναλλασσόμενους πλούσιους εραστές τους!
Και φυσικά, αυτά τα αγόρια και κορίτσια διαφημίζονται μετά μανίας από καλοστημένα-εντυπωσιακά τηλεοπτικά σώου, τα οποία έχουν -κάποιοι- το Θράσος να τα αποκαλούν «μουσικές ακαδημίες»…!!!! Όλα αυτά με την ανοχή και συχνά την υποστήριξη της επίσημης πολιτείας… που το μόνο που προσφέρει στον Έλληνα είναι να προβάλλει τις μεγάλες σοβαρές παραστάσεις (στην κρατική ΤV), αραιά και που, στις 3 τα ξημερώματα!

Η μουσική δεν είναι διασκέδαση όπως ίσως οι περισσότεροι σήμερα νομίζουν. Η διασκέδαση μπορεί να προέλθει από τη μουσική διότι η μουσική αποτελεί το μέσον και είναι η πνευματική καλλιέργεια του κάθε ανθρώπου.

Σήμερα η ιδρυματική εξωσχολική μουσική παιδεία στην Ελλάδα παρουσιάζει την εξής εικόνα: Υπάρχουν ανά την επικράτεια περί τα 500 ιδιωτικά και δημοτικά Ωδεία και Μουσικές Σχολές. Κρατικό είναι μόνο το Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ το Ωδείο Αθηνών είναι απλώς επιχορηγούμενο από το κράτος. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικής, ενταγμένων στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων. Το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1991, ακολουθώντας το πρότυπο του Μουσικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα αυτά γίνεται κυρίως θεωρητική προσέγγιση του αντικειμένου, ενώ στο Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο Μουσικό Τμήμα του προσφάτως ιδρυθέντος Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, παράλληλα με τις θεωρητικές σπουδές, υπάρχουν, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων πανεπιστημιακών Μουσικών Τμημάτων του εξωτερικού, και σπουδές προχωρημένου επιπέδου πρακτικής οργανικής εκτέλεσης.

Όσα μεγάλα πράγματα και αν κληρονομήσει κανείς, πεθαίνουν, εάν δεν τα περισώσει. Το ερώτημα είναι, εάν εμείς σήμερα θα αποτελέσουμε το παρελθόν του μέλλοντός μας. Χρονολογικά θα είμαστε παρελθόν μετά από 500 χρόνια. Δημιουργικά όμως δεν θα είμαστε, διότι είμαστε στείροι, επειδή μαϊμουδίζουμε, και μάλιστα μαϊμουδίζουμε αλλότριες παραδόσεις.

Αλλά εάν ένας λαός στον κόσμο έχει λιγότερο την ανάγκη να αντιγράφει λόγω της τεράστιας ιστορίας και παράδοσής του και του ασύλληπτου πολιτισμού του, αυτός είναι ο Ελληνικός. Ποιές αξίες και ποιες ιδέες θα διδάξουμε και θα εμπιστευτούμε στα παιδιά μας; Που είναι σήμερα ο λαός που έχτιζε Παρθενώνες; Είναι ο ίδιος λαός που σήμερα βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα;

Με την έκφραση «Ελληνική μουσική» εννοούμε συνήθως την μουσική και τα τραγούδια που δημιούργησαν και δημιουργούν Έλληνες και Ελληνίδες, επώνυμα ή ανώνυμα, ατομικά ή συλλογικά, στον ελλαδικό χώρο αλλά και εκτός αυτού.

Η ελληνική μουσική διαφοροποιείται ανάλογα με τις ιστορικές περιόδους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό η ελληνική μουσική του σήμερα σχετίζεται με παλιότερες μορφές της, υποστηρίζεται όμως από πολλούς Έλληνες και ξένους μουσικολόγους, με κυριότερο τον Σαμουέλ Μπω-Μποβύ, ότι υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη από την αρχαία ελληνική μουσική έως και το δημοτικό τραγούδι, η οποία μαρτυρείται, εκτός από τη γλώσσα, στο ρυθμό, τη δομή και τη μελωδία.

Οι έννοιες παιδεία και μουσική είναι περίπου ταυτόσημες ή, τουλάχιστον, η έννοια Μουσική είναι υπάλληλη της έννοιας Παιδεία. Από τις δύο αυτές πανάρχαιες λέξεις, η λέξη παιδεία εκ του παις – παιδός – έχει διατηρήσει έως σήμερα αναλλοίωτο το σημασιολογικό της περιεχόμενο, σήμαινε δηλαδή και σημαίνει πάντοτε τη διαδικασία αλλά και το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης.
Ο ηθοπλαστικός χαρακτήρας της μουσικής υπογραμμίζεται στην αρχαιότητα από την θεωρία του ήθους, η οποία έπαιζε σημαντικό ρόλο στην δια της Μουσικής εκπαίδευση των νέων στην αρχαία Ελλάδα. Ήθος στη μουσική σήμαινε τον ηθικό χαρακτήρα, που μπορεί να εμπνεύσει στην ψυχή η Μουσική.

Σήμερα δυστυχώς η μουσική δεν έχει την ίδια σπουδαιότητα που είχε στην αρχαία Ελλάδα. Κι αυτό γιατί αποτελεί είτε ένα ηχητικό χαλί που μας συνοδεύει ως υπόκρουση στην καθημερινότητά μας, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στη βραδινή μας έξοδο, είτε ένα είδος υψηλής τέχνης, που απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους λίγους και εκλεκτούς, στους μυημένους. Από κοινό κτήμα κάθε πολίτη από το σχολείο, η μουσική έχει μετατραπεί σε δραστηριότητα λίγων διάσημων δεξιοτεχνών. Φυσικά δεν παραγνωρίζουμε τη μουσική παιδεία που προσφέρουν τα εκπαιδευτήρια του τόπου. Όμως οι ώρες διδασκαλίας πιστεύω πως δεν επαρκούν. Εξάλλου, η προοδευτική εμπορευματοποίηση και η βιομηχανία της μουσικής με την επικράτηση των σουξέ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για ανάπτυξη του παιδευτικού της ρόλου. Τέλος, ο μίζερος και καθαρά ορθολογιστικός τρόπος ζωής έχει εξοστρακίσει τις φιλοσοφικές και υπαρξιακές εξάρσεις που αποτελούν τροφή και ερεθίσματα για τους δημιουργούς.

Το παρών και κυρίως το μέλλον της Ελληνικής μουσικής δεν εξαρτάται από το youtube και από τους αγράμματους παραγωγούς της ελληνικής δισκογραφίας. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα πως αν δεν υπάρχει παρελθόν δεν μπορεί να υπάρχει και μέλλον. Και όσο επιμελώς αγνοούμε τις παραδόσεις και την ιστορία μας ως Έλληνες δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.

Τα μαϊμουδίσματα και οι αντιγραφές των αφρικανικών μονόχορδων και ρυθμών δεν αρμόζουν σε μας τους Έλληνες.

Για να πάμε ένα βήμα εμπρός, πρέπει πρώτα να κάνουμε μερικά βήματα πίσω, να ανακαλύψουμε εμείς οι νεοέλληνες την χαμένη μας ταυτότητα και να κτίσουμε πάνω σε αυτήν. Το μέσον για να γίνει αυτό είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ και μέσω της παιδείας θα μπορέσουμε να ξαναανακαλύψουμε και την ΜΟΥΣΙΚΗ.

 πηγη

Η ίδρυση του μαντείου των Δελφών


Ο θρύλος λέει ότι οι Δελφοί ήταν το σημείο που συναντήθηκαν οι δύο αετοί. όταν ο Δίας τους έστειλε να πετάξουν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Σ’ αυτό το σημείο ο Δίας έριξε τον ιερό βράχο και οι Δελφοί έγιναν γνωστοί στα πέρατα του τότε κόσμου ως ο ομφαλός της Γης, το κέντρο του κόσμου.

«Δέλφις» σημαίνει στ’ αρχαία Ελληνικά Δελφίνι, και γι’ αυτό οι Δελφοί ονομάστηκαν έτσι. Προς τιμή του δελφινιού, και αυτό γιατί αυτή τη μορφή πήρε ο Απόλλωνας κατά το ταξίδι της επιστροφής του, οδηγώντας το καράβι με τους Κρήτες ναυτικούς με σκοπό να μείνουν στους Δελφούς για να χτίσουν το ιερό του και να γίνουν οι ιερείς του.

Με την επιστροφή του ο Απόλλωνας στέφτηκε επισήμως προστάτης και άρχοντας των Δελφών. Στο σημείο που έγινε η σφαγή του Πύθωνα, τοποθετήθηκε ο ομφαλός βράχος. Ο ομφαλός σημαίνει «κέντρο της γής» και εκεί ήταν το Ιερό Μαντείο των Δελφών.

Το πώς και από ποιον δημιουργήθηκε αρχικά το Μαντείο δεν είναι εύκολο να βρεθεί, αφού πολλοί μελετητές θεωρούν ότι η δράση του ανάγεται στην προκατακλυσμιαία εποχή, γεγονός που ενισχύεται και από τις διάφορες θεότητες που το προστάτευαν στο διάβα της ιστορίας: η Γη, στη συνέχεια η Θέμιδα, έπειτα ο Απόλλωνας και ο Διόνυσος. Καθώς η ιστορία άπλωνε περίτεχνα το πέπλο της πάνω από το Μαντείο των Δελφών, δημιουργήθηκαν διάφοροι μύθοι που εξιστορούσαν τις απαρχές του. Επομένως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως και ακατόρθωτο για τον ιστορικό ερευνητή να διαπιστώσει αν υπάρχουν ψήγματα αλήθειας σε αυτές τις διηγήσεις, καθώς και να τις αποκωδικοποιήσει.

Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους δημιουργίας του Μαντείου, ο οποίος διασώθηκε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη μιλάει για έναν βοσκό, ο οποίος καθώς έβοσκε το κοπάδι του στην περιοχή διαπίστωσε ότι από ένα άνοιγμα, δίπλα στις Φαιδριάδες πέτρες, έβγαιναν διάφορες αναθυμιάσεις. Παρατήρησε μάλιστα ότι τα ζώα που πλησίαζαν στο άνοιγμα αποκτούσαν μια πολύ περίεργη συμπεριφορά. Πλησιάζοντας, λοιπόν, και ο ίδιος στο χάσμα για να δει τι συμβαίνει άρχισε να λέει διάφορα ακατάληπτα πράγματα πέφτοντας σε έκσταση, λόγια τα οποία εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι προέλεγαν τα μελλούμενα. Από τότε εγκαταστάθηκε στο σημείο εκείνο μια ιέρεια, η Πυθία και άρχισε να λειτουργεί το Μαντείο. Ένας άλλος μύθος θέλει τον ήρωα Παρνασσό, το όνομά του οποίου δόθηκε στο ομώνυμο βουνό, ν’ ανακαλύπτει σ’ εκείνη την περιοχή την οιωνοσκοπία, μαντεύοντας από τον τρόπο που πετούσαν τα πουλιά της περιοχής.

Στην Ομηρική Οδύσσεια, στην Ραψωδία Θ’ γίνεται αναφορά στο Μαντείο των Δελφών, χωρίς όμως να δίνονται επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο ίδρυσής του. Επιπλέον πληροφορίες παίρνουμε από άλλα τρία κείμενα: τον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα και τις τραγωδίες Ευμενίδες του Αισχύλου και Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη.

Σύμφωνα με τον Ομηρικό Ύμνο εις Απόλλωνα Πύθιον, ο Απόλλων έχτισε τον πρώτο του ναό στους Δελφούς, αφού σκότωσε πρώτα τον δράκοντα με μορφή φιδιού Πύθωνα, από το όνομα του οποίου φαίνεται να προήρθαν μετέπειτα και τα ονόματα Πυθώ, Πυθία, Πύθιος κλπ. Θέλοντας ο θεός να εξαγνίσει τον χώρο από τη παρουσία του θηρίου έφερε εκεί το ιερό του δέντρο, τη δάφνη, με την οποία έχτισε μάλιστα και τον πρώτο του ναό. Στο μέρος αυτό χρησμοδοτούσε ο Απόλλων διά στόματος της Πυθίας, η οποία καθόταν πάνω σ’ ένα γήινο χάσμα από το οποίο έβγαιναν αναθυμιάσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ύμνο, οι πρώτοι ιερείς του ναού ήταν Κρήτες, τους οποίους έσωσε ο ίδιος ο θεός με τη μορφή δελφινιού μεταφέροντάς τους στην πλάτη του σ’ εκείνη την περιοχή. Σε ερώτησή τους προς το θεό πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτό τον τόπο, εκείνοι που ήταν συνηθισμένοι να ζουν κοντά στη θάλασσα, ο θεός τους απάντησε ότι θα ζήσουν από τις προσφορές των πιστών. Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι οι Κρήτες έφεραν στον τόπο τη λατρεία του Απόλλωνα Δελφίνιου και μάλλον από αυτούς ονομάστηκε το μέρος Δελφοί. Ο μύθος αυτός επιβίωσε σε διάφορες εορταστικές αναπαραστάσεις που λάμβαναν χώρα στους Δελφούς με αποκορύφωμα τα Πύθια, τα οποία περιελάμβαναν μουσικούς διαγωνισμούς κι αθλητικούς αγώνες και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Στην τραγωδία Ευμενίδες ο Αισχύλος μας παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή. Η πρώτη προφήτισσα στους Δελφούς ήταν η θεά Γη την οποία διαδέχθηκε η κόρη της Θέμις. Στη συνέχεια ήρθε η Τιτάνιδα Φοίβη, κόρη επίσης της Γης και έπειτα ήρθε ο Απόλλων, ο οποίος προφανώς και ονομάστηκε Φοίβος από τη Φοίβη. Στο μύθο του Αισχύλου, ο Απόλλων φαίνεται να ήρθε από τη Δήλο και να εγκαταστάθηκε στον τόπο χωρίς να χρειαστεί να φονεύσει τον Πύθωνα.

Στην Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, αναφέρεται ότι ο Απόλλων ενώ ήταν ακόμα βρέφος έφτασε μαζί με τη μητέρα του Λητώ από τη Δήλο στον Παρνασσό κι εκεί κατέλαβε το μαντείο, αφού πρώτα σκότωσε το τεράστιο τέρας που το φύλαγε. Η Γη όμως θύμωσε γιατί με αυτό τον τρόπο εκδιώχθηκε βίαια από το μαντείο η κόρη της η Θέμις κι άρχισε να στέλνει προφητικά όνειρα στους ανθρώπους, με σκοπό ν’ αποδυναμώσει τη δύναμη του θεού Απόλλωνα. Το πρόβλημα επιλύθηκε τελικά με παρέμβαση του Δία, ο οποίος πήρε το μέρος του Απόλλωνα δίνοντάς του την εξουσία.

Διαπιστώνουμε μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι υπήρχαν διάφοροι μύθοι σχετικά με το από ποιον και κάτω από ποιες συνθήκες ξεκίνησε να λειτουργεί το Δελφικό Μαντείο, το όποιο με τον καιρό εξελίχθηκε σε θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας.

Η πρακτική της χρησμοδοσίας

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν διάφορα είδη μαντικής τα οποία χρησιμοποιούνταν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως η οιωνοσκοπία, η σπλαγχνοσκοπία, η ονειρομαντεία, η κληρομαντεία, η αστρολογία κλπ. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν μοιρολάτρες. Αντιθέτως μελετούσαν τη φύση και προσπαθούσαν να διαβάσουν τα μηνύματά της ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις δομές του παρόντος και να μπορέσουν να πορευτούν σωστά και στο μέλλον. Δεν θα πρέπει επομένως να τους κρίνουμε με βάση τον σημερινό τρόπο σκέψης, μιας και ζούμε σε πολύ διαφορετικούς καιρούς. Επίσης, πριν προχωρήσουμε παρακάτω κι αρχίσουμε να μιλάμε για τη μαντική τέχνη όπως αυτή χρησιμοποιούνταν στο Δελφικό Μαντείο, καλό θα ήταν να επισημάνουμε τον πολύ χρήσιμο διαχωρισμό που επιχείρησε ο Δ. Δημόπουλος στο βιβλίο Στο άδυτο των ελληνικών μαντείων.

Χωρίζει, λοιπόν, τη μαντική σε δύο είδη: την«έντεχνο μαντική» και την «ένθεο μαντική». Με τον όρο «έντεχνο μαντική» εννοεί κάθε μορφή μαντικής, η οποία γίνεται μέσω «προφητών», οι οποίοι προλέγουν το μέλλον διαβάζοντας διάφορα φυσικά σημάδια. Η μορφή αυτή δεν είναι όμως αξιόπιστη μιας και το αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από την ευσυνειδησία αλλά και την ερμηνευτική ικανότητα των λειτουργών του. Ενώ, η «ένθεος μαντική» αναφέρεται στις προφητείες που δίνονταν στους πιστούς από τον ίδιο τον θεό μέσω των αντιπροσώπων του. Τέτοια είναι κι η περίπτωση του Δελφικού Μαντείου, όπου η Πυθία χρησμοδοτούσε διά στόματος του θεού. Αυτό είναι και το είδος της μαντικής τέχνης που εξυψώνει τον άνθρωπο, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να υποβιβάζεται στο επίπεδο της «εντέχνου μαντικής». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το μόνο είδος μαντικής που έχει επιβιώσει και χρησιμοποιείται μαζικά από εκατομμύρια ανθρώπους είναι η«έντεχνος μαντική», ενώ η «ένθεος μαντική»χάθηκε μαζί με την καταστροφή των μαντείων.

Όπως ήταν φυσικό, οι πιστοί είχαν σε πολύ υψηλή εκτίμηση τους χρησμούς που έδινε το Μαντείο καθώς θεωρούσαν ότι τους μιλάει ο ίδιος ο Απόλλων. Η Πυθία και οι ιερείς του Μαντείου ήταν απλά τα φερέφωνα του θείου λόγου. Η πρόσβαση στο Μαντείο ήταν ελεύθερη σε κάθε πιστό που ήθελε να συμβουλευτεί τον θεό, όχι όμως και σε οποιοδήποτε ήθελε να παρίσταται στην τελετή από περιέργεια. Η είσοδος στο ιερό απαγορευόταν μόνο στις γυναίκες. Μπορούσαν όμως να στείλουν κάποιον αντιπρόσωπο για να θέσει στην Πυθία αντί γι’ αυτές τα ερωτήματά τους.

Ο Πλούταρχος στα Ηθικά αναφέρει ότι η Πυθία αρχικά χρησμοδοτούσε μια φορά τον χρόνο, στις 7 του μήνα Βυσίου (μέσα Φεβρουαρίου-Μαρτίου), μέρα των γενεθλίων του Απόλλωνα. Από τον 6ο αιώνα π.Χ. όμως που οι πιστοί άρχισαν να πληθαίνουν, το Μαντείο άρχισε να χρησμοδοτεί στις 7 κάθε μήνα, πλην των«αποφράδων ημερών», όπου δεν μπορούσε να δώσει χρησμό η Πυθία και τους τρεις χειμερινούς μήνες, τότε που ο Απόλλωνας ταξίδευε στους Υπερβορείους και την εξουσία του ιερού χώρου αναλάμβανε ο αδερφός του Διόνυσος.

Η διαδικασία που θα έπρεπε ν’ ακολουθήσουν όλοι όσοι ζητούσαν χρησμό ήταν η εξής: κατ’ αρχήν πριν μπουν στο άδυτο, έπρεπε να πληρώσουν στους ιερείς τον«πέλανο», ένα είδος γλυκού, και να φέρουν κάποια ζώα για τις θυσίες που γίνονταν πριν τη χρησμοδοσία. Επίσης, έπρεπε να γνωστοποιήσουν στους ιερείς εκ των προτέρων τα ερωτήματά τους. Στη συνέχεια καθοριζόταν με κλήρωση η σειρά με την οποία θα έμπαιναν στο ιερό για να πάρουν τον χρησμό τους. Σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάποιοι πιστοί απολάμβαναν για τιμητικούς λόγους το δικαίωμα της «προμαντείας», έπαιρναν δηλαδή χρησμό πριν από τους υπόλοιπους. Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία έπαιζε ο εξαγνισμός στην Κασταλία πηγή, που αφορούσε τόσο την Πυθία όσο και τους ιερείς και αυτούς που ζητούσαν χρησμό.

Αφού, λοιπόν, εξαγνίζονταν έμπαιναν μέσα στο άδυτο κι οδηγούνταν σε μία ειδική θέση μπροστά στη Πυθία, χωρίς όμως να μπορούν να τη δουν. Τους χώριζε ένα παραπέτασμα. Η Πυθία μασώντας φύλλα δάφνης και πίνοντας νερό από την Κασσωτίδα πηγή άκουγε τα ερωτήματά και χρησμοδοτούσε. Οι χρησμοί ήταν συνήθως έμμετροι, σε δακτυλικό εξάμετρο αν και καθοριστικό ρόλο για το ποιο ακριβώς θα ήταν το μέτρο του χρησμού έπαιζε πάντα το είδος του, σε ποιον δινόταν αλλά και ο βαθμός του προβλήματος. Κάποιες φορές η Πυθία κατέφευγε και σε κληρομαντεία, ειδικά όταν τα ερωτήματα αφορούσαν διαζευκτικές ερωτήσεις κι όταν δεν υπήρχε πολύς χρόνος για χάσιμο. Επειδή ο λόγος της Πυθίας ήταν συνήθως δυσκολονόητος και γεμάτος γρίφους, οι ιερείς του ναού καλούνταν ν’ αποκωδικοποιήσουν και να μεταφέρουν το μήνυμα του θεού στους χρηστηριαζόμενους.

Είπαμε όμως λίγο πιο πάνω ότι υπήρχαν κάποιες μέρες που η Πυθία δεν μπορούσε να χρησμοδοτήσει. Οι ιερείς του Μαντείου για να διαπιστώσουν αν ο θεός επιθυμούσε να απαντήσει μέσω της Πυθίας στις ερωτήσεις των πιστών κατέβρεχαν με κρύο νερό μια κατσίκα. Αν το ζωντανό έτρεμε, τότε εκείνη τη μέρα μπορούσε να χρησμοδοτήσει η Πυθία. Αν δεν έτρεμε, τότε όλοι οι πιστοί καλούνταν να έρθουν μια άλλη μέρα. Ο Πλούταρχος, ο οποίος υπήρξε κι ο ίδιος ιερέας του Δελφικού Μαντείου, κάνει λόγο για μια περίπτωση όπου ενώ η κατσίκα δεν άρχισε να τρέμει, οι ιερείς της έριξαν παγωμένο νερό ώστε να εκβιάσουν τη διαδικασία. Η Πυθία άρχισε να χρησμοδοτεί εκείνη τη μέρα παρά τη θέληση τη δική της αλλά και του θεού. Από το στόμα της όμως άρχισαν να βγαίνουν κάποιες άναρθρες κραυγές λες και είχε καταληφθεί από δαίμονα και ουρλιάζοντας πετάχτηκε έξω από το ιερό, τρομάζοντας όλους όσοι παρευρίσκονταν μέσα σ’ αυτό. Σε λίγες μέρες η Πυθία πέθανε.

Πυθία, η εκπρόσωπος του Απόλλωνα.

Η Πυθία για να αποσαφηνίσουμε μια συχνή παρανόηση δεν ήταν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά τίτλος που δινόταν στις προφήτισσες του Απόλλωνα που επιλέγονταν για να αφιερώσουν τη ζωή τους στην υπηρεσία του. Αρχικά, οι πρώτες Πυθίες ήταν νεαρές, παρθένες κοπέλες. Μετά από ένα συμβάν όμως όπου ένας άνδρας που είχε έρθει να ζητήσει χρησμό, ερωτεύτηκε μια Πυθία και την έκλεψε, οι Πυθίες ήταν γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, γύρω στα 50, συνήθως παντρεμένες με παιδιά. Από τη στιγμή όμως που μια γυναίκα με οικογένεια καλούνταν να υπηρετήσει τον Απόλλωνα, εγκατέλειπε το σπίτι και την οικογένειά της κι έμενε σ’ ένα συγκεκριμένο οίκημα εντός του ναού για να διατηρείται αμόλυντη. Φορούσε άσπρα ρούχα και ζούσε με βάσει τους κανονισμούς που της είχαν θέσει εξ αρχής οι ιερείς. Δεν χρειαζόταν να έχει κάποια συγκεκριμένη μόρφωση, ούτε και κάποιες ικανότητες ενόρασης ή διορατικότητας. Στην αρχή ήταν μία η Πυθία.

Όσο όμως τα χρόνια περνούσαν κι η φήμη του Μαντείου μεγάλωνε οι Πυθίες ήταν συνήθως τρεις. Το ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι γυναίκες, με ποια κριτήρια επιλέγονταν αλλά και πως ακριβώς έρχονταν σε επαφή με το θείο και χρησμοδοτούσαν, είναι ερωτήσεις που δύσκολα μπορούν να βρουν απάντηση. Παρ’ όλο που έχουν σωθεί πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που είτε διετέλεσαν ιερείς του ναού, είτε έφτασαν στους Δελφούς για να ζητήσουν τη συμβολή του θεού, η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής στο φως κάποια ευρήματα που θα μπορούσαν να διαλευκάνουν το μυστήριο της χρησμοδοσίας. Μάλιστα, η έρευνα των αρχαιολόγων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σ’ αυτή την περιοχή δεν υπήρχε κάποιο χάσμα γης απ’ το οποίο να εκλύονταν αναθυμιάσεις. Όπως καταλαβαίνουμε, το κουβάρι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο γεννώντας νέα ερωτήματα.

Το Μαντείο κι ο ρόλος του στην αρχαία Eλληνική ιστορία

Όσο παράξενη και να μας φαίνεται σήμερα όλη αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν προβλημάτιζε καθόλου τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι έσπευδαν σωρηδόν για να συμβουλευτούν το Μαντείο. Η εμπιστοσύνη τους στη δύναμη του Μαντείου ήταν τόσο μεγάλη που το συμβουλεύονταν για πλείστα θέματα, τόσο για πολιτικά όσο και για προσωπικά ζητήματα. Όχι μόνο φτωχοί άνθρωποι αλλά και βασιλιάδες κατέφευγαν στο Μαντείο ή έστελναν τους αντιπροσώπους τους προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από τον θεό. Πολλές φορές κατέφθαναν και αντιπροσωπείες από πόλεις που είχαν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή και ζητούσαν εξιλέωση.

Σε περιόδους κρίσης το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Έλληνες πριν αναλάβουν δράση ήταν να συμβουλευτούν το Μαντείο. Ο πιο σημαντικός ρόλος όμως που έπαιξε το Μαντείο των Δελφών έχει να κάνει με τη στάση που κράτησε και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τους αποικισμούς που έλαβαν χώρα τον 8ο – 6ο αιώνα π.Χ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων οι Έλληνες αποίκισαν τα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο, την Κάτω Σικελία και έφτασαν μέχρι και τα παράλια της Αφρικής, ιδρύοντας εκατοντάδες αποικίες, οι περισσότερες εκ των οποίων επρόκειτο να σημειώσουν μια λαμπρή πορεία που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον ελληνισμό και τον υπόλοιπο κόσμο. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας θα πρέπει ν’ αποδοθεί και στο Μαντείο των Δελφών ο ρόλος του οποίου, όπως φαίνεται από τα ιστορικά στοιχεία, ήταν μείζονος σημασίας.

Οι άποικοι ξεκινώντας να καταλάβουν μια ξένη περιοχή, πολύ μακριά από τη γενέτειρά τους γνώριζαν πολύ καλά ότι θα καλούνταν ν’ αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους. Γι’ αυτό και είχαν ανάγκη από τη βοήθεια και την ευλογία των θεών, την οποία επιδίωκαν να ζητήσουν από τον θεό Απόλλωνα, μιας και το Μαντείο αποτελούσε εκείνη την εποχή το κατεξοχήν θρησκευτικό κέντρο του Ελλαδικού χώρου. Ο Απόλλωνας, όπως φαίνεται από τους χρησμούς που έχουν σωθεί, άλλες φορές έδινε απλά τη συγκατάθεση και την ευλογία του κι άλλες φορές τους υποδείκνυε ακόμα και σε ποια ακριβώς περιοχή να πάνε ή όριζε ο ίδιος τον επικεφαλής του αποικισμού.

ΜΥΘΑΓΩΓΙΑ

Η θεραπευτική δύναμη του μυαλού και τα ψευδοφάρμακα


Τα στοιχεία που μαρτυρούν τη δύναμη των ψευδοφαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πόνου, της κατάθλιψης, ακόμη και των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.

Πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η δύναμη του μυαλού σε ό,τι αφορά την ανάρρωση από ασθένειες και την επούλωση τραυμάτων;

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να νομίζει κανείς, καθώς ανακάλυψαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ψεύτικη σπονδυλοπλαστική για την αποκατάσταση σπονδυλικών καταγμάτων, ανάρρωσαν εξίσου καλά με εκείνους που υποβλήθηκαν στην κανονική επέμβαση!

Η διαπίστωση έγινε από ερευνητές της Mayo Clinic, ενώ η μελέτη τους παρουσιάστηκε σε σχετικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το BBC Horizon.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή οι ασθενείς που νομίζουν ότι ακολουθούν κανονική θεραπευτική αγωγή έχουν στο μυαλό τους ότι ο πόνος που αισθάνονται θα περάσει, γι’ αυτό και δίνουν στον οργανισμό τους τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει.

Τα στοιχεία που μαρτυρούν τη δύναμη των ψευδοφαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πόνου, της κατάθλιψης, ακόμη και των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δρ David Kallmes, ακτινολόγο στη Mayo Clinic, το ίδιο μπορεί να ισχύει και για κάποιες περιπτώσεις που συνήθως χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Ο δρ Kallmes άρχισε να υποψιάζεται ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν διαπίστωσε ότι κάποιοι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε σπονδυλοπλαστική παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση ενώ η εγχείριση δεν είχε πάει καθόλου καλά.

Το γεγονός αυτό τον έβαλε σε σκέψεις, καθώς ήταν προφανές ότι υπήρχε λόγος που συνέβαινε κάτι τέτοιο, άρα οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάρρωση είναι αρκετοί. Έτσι, αποφάσισε να κάνει κάτι μάλλον ασυνήθιστο, προκειμένου να διαπιστώσει αν η σπονδυλοπλαστική είναι όντως πιο αποτελεσματική από τα ψευδοφάρμακα.

Έτσι, σε κάποιους ασθενείς έκανε ψεύτικη επέμβαση, καθώς η χρήση χαπιών δεν ήταν εφικτή, και διαπίστωσε ότι όλοι ανάρρωσαν εξίσου καλά. «Στατιστικά δεν υπήρχε καμία σημαντική διαφορά σε ό,τι αφορά την ανακούφιση του πόνου ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών», ανέφερε ο δρ Kallmes. «Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχε καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους ασθενείς σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της κίνησης».


Διατροφή ή άσκηση για τον έλεγχο του βάρους;

Εδώ και δεκαετίες, επιστήμονες, και κατ’ επέκταση καθημερινοί άνθρωποι, θεωρούμε ότι ο λόγος για τον οποίο αυξάνεται το σωματικό βάρος παγκοσμίως οφείλεται
κατά κύριο λόγο στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Αν και είναι αλήθεια ότι το βάρος μας αυξάνεται όταν προσλαμβάνουμε υπερβολικές θερμίδες, ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει κι άλλος ένας εξίσου σημαντικός λόγος, η καθιστική ζωή! Με άλλα λόγια θα πρέπει να κατανοήσουμε και όλες τις πτυχές του «ενεργειακού ισοζυγίου» προκειμένου να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός μας και ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση, τη διατήρηση ή τη μείωση του σωματικού βάρους.

Τι είναι όμως το ενεργειακό ισοζύγιο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον έλεγχο του βάρους μας;

Το βάρος μας καθορίζεται από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε αλλά και εκείνες που «καίμε»

Ενεργειακό ισοζύγιο ή ενεργειακή ισορροπία επιτυγχάνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα είναι ίσες με εκείνες που «ξοδεύει» ο οργανισμός μας για τις διάφορες λειτουργίες και τη σωματική μας δραστηριότητα. Έτσι, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από εκείνες που δαπανούμε π.χ. μέσω της άσκησης, τότε η «περίσσεια ενέργειας» αποθηκεύεται με τη μορφή σωματικού λίπους και το βάρος μας αυξάνεται, ενώ όταν οι θερμίδες που δαπανούμε υπερτερούν, τότε το βάρος μας μειώνεται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι θερμίδες που δαπανούμε δεν αφορούν μόνο σε εκείνες που καίμε όταν ασκούμαστε, αλλά και σε εκείνες που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή και τις επιλογές μας. Έτσι, σήμερα, οι δουλειές μας είναι πολύ πιο «καθιστικές» από ότι στο παρελθόν, περνάμε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση, μετακινούμαστε με αυτοκίνητα (αντί με τα πόδια), επιλέγουμε «καθιστικά» είδη διασκέδασης και «διευκολύνσεις» στις καθημερινές μας οικιακές εργασίες (π.χ. πλυντήρια πιάτων).

Μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας όταν τρώμε περισσότερο, και ασκούμαστε περισσότερο!

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, για τον οργανισμό μας είναι πολύ πιο εύκολο –και αποτελεσματικό- να ελέγξει το βάρος μας όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες και είμαστε σωματικά δραστήριοι, και όχι όταν περιορίζουμε μόνο τις θερμίδες χωρίς παράλληλα να αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα. Ο λόγος; Πολύ απλά, είναι πρακτικά δύσκολο και σίγουρα στερητικό να βρίσκεται κάποιος συνέχεια σε δίαιτα για να καταφέρει να κρατήσει το βάρος του σταθερό. Αντίθετα, αν οι θερμίδες που καίει καθημερινά μέσα από ένα δραστήριο τρόπο ζωής είναι περισσότερες, το ενεργειακό του ισοζύγιο του «επιτρέπει» να τρώει μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία τροφίμων, διατηρώντας και πάλι το βάρος του σταθερό.

Φυσικά η απάντηση στο αρχικό ερώτημα του τίτλου είναι ότι για τον έλεγχο του βάρους μας πρέπει να δίνουμε έμφαση και στα δύο, τόσο στην ισορροπημένη διατροφή όσο και στη σωματική δραστηριότητα. Δηλαδή, για να το θέσουμε και στο πλαίσιο του ενεργειακού ισοζυγίου, έμφαση πρέπει να δίνουμε «και στις δύο πλευρές» της ζυγαριάς και συνεπώς χρειάζεται να αλλάξουμε στάση όχι μόνο απέναντι στο φαγητό, αλλά και απέναντι στην άσκηση.

Βέβαια, δεδομένου ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν «ευνοεί» σε μεγάλο βαθμό καλές συμπεριφορές διατροφής και άσκησης, είναι καλό κάθε ένας από εμάς να δημιουργεί το πιο κατάλληλο γι’ αυτόν περιβάλλον που θα τον ωθεί σε σωστές διατροφικές επιλογές (π.χ. λήψη πρωινού και σνακ στο γραφείο από το σπίτι) αλλά και σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής (π.χ. ανέβασμα της σκάλας αντί για ασανσέρ, καθημερινό περπάτημα, πλύσιμο του αυτοκινήτου, βόλτα του κατοικίδιού μας, παιχνίδι με τα παιδιά, εργασίες στον κήπο κ.λπ.).

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

πηγη

Εναλλακτική ενημέρωση-Συνωμοσία-Αφύπνιση